Par elektrības biržas cenām un lietu sildīšanu

Sēžu un mazliet ķeru kondīciju, šodien neviena normāla mirkļa ar sakarīgu cenu. Nebiju skatījies iepriekšējās dienas, bet uhh…
Un galvenais, patasti pēc 22/23:00 cena kritās ļoti labi, a tagad kas noticis :sweat_smile:

1 Like

Tie diemžēl ir tādi mazie brīži, mēneša mērogā cenas vēl arvien ir tādas pašas.

1 Like

No sērijas, cenas nokrita, jāieslēdz boileris? :D

2 Likes

To teorētiski varētu sajūgt ar kaut kādu viedo rozeti, kas čekotu tirgus cenas. Man tik bail, ka tā rozete maksās stipri vairāk nekā tavs ietaupījums. :joy:

2 Likes

Esmu apsvēris, bet tas cik saprotu ir izdevīgi ja tev visa māja tam pakārtota, uz vienu boileru nav tik izdevigi

1 Like

Boileris ir labs no tāda viedokļa, ka tam ir laba siltumizolācija un tas tur ilgi siltumu. Ar cepeškrāsni baigo tēmēšanu neizdarīsi, ja gribas ēst tā pat jācepj. :D Veļas mašīnu atkal jāsagatavo manuāli katrai mazgāšanai.

Ja mājai apkure ir elektriskā, tad varbūt var sagrabināt lielāku ekonomiju. Lai gan, tā pat pavisam neslēgsi ārā apkuri. xD Tur tik varētu samazināt termostata temperatūru uz dārgajām stundām. Ar mājas konducionēšanu tas pats.

Yē. Tā ir. Tieši sildīšana strādā lētajās stundās.

2 Likes

Vai no tādas kapeikpišanas vispār ir vērā ņemama jēga? Esi analizējis, cik tādējādi sanāk ietaupīt? Un vai nav tā, ka ar to gaidīšanu sanāk palaist garām kaut ko svarīgu?

Nezinu ko varu palaist garām… izmazgāt veļu un ieslēgt boileri nav problēmas, kad cena zemāka, pie tam siltajam ūdenim man vēl 2 alternatīvas ir.
Par pārējiem darbiem - ja vajag, tad vajag, tomēr ja sanāk noķert zemo cenu viļņus, tad baigi feini viss.

Vidēji sverot, atrodos pie Tet un salīdzinot ar termiņa plāniem (biržas līgums ir bez termiņa) - 5-10eur mēnesī atšķirība. Jāņem vērā, ja biržā ir mīnuss cena, es faktiski maksāju par pārvadi tikai, kamēr fiksētie neatkarīgi ne no kā maksā lkm tagad 17centi par kWh+pārvade, kā noteikts.

Protams kad sākās ar Ukrainu un cenas uzleca biržā, bija sāpīgi izjust, zinu, ka daudzi sāka mukt, bet pēc 2-3mēn. viss bija nostabilizējās.

Ilgtermiņā drīzāk ieguvums teiktu. Nereti esmu gribējis pārlekt uz stabilu, bet kā nerēķinu, pat ja neskatos vispār uz biržas likmēm, pie tam Tet atsūta paziņojumus par zemajām cenām.
Man kā privātmājai vismaz noteikti sanāk labāk

Es ceru, ka tu apzinies, ka sildīt boileri no pilnībā atdzisuša līdz pilnībā siltam katru reizi, kad tu to dari, prasa DAUDZ vairāk elektrības, nekā vienkārši uzturēt to siltu? Ja vien, protams, tu to neieslēdz burtiski 1x nedēļā vai pat retāk. Un pat tad es neesmu pārliecināts, ka atmaksātos.

Vai tas ir tās ņemšanās vērts? IMO absolūti nav, jo, kad pārnāksi mājās, ūdens būs auksts un būs “jāķer momentu” velns viņ zin cik ilgi, un kamēr ķersi, tikmēr to visu laiku būs jātur prātā. The cognitive load is just not worth it.

Tik ātri neatdziest. 2-3 dienas tur bez piesildīšanas - atkarīgs cik lieto, parasti nokrīt līdz 40-35, bet iekšā līdz kkādiem 80-85 . Ziemā vispār viņš man savienots ar malkas apkuri, tpc karstais ūdens visu laiku pieejams. Vasaras periodā varu pārslēgties vēl starp gāzes uzsildi (ja nepildu vannas, tad cenu nav jūtama), tpc par silto ūdeni varu neuztraukties - vienmēr būs un nekas nav jāmedī.

Kā arī pats dzīver ritms vēl pirms biržas bija un pašlaik palieks tāds, kad biržā visizdevīgākie periodi - jeb naktis, dienas vidus un nedēļu nogales, jeb sestdienas pēcpusdienas un svētdienas.

Pat neskatoties tās cenas, vienalga vidējā biržas cena ir zemāka. Šomēnes vidēji man sanāca 0,9123 pret garantēto 0,13383, zemākais ko Tet var piedāvāt.
Iepriekējo mēnesi pie tam dzedzināju uz nebēdu neskatoties - 150kwh, kas jau pa savam ir daudz. optimālis ir 100-130, 150 - vidēji, 170+ - ceru ka kaimiņi nezog XD

2 Likes

Interesants tev tur boileris, malka, gāze un elektrība…

Te tak viss plāns ir tieši ap šī fakta izmantošanu savā labā. :D Tērēt daudz, kad tā ir lēta. Enerģija ir enerģija. Lielāks patēriņš būs tikai tās stundas kad tu intensīvi sildi ūdeni. Ja mēs runājam par pilnīgi atdzisušu boileri, kas nepatērē elektrību sildīšanai, tad pēc idejas tas vidēji patērēs mazāk enerģiju lielākā laika griezumā.

Boileris viņš gan pastāvīgs var būt, gan kalpot kā uzkrājējs siltā ūdens kontūrā

1 Like