Dzermnauda - pateicība vai nozaru ļaunums

Čau!
Sīcene ir? Bet ja atradīšu?

Ik pa laikam ne gluži moka, bet reizēm liek aizdomāties, īpaši reizēs kad vajadzētu nabaga oficiantam, kurš galus savelk kopā ar Roltoniem, atstāt kādu grašu.

Zinu, ka daži biedri strādā šajā sfērā, tāpēc būtu interesanti dzirdēt Jūsu domas.

Vēsturiskā kontekstā neieslīdēsim. Ideja visur tā vai citādi viena tā pati - uzslava par labu paveiktu darbu un sava veida izrādīšanās.
Un mūsdienās kur video cilvēki rāda, ka pat pie pašapkalpošanās kasēm mēdz prasīt, pārsvarā kontinentā, kur skraida zigojoš elektro auto ražotājs. :upside_down_face:

Tomēr lai vai kā man parasti tā ir dillema. Zinu, ka pieklājīgi skaitās atstāt 5-10% laikam. Pārējais skaitās dāsni vai super paveikts darbs. Bet centīšos pa punktiem.

1. Ieejot restorānā, maksāsi “apkalpošanas maksu”

Jā ir tādas vietas kur vien par to, ka atnāksi un tevi baron pabaros, pieliks klāt apmaksu. Tu maksā par šo iespēju cildeno. Pārsvarā tās esot ļoti izmalcinātas vietas. Ja nemaldos, kādreizējā restorānā Vincents kkas tāds bijis.
Labi varu pieņemt to dārgākās vietās kur potenciāli cilvēki tev apčubinās visādi un pa puncīti pagaludīs.
Tomēr krogos, kur vēl jāatrod kas īpaš izņemot crafta alu, var gadīties, ja mutu skaits pārsniegs, parasti sākot no 5 vai 6, par to piemēros papildus maksu. Un tas man galīgi nav saprotams. Potenciāli šie cilvēki atnesīs vairāk naudas nekā 5, 10 vai 15%. Iet runa par galdiņa kopsummu pie tam. Vai arī tas ir nodrošinājumu no “okupasiem”, kad 2 ēdīs, bet pārējie līdzjūtīgi atbalstīs tevi.

Un vēl vairāk rada jautājumus tas fakts, kad tev šo apkalpošanas maksu pēkšņi ieraksta ar roku jau izsistā čekā. Uz jautājumu cik nodokļi no tā nomaksājas būs atbilde?

2. Nodokļis nomaksāji? Guli mierīgi!

Kādreiz bija tāda VID reklāma, bārdanie 2010…
Teorētiski no šīs nopelnītās dzeramnaudas faktiski ir jāmaksā nodokļi. Kas cik nu lasot vai klausoties, pārsvarā netiek darīts. Vai nezina kā jādara. Un sānāk situācija, ka uzņēmums maksā kaut kādu minimālo algu no kuras maksā minimālo INN un citus “PVN”, bet pārējā nauda tehniski tiek izmaksāta konvertā, kuru viesmīlim jāpacenšas nopelnīt. Un saprotams, ka pie slimības lapas vai citām sociālām izmaksās, šeit tikai viens paliek mīnusā.

3. Iespēja nopelnīt 3000
no limit money GIF by AMWIN

Jā ir uzņēmumi, nav runa par dārgām Mišelin klases vietām, kur ar pokerface šādi skandē. Protams pamat alga 800euro, bet tu vari nopelnīt vairāk. Un uzņēmums nesaprot, kāpēc neviens nenāk strādāt vai nestrādā ilgstoši.
A tāpēc, ka lai nopelnītu tev jāskraidā ātrāk par zibeni, spraigāk par panteru un lokanāk pa čūsku, 12h katru dienu, varbūt varēsi atļauties kādu brīvdienu mēnesī.
Protams nezinu pilno situāciju. Pats pazinu bārmeni kuram pamatalga bija 1000eur, tie bija 2018, bet dzermnaudā viņš cēla 1000+, strādāja kaut kur Vecrīgā, tās tuvumā.
Skatījos interviju ar vienu striptīzdejotāju, protams sfēra cita, tomēr ideja tā pati, un stāstīja, ka viņas lielākā problēma nereti ir tieši skaidrās naudas realizācija un sociālajā aspektā ir mazāk pasargāta.

