“Zaļie pirkstiņi” - dārzu iekopšana, augļu/dārzeņu audzēšana, tips & tricks

Tā, saprotu, ka šo tēmu vajadzētu pārcilāt vairāk šeit. @akitsu - pastāsti, kā radās šī ideja tik ļoti detalizētai gurķu audzēšanai. Vai ir plāni piedalīties “Latvijas labāko gurķu” konkursā? Vai vēlies sākt potēt kopā dažādas šķirnes? Vai vēlies izveidot biznesa (fermu) vēlāk? Vai Tu vēlies izskaust potenciālās gurķu slimības, raisot šī dārzeņa audzēšanu vieglāku?

Un kāpēc tieši gurķi?

Iedomājoties kā mana ome vai vectēvs reaģētu uz ko tādu, būtu šādi:

3 Likes

Ideja radās ar to ka ziemā iegāju rimi un sapratu ka nav gurķi, bet man gribās gurķus. Tā arī tas radās. Telpās varētu audzēt zemē, bet negribās nest zemes maisus un gribās vairāk un ražīgākus gurķus - tāpēc hidroponika. Vienīgā problēma tas, ka tos ir sarežģītāk tā audzēt. Tāpēc arī gribās detalizēti visu izpētīt, nomērīt lai sanāktu pēc iespējas efektīvāk audzēt.

Pirmie gurķi sanāca daudz garšīgāki par veikala gurķiem. Tagad tik jāsagatavojas nākamajai ziemai, lai būtu daudz vairāk un arī lielāki gurķi.

tldr: gribējās garšīgus gurķus ziemā

6 Likes

Ir dzirdēts, ka cilvēki diezgan asi reāģe uz hidraponiku un dažādus iemeslus izdomā. Vienkāŗsi pieņemu, ka kaut kur tur aizsākumā tā tiešām bija visntaļ ekspermentāla un savā ziņā nereglamentēta lieta.
Tagad tā man liekas ir pa savam ierasta lieta, vien resursu un izmaksu jautājums paliek.

Nu visnotaļ uzteicami! Man tā izskatās, ka Tu esi diezgan spējīgs izdarīt daudz varenas lietas kad “you put your mind on it”. Tiešām izcili!

Vai šī mazā gurķu audzētava pašlaik neaizņem lielu platību telpā? Ņemot vērā, ka tie var vareni augstu izaugt. Cik saprotu, hidroponika primāri bija dārzeņus audzēt ūdenī? Laikam vēl neesmu dzirdējis/lasījis par tādām audzētavām (vai to popularitāti) Latvijā :thinking:

Un kā to aparātu pareizi ir jāizmanto, lai sasniegtu vēlamos rezultātus?

Aa nē, šajā gadījumā es noteikti pasmējos :smiley: - vecvecāki nesaprastu to vārdu uzreiz, bet paši audzējuši lokus, salātus, puķes ūdenī. Par ko ir bijusi vislielākā kritika?

Pienākuši kartupeļi - laiks izmēģināt, ko ar tiem varu izdarīt. Zin - “to up my potatoe game” :smiley: Jūnija sākumā arbūzu audzētājs arī rīko atvērtās “durvju dienas”, tā sacīt - braukšu ciemos ar jautājumiem.

5 Likes

Tas zilais moš krāso kā biete? :thinking:

1 Like

Aa vo to es šodien izmēģināšu. Ņemot vērā ka esmu apslimis un sēžu mājās, būs laba aktivitāte

Pašlaik nē - audzēju no 20l vai 30l plastmasas kastes. Augstumā arī neaizņem daudz - kādu metru, jo speciāli neļāvu augstākiem augt. Nākotnē uzlabošu atsiešanas sistēmu un tad varēs no grīdas līdz griestiem augt, bet tad būs arī jāatrisina apgaismošanas problēma.

Jānodrošina visus minerālus, pH un gaisma. Ja tas viss ir, tad augs ļoti labi. Pats izmantoju DWC hidroponiku, bet ir vēl daudzi citi hidroiponikas veidi.

3 Likes

Vai Tu varētu visu pašreizējo sistēmu nobildēt no dažādiem rakursiem, lūdzu? @haachikooo jau dalījās, bet gribu redzēt vēl detalizētāk - varbūt nākšu ciemos (vai saukšu ciemos :smiley: ) pēc padoma.

1 Like

Man jau izklausās, ka te būtu noderīgāk nofilmēt video, kur fonā visu pastāsta.

2 Likes

Nu tas jau, protams, arī būtu labi. Parocīgāk.

1 Like

Kaut kad kad būs vairāk laiks sataisīšu vai nu video vai aprakstu.

3 Likes

Mazi persiki jau sāk augt :face_holding_back_tears:

5 Likes

Persikus var audzēt latvijā?? Wat… A kas tur jādara, kkas speciāls jāpērk?

Nu tīri teorētiski, ja labi grib, pie mums var audzēt visu ko. Es bieži atrodu un braukāju pa audzētavām - ir saimnieki, ar kuriem uzsitu klaču un tā lieta un interese aiziet.

Vienreiz viens šāds audzētājs no mums nopirka durvis, kuras nelietojam, un ieraudzīja stūrīti mūsu dārzā. Tur ir aizvējš un spīd saule - ideāli piemērots persikiem, nektarīniem, aprikozēm.

Aizbraucu uz audzētavu, nopirku melleņu krūmus, un pie reizes paķēru vienu mazu persiku (70 cm garš stādiņš bija). Mums zeme iepriekš tika lietota priekš lopiņiem, tādēļ jau labi piedirsta bija, nevajadzēja likt nekādu mēslojumu.

Nu jau aug, manuprāt, kādu piekto gadu. Tagad jau ir virs 5-6 metriem.

Bet par to ir jārūpējas - ziemā lieku sienu ap to, vasarā uzleju kādu mēslojumu, pavasarī (kā šogad), rāpos kokā lai uzliktu agroplēvi, kas aizsargā ziedus no aukstuma (ja noķers salu, visi ziedi nomirs un augļi nebūs). Viņam arī ir citas kaites - ar lapām (ko smidzinu), un arī ar mizu. Bet par laimi, labākā drauga tēvs ir profesionāls dārzu iekopējs, tad sniedz padomus.

Tas diemžēl nav kociņš ko iestādīt un aizmirst.

Bet nu, šādi arī audzēju arbūzus, melones, kivi (šie maitas negrib ziedēt), eksperimentēju ar lācenēm, vīģes ar (pa ziemu stiepu pie sevis), cukuraugiem. Šogad eksotikai pievienojas kivano un okras (un arī sēnes).

2 Likes

Kivi salnas baigi neapskadeja?

Zin, pašu augu nē, bet man ziedi kā nemetās, tā nemetās. Ka tik man nav divi vīrišķie augi :sweat_smile:

1 Like

Japadalās ar Hercog-mātes dārzu

Siltumnīcā tomāti dūšīgi aug un ir pirmās zemenes

Arī ārā būs mēness zemeņu raža

Salvija kupli ziedēs

Apelsīnu timiāns jau zied

Parastais gan vairs ne

Un citrontimiāns uztaisījis ekspansiju

Citronmētra ar kupla ir

Ārā lielās zemenes arī būs samērā daudz

Šī gada eksperiments - ābolu mētra

Bumbieru mētra

Not featured Marokas mētra, klasiskā mētra un loki

5 Likes

Vispār, jūs salviju tēja lietojiet? Manai tieši ziedi ir parādījušies un gribēju lasīt, vai tikai lapas var izmantot vai ziedus ar tējai