living off the grid, jeb dzīve prom no civilizācijas, parasti nozīmē dzīvot neatkarīgi no sabiedrības infrastruktūras, bez pieslēguma centrālajiem tīkliem, kā elektrība, ūdens, internets, valsts pakalpojumi utt. es gan teiktu, ka tas nenozīmē atteikties no ērtībām, tas vnk dod motivāciju šīs ērtības uztaisīt pašam, neesot atkarīgam no Sadales tīkla, pašvaldības, Tele2 utt.
iedziļinoties par dzīvi ārpusē, tas bieži ietver dziļāku nozīmi - būt patiesi brīvam, neatkarīgam un būt pašam sev noteicējam.
bet cik mēs patiesībā varam būt brīvi?
padomājot, lai cik ļoti gribētos būt off grid Latvijā, mums tāpat ir slogs kā zemes nodoklis, interneta pieslēgums, kuru paši nevaram radīt, tāpat valstī ir noteikums, ka mums katram vajag ID karti, utt. bet moš es kļūdos, moš ir kaut kāds veids 100% go free and off grid, bet saglabājot kaut kādu komfortu.
Ņemot vērā ka es strādāju Valsts sektorā… Sanāktu interešu konflikts. Rules for thee but for me, vārda tiešākajā nozīmē sanāktu.
Bet manuprāt pie mums tu lielākais off grid ko tu vari dabūt ir vnk dzīvot dziļos laukos, var teikt cara laika apstākļos, kā liela daļa lauku pensionāru dzīvo pašlaik. Un arī tad tu nebūsi baigi tālu no sabiedrības un legāli tāpat tu būsi visādas digitālās uzskaitē.
Also paceļas jautājums vai tā ir actual brīvība. Sure tevi nosacīti nekontrolē valsts, bet būšana 100 % self sufficient aizņem ļoti daudz laika un enerģijas, un tu pa lielam esi šim visam piesiets šā vai tā. Nu šis ir homestead gadījumā. Ja runa ir par pilnīgi nomad dzīvesveidu, kurā tev pieder tikai tik cik tu vari panest, un visa tava dzīve paiet vnk klejojot no vienas vietas uz otru, tad tu tik tiešām esi brīvs
Pusaudža gados kad viss bija ZB baigi gribēju tā aiziet dzīvot mežā, bet jau tad sapratu, ka tad jābrauc uz Ameriku. Reāli Eiropā nekur man liekas nav iespējams, tu nenovēršami uzdursies kādam xX_Big_Government_Lover_Xx kurš uz tevi momentā izsauks mentus.
Kam tas ir mīnuss, kam pluss. Tipa vari atslēgties no visa ko sabiedrība bāž virsū un koncentrēties uz savu izdzīvošanu. Tu redzi sava darba augļus, neviens tev neatņem daļu, taustāms rezultāts that sort of thing.
Man liekas lielākais mīnuss ir tas ka tā kā tu dzīvo pa senču modei, tev būs arī senču dzīves ilgums un bojāejas apstākļi. Tev ir reāli kādi 20-30 spēka gadi kamēr tu vari pavilkt un pēc tam ir čušš, un tas tad ja malku zāģējot neuzgāz sev koku.
Tu te arī ir tas ka Amerikā ir tas ko sauc par wilderness, kur cilvēks nekad nav spēris kāju Eiropā tādu vietu īsti nav, visur kaut kad ir bijusi saimnieciskā darbība
Nosacīti, ņemot vērā to, ka valsts mežiem lielāko daļu izdevies sastigot kā rūtiņu burtnīcu. Un visus lielos vecos mežus močī nost bez žēlastības.
Ja tu mēğināsi homestead taisīt, liela iespēja ka kāds agri vai vēlu pamanīs. Varbūt vienīgi ies cauri ja ievāksies kādā pamestā mājā pie Zilupes.
Nomad style ar baigi neies krastā jo ziemā tev tāpat kautkur būs jānoparkojas
jā, Amerika, Austrālija liekas ir tādi gali, kur tas pat ļoti reāli izpildāms. nu ir arī Āzija vēl, Āfrika, bet tur jautājums, cik bīstami/droši tas būtu
Pārfrāzējot, man radās pirmais jautājums ko domājam ar off grid.
Kā minēji. Jā vari paņemt lauku būdu bez elektrības, uzmest saules paneļus un būs tev civilizācija. Ūdeni var teorētiski filtrēt no kaut kāda strauta, aku var izbūvēt, bet jāzina kur. Teorētiski jā var dzīvo nomaļus un salīdzinoši pašpietiekami, tikai jāieguldās daudz.
Ja gribi dzīvot, kā mežavecis, cita runa - ko sadari tas būs. Ja kā klejotājs cita lieta.
Personīgi esmu nepilnu pusdzīvi tā nodzīvojis, neskaitot elektrību, viss pārējais bijis tādā viduslaiku manierē, more or less kā romantiska piedzīvojumu izklaide kāpēc ne.