5. Dzermnauda azies manam mīlulim vai tomēr svešam

Cik nu esmu dzirdējis, ka ir divi sadales veidi. Viss ieguvums paliek tev vai nonāk kopējā katlā, kuru sadala uz galviņām. Un šeit rodas mana viena no paranojām. Vai tā nauda, šim cilvēkam, kurš tiešām pacenties, vai viņš to dabūs. Dabūs noteikti, bet cik lielu vai pat mazu tās daļu, ja nāksies dalīt ar kādu netik ieņēmumiem bagātāku.

Episode 2 GIF by The Simpsons

Mēģināšu rezumēt.

Emoji Think GIF

Dzermnauda nav slikta kontekstā, ja gribi uzslavēt par pa tiešām labu padarītu un ārpus ejošu darbu. Pat ja tas ir smaids vai uzruna, kas tev pacels garastāvokli un tu vēlies pateikt par to paldies lielākā veidā.
Visvairāk tracina tieši tas moments, ka tā ir pelēkā zona, kur pakalpojuma sniedzējs tāds nevainīgs un pūkains, tevi kā apmeklētāju nostādā nevieklā un apšaubāmā pozīcijā, pie tam pilnvērtīgi nemaksājot apkalpojošajam personālam un viņu padarot finansiāli un sociāli mazāk aizsargātu.
Nerunājot par sabiedrības jau spiedienu un greizajiem skatieniem. Neatstāji dzeramnaudu -
Embarrassed Shame GIF
Tomēr ir atšķirība starp standarta darba pienākumiem, paveikšanu kaut ko ārpus tiem un pateicības izrādīšanu par to. Pie tam tieši ēdināšnas nozarei ir šī neveselīgākā lieta.
Jo pieejot filasofiski, zobārstam netipojam, ka viņš mūsu mutē ir rakņājiem. Bet darbs arī nav no patīkamākājiem un pietam kaitīgs.

Ir daudz diskusijas par to, ka ja paceltu cenas pakalpojumam, cilvēki mazāk nāktu. Zinu, ka pie mums mīl aizbildināties ar to. Bet tai pat laikā sūdzas ka apkalpojošajā sfērā trūkst darbinieku un runa iet par mazām algām.
Varu saprast arī uzņēmumus. Ēdināšanas nozare ir tā, kur tevi izpārdīs no visām pusēm, sākot no VID un PVD, beidzot ar “Kārenu” atsauksmēs. Un tev kā zutim uz karstas pannas. Tomēr ir tie, kuri neslēpjot ēnas pusi darbojas netīri.
Standartā pats dodu līdz 5eur, kas ietilpst 5-15% robežās. Esmu gatavs dot arī vairāk, ja tas tiešām ir bijis kaut kas ārpus ejoš un neparasts. Bet man liekas tikai 2-3 tādi momenti bijuši, iespējams.

Iespējams palaidu ko garām savās idejās, bet dalaties ar savu pieredzi, domām. :grin:
Paldies! :v:

Es pat nezināju, ka ir sabiedrības spiediens un pieklājīgais dzeramnaudas apjoms. :D Man ir iespaids, ka mums tā visa padarīšana ir ļoti “uz aci”.

Kā patērētājam man pats pa sevi nepatīk papildus slēptās un nekonkrētās izmaksas. No otras puses, var, protams, argumentēt, ka apkalpotājiem ir papildus motivācija piedāvāt labāku pakalpojumu. Ir viesmīļi kas baigi cenšas, ir varianti kuros atnāk, pieņem no tevis pasūtījumu, atnes ēdienu - pilnīgi normāli, ne slikti, ne labi. Paliec pēc tam sēdēt kasot galvu, cik daudz dzeramnaudas cienīgi tas bija. Sliktos variantus jau uzreiz ir viegli atkost. :D

Tīri personīgi man gan galīgi nepatīk tie varianti, kuros kafijas veikalā tev bankas terminālis mēģina pielaust uz 5% dzeramnaudu. Tu tur pat vēl kafiju neesi dabūjis, tik esi pastāvējis rindā. Es arī ne līdz galam izprotu to dzeramnaudu par ēdiena piegādi, pirms tā ir notikusi un dzeramnaudu par mašīnas nomu.

Pa lielam es esmu dzeramnaudas devējs ēdināšanas iestādēs ar apkalpošanu un takšos. Citreiz uznāk noskaņojums aizmest kādu EUR taksistam kas labi brauca, kaut ko papļāpāja, pacēla noskaņojumu. Tā teikt, atbalstīt ar savu naudu labus pakalpojuma sniedzējus.

1 Like

Es vispārināti pa lielam rakstīju, pie mums pārsvarā uz aci tomēr un ne tik izteiksmīgi bieži, tomēr ik pa laikam izpeld konkrēti piemēri par mistiskajiem 10% pie rēķina vai tml

Arī slidena tēma. A ja ēdiens atbrauc tur kājām gaisā vai kavējas. Nu nezinu. Sakiet paldies, ka esmu priekšapmaksu veicis tam, ko vēl neesmu dabūjis un nedabūšu tuvākās 30min :D

What?!! Kas tas tāds un kur tāds dzīvo? Neesmu neko tādu redzējis

Tas pats, ir taksisti kuri tiešām nu tik feini, konfektīti piedāvās, pajautās pa dzīvi nu vnk sirdsdvēsele.

Carguru kādu laiku atpakaļ ieviesa. Viņi to pasniedz kā “paldies” viņu komandai kas to mašīnu uztur kārtībā un tīrībā. Es, protams, viņus varu saprast, kāpēc gan nedot iespēju piemest papildus naudu, ja nu kāds piemetīs. :D

Lūk atvērts jautājums vai uz oficiantiem un ēdināšanas iestādēm arī nevajadzētu skatīties tā pat.

1 Like

Izklausās pēc droš plāna :joy:

Tā vai citādi es iespējams līdzīgi skatos. Ir tādi oficianti bijuši, ka pat apetīti nosit :upside_down_face:

Vēl viena lieta par oficiantiem. Tie bieži mēdz prasīt tev, vai garšoja ēdiens. Man vienmēr galvā sēdējis jautājums, kas būs, ja tu pateiksi, ka ēdiens bija briesmīgs. :joy:

Droši vien pajautās, kas nepatika tieši. Jo līdz šim nu neesmu uzdūries, ka ēdiens būtu tik briesmīgs, vai neesmu tik izvēlīgs

Vai arī…

Nu man budapeštā katrā bārā bij obligāta dzeramnauda. Like, tev obligāti bija jāizvēlas 5, 10, 15 vai 20 procenti no dzēriena cenas un tikai tad tu varēji samaksāt

2 Likes

Es reiz pazinu meiču, kura baigi strikti man skaidroja, ka 1€ atstāj tikai pašam izcilākajam viesmīlim, un pārējie dabū mazās kapeikas. Tas gan bija nedaudz treknākos laikos kad tam 1€ bija lielāka vērtība, bet tāpat likās skopi :joy:
Es parasti tēmēju uz tiem 10% aiz mīkstas sirds, bet ir reizes kad nav skaidrās, vai domā ka ir un tur tikai melnās kapeikas, tad gan neko neatstāju, bet tas parasti ir Rīgā, kur esmu 2-3 reizes gadā un viņi mani neatcerēsies, vietējiem vienmēr cenšos kaut ko atstāt.
Bet vispār amerikāņi, īpaši no reddit variācijas, to konceptu ir padarījuši diezgan pretīgu ar to kādā veidā viņi pieprasa to dzeramnaudu, un kā viņi trako kad nedabū. Tādiem tipāžiem pilnīgi negribētos tādiem dot neko.
Bet īstais jautājums ir- do you tip your rent? :^)

1 Like

Amerikā, vismaz viesmīļiem, maksā mazākas minimālās algas ar domu ka pārējo nopelnīs dzeramnaudā tāpēc viņiem tas ir sāpīgs temats. Tāpēc viņiem tā dzeramnaudas atstāšana ir tik ļoti uzsvērta.

Zinu, tā sistēma nav godīga, (tāpat kā tas ka amerikā nodokļus neparāda uzreiz uz cenas) bet tik un tā tas veids kā daudzi no viņiem reaģē un mēģina doxot mazo dzeramnaudu atstājējus, taisa kauna sienas ar čekiem un lamājas par Eiropas tūristiem ka tie atstāj par maz, nepalielina vēlmi atstāt šiem jebko.

1 Like

Es nedodu dzeramnaudas, jo par pakalpojumu maksā algu, ne? Izņemot kad es esmu kopā ar savu draudzeni kura ir strādājusi par viesmīli un liek man maksāt dzeramnaudu jo viņa zina kā tas ir, un cik grūti tur ir. :caveman:

1 Like
2 Likes

Vajadzētu? :D

1 Like

Viņiem jau arī ir grūta dzīve :D

2 Likes

Tur ideja bija tajā, vismaz cik klausījies esmu, ka lai pircējs redz reālo veikala cenu un konkrētais nodoklis cik aiziet štatam/valdībai. Pie tam ņemot vērā ka dažādos štatos tur nodokļi var atšķirties.