Ētika ap dzīvnieku izcelsmes produktiem

Tieši tā arī vajadzētu būt.

Diemžēl, tā ir. Bet tas nenozīmē, ka to nevar mainīt.

Tādu ir retums.

Tā ir liela problēma, ka viņi nodzīvo tikai gadu vai divus. Un es nezinu, cik tas ir “modē’’, bet piena govju fermās tiek nokauti arī mazie teļi.

Piemēram, kad mācījos par vetārsta asistentu, skatījāmies kā skolotāja, praktizējoša vetārste (kura lielākoties darbojas tieši ar govīm), veic līķa (vēdera) uzšķēršanu, lai parādītu mums orgānus. Šis līķis bija pavisam mazs teliņš, kuram bija pārgriezta rīkle (viņš pat netika iemidzināts!) un skolotāja teica, ka viņš bija slims (neatceros slimību), bet viņu varēja diezgan vienkārši izārstēt. Bet tas nebija izdevīgi fermai, tāpēc viņam vienkārši pārgrieza rīkli.

Mūsdienās tā ir, bet tas nemaina faktu, ka govs pienam vajadzētu būt tikai priekš teļiem (ne cilvēkiem). Govis tiek ‘’ražotas’’ tā, lai viņas ražotu aizvien vairāk piena un tas īsti nav pareizi.

Tāpat kā daudzi citi… un tas nenozīmē, ka tāpēc ir labāk nogalināt jaunus…

Tas ir pārspīlējums.
Vai arī kāds tiešām tevi tā ir nosaucis? Nesmuki.
Neatbalstu apsaukāšanu, bet es arī fermas nekad neatbalstīšu.

3 Likes

:100:

Nezinu, vai tas bija par mani, bet man ir neliela “first hand” pieredze. Kā jau minēju – es mācījos par vetārsta asistentu un man bija prakse fermās.

:100:
Es ceru, ka es nevienu nenosodu un neapvainoju. Es vienkārši ļoti mīlu dzīvniekus un esmu ļoti jūtīga. Es saprotu, ka normāliem cilvēkiem, citi cilvēki ir svarīgāki par dzīvniekiem, bet es neesmu normāla un man ir otrādāk :)

2 Likes

Nezinu, cik ļoti aitas cieš no cirpšanas, bet esmu redzējusi video, kurā tas process izskatījās ļoti sāpīgs. Droši vien, ka tas notika factory farm (pieļauju, ka mazās fermās, kur ir vairāk laika, mazāk aitu un strādā cilvēki, kuriem rūp aitas, tas viss process ir krietni saudzīgāks), bet man ar to pietiek, lai es nepirktu vilnas produktus.

Kā jau @Shitbird minēja –

Dabīgi aitām nebūtu jācērp vilna.

2 Likes

Man personīgi dzīvnieku audzēšana patēriņam nav un nebūs ētiska, bet protams, ka labāk ir ja dzīvnieks tiek turēts labos apstākļos un nāk no mazām/bio saimniecībām nekā no factory farming.

Tur ir liela atšķirība, bet tāpat mazās saimniecības vienkārši ir mazāks ļaunums (manās acīs un pēc manas pieredzes).

Tajās saimniecībās, kurās es esmu bijusi, visām govīm bija vārds, bet es šaubos, ka kāds, viņas tur vispār sauca vārdos (bet tās bija fermas, kurās bija diezgan padaudz govis). Tur govis netika apčubinātas. Reti varēja atrast kādu draudzīgu un drošu govi, lielākā daļa bija ļoti tramīgas, badījās pat no slaucējām un citiem regulārajiem strādniekiem.

Man nedēļu bija prakse fermā, kurā govis sita (ar metāla spade manure removal tool), lai viņas ātrāk pieceltos, paietu malā un ātrāk varētu savākt mēslus.

3 Likes

Jāsterilizē ir kaķi un suņi.