Nesaku, ka slikti, bet tam jāvelta ļoti daudz laika un spēku, un veselības. Un tie, kas tik ļoti deg par savu lauku māju, saimniecību un sazin ko vēl - jums nav nojausmas kur iesaistaties. Un visi tie smukie ģimeņu stāsti, nopirkām pamestu māju un lūk kas no tās sanāca - izstāstiet cik daudz naudas, asiņu, sviedru jūs tur ielējās un vēl liesiet.
Es nesaku, ka tas ir slikts mērķis, ir vienkārši jāsaprot, ka tā nebūs YT parādītā pasaule. Pie tam tev kā vienpatim būs jārēķinās tikai uz saviem spēkiem.
Zinātnieki apgalvo, ka vidulaiku cilvēki pierastu ātrāk pie mūsu ikdienas, nekā mēs pie viņu.
Bet ja gribi patiesu off grid, nav jau sarežģīti. Atsakies no telefona. Izmanto tikai taksafonus vai vienreiz lietojamās sim, tikai skaidrā naudā norēķinies. Pirmie vienkāršie soļi.
Var arī demo versiju pamēģināt, dodoties uz kādu pamestu ciemu, vai māju un tur pamēģināt padzīvot kādu laiku. Bet tādās vietās jāuzmanās arī dzen, jo vari būt ne gluži viens, un meža zvēri mazākā problēma.
Cik es esmu skatījies video un kā es saprotu living off the grid ir banāli dzīvošana bez koplietošanas komunikāciju lietošanas. Īsti nekādā citā ziņā tādai mājsaimniecībai pat nevajadzētu būt obligāti pašpietiekošai.
Ja tu vēlies dzīvot pašpietiekoši, tad tā jau būs fully self sustaining off grid living. Ja tev vēl pa virsu tam visam nepatīk valdība ar visiem tiem nodokļiem, sociālajām garantijām un pasēm, tu esi anarhists. :D
Budžeta variants atrodi kaut kur māju, kurai nav nekad ievilktas komunikācijas. Varbūt tur tik būs elektrība, bet to var atslēgt. Nepērc telefonu un internetu, pa lielam gatavs pilns off grid.
Pa dārgo, jāceļ jauna mājsaimniecībā ar savu kanalizāciju, aku, elektrības ražošanu vai arī jāadaptē kāda vēsturiskā celtne.
Ne īpaši. Ja pēkšņi pie mums komunikācijas vairs nebūtu stabilas un uzticamas, tad gan jau gribētos. Tas ikmēneša elektrības, ūdens vai interneta rēķins galīgi nav manas dzīves lielākā ķibele.
tīri teorētiski fully self sustainig off grid living varētu būt lētākā variantā, ja dzīvo treilerī (aka van life) uz kura ir solārie paneļi un ģenerators.
iekšā sabūvēta guļvieta, ēdamvieta, duša, tualete, ārpusē paneļi un ūdens bāka, tad ar tādu patiesībā tik tiešām varētu dzīvot jeb kur, kur acis rāda.
Ceļa nodoklis+ ganjau šādiem skates tāpat vajag iziet. Un ja kaut kas noplīst, tāpat vajadzēs rezerves daļas, pat ja pašam ir rīki un mehāniķa prasmes.
Pārtikas ziņā arī nebūs self sufficient, vienīgi tad atsevišķu kūts un siltumnīcas treileri vajag
Vari medīt un sekot briežu bariem ar treileri
Patiesībā laukos tak pilns ar dzērājiem bez tiesībām kas mierīgi braukā ar 500€ pasātiem bez skates. Ja turies nost no asfalta vari diezgan ilgi nodzīvot neuzraujotoes uz policijas, vienīgi treileris pārāk izcelsies, vajag to balto, sarūsējušo VW busiņu.
Nu varbūt. Manos laukos baigi šitā nedara, bet mani lauki pat nav baigie lauki jo cauri iet šoseja ar intensīvu satiksmi un sabiedriskais ir vismaz reizi stundā XD. Lai gan agrāk bija, tagad šitie kadri jau sen ir nodzerušies, un tagad pat traktoriem ir visi dokumenti kārtībā.
Tur kur blakus šoseja, tur protams šiem nespīd. Plus jums jau tur pietiekami daudz pilsētas expats ar savām urbānajām tradīcijām saukt pašvaldībniekus par visu iespējamo
Meanwhile, manā galā reāli man liekas ir viena mentu ekipāža uz visu novadu.
Principā jā, nekādi baigie noziegumi te nav, bet kad ir tad policiju var ilgi gaidīt Nu mums bija Rusiņš bet tas jau tipa bija pašā Jēkabpilī ne manā galā.
No manis netālīt vienā mājā, kur saimnieki atbrauca tikai vasarās, bija ievācies bomārs un netraucēti dzīvoja kādu pusgadu ložņādams pa apkārtējām mājām un zagdams, pirms viņu kāds uzķēra.
Nu…kaimiņienei zosis bieži vien tiek palaistas savā vaļā, neviens nav izsaucis. arī par ugunskuriem neviens nav izsaucis. Vai arī sauca, bet policija neatbrauca, kas ar ir variants
Vismaz mūsu ciematā to noziegumu diži nav, un ja ir tad tādi white collar crime. nodokļu nemaksāšana, dokumentu viltošana, nelegāla šmigas tirgošana