Par savvaļas dzīvniekiem – es neatbalstu medniekus un medības, bet es arī nezinu, ko mūsdienās varētu iesākt, lai atrisinātu problēmu. Bet cilvēki radīja šo problēmu, jo ja cilvēki nebūtu iejaukušies ar medībām (un nebūtu tik daudz, ka atņem dzīvniekiem to apdzīvojamo teritoriju), dzīvnieki (daba) jau paši regulētu skaitu, kā @H_Hercogs jau minēja -

Piemēram, ja kādu gadu savairotos par daudz stirnu, tad nākamajā gadā būtu vairāk vilku un pēc tam, tad atkal viss būtu līdzsvarā, jo vilki nesavairotos par daudz, ja viņiem gluži vienkārši nebūtu, ko ēst (bet mūsdienās šeit problēmu rada cilvēki, jo viņi tur mājlopus, suņus un kaķus, kurus tad medī, piemēram, vilki, ja viņiem mežā nav ko ēst, vai arī tie ir pārāk viegli pieejams medījums).

Bet es ticu, ka ir kādi varianti, ko cilvēki varētu iesākt, lai uzlabotu situāciju, lai gan, tas neatrisinātos tuvākajā laikā…

Tas, ka mēs nedzīvojam ideālā pasaulē, nenozīmē to, ka varam darīt, ko gribam (jo tāpat, taču, nekad nesasniegsim ideālo pasauli, tātad nav jēgas pat censties), vienmēr vajadzētu censties pasauli padarīt labāku…

Stirnu nevajag sterilizēt, bet, ja to darītu, tad tikai tā :)

2 Likes

Oo nē, man nav konkrēti cilvēki un nebija par Tevi. Es vairāk kopumā par šo visu - jo esmu saticis arī cilvēkus dzīvē, kas ir agresīvi pret citiem (bet ne tikai par šo tēmu). Jo būtībā, par visu vienmēr var runāt. Ja man vēl parāda tieši, kā ietekmē, es tad sākšu apdomāt.

Jo kā jau var saprast, katrs apzināmies un esam redzējuši/pieredzējuši ko noteiktu - arī Tu ar vetārsta asistenta pieredzi.

Piemēram, es sekoju līdzi UN konferencei kas notiks Jūnijā, jo tiks lemts, vai 1/3 no pasaules okeāniem tiks padarīti par rezervātiem (neesmu liels traļu fans), it īpaši kad tas notiek vietās, kas sabojā to, kā piekrastes komūnas dzīvojušas gadsimtus un arī pašas ekosistēmas

1 Like

Par šo man viegla neticība.
Vismaz gaļas dzīvniekiem ķīmiskā iemidzināšana izklausās pēc pārtikas vadlīniju pārkāpuma. Vismaz saimniecībās kurās ir sanācis uzturēties dzīvniekus apstulbina pirms kaušanas un tiecos pieņemt ka arī dissekcijas mērķiem bija nepieciešams noliet asinis.
(Kas liek man aizdomāties vai cilvēku līķiem arī tiek veikta noliešana…)

Vēl maza atziņa: mazājās saimniecībās kur gotiņām un .co ir vārdi ir arī pamaz žēlastības pret dzīvnieku neuzvedību, piemēram redzēju sargsuni plēšam badīga teļa ķiskas dienu vēlāk.

1 Like

Oho mums ir :sparkles:diskusija :sparkles:

Redzi tā nelaime šeit ir tāda, ka situācijā kurā mēs esam, to var mainīt tikai caur masu slaktiņu, principā iznīcinot tos dzīvniekus kurus mēs esam radījuši. Es saprotu ka tu tā kā vairāk pieslēdzies PETAs ideoloģijai ka tādiem dzīvniekiem labāk vispār nebūt, nekā būt atkarīgiem no cilvēka, tad jautājums vai visus mopšus, Persijas kaķus un Arābijas zirgus arī mums vajadzētu likvidēt?

Zini, tu būtu pārsteigta. Lielajos gaļas lopu ganāmpulkos tādas vecas govis liek pie jaunajām telēm par auklītēm, jo teles savā nodabā ir pārāk dumjas, tāpēc parasti ar viņām kopā ir kāda atvaļināta kundze.

Vajadzētu, bet nav. Tā piena govs eksistē, viņa tāda ir, atpakaļ uz tauru vai bizoni viņa vairs neaizies. Pat ja visi maģiski pārtrauks dzert pienu tūlīt un tagad, ko darīt ar tām govīm kas ir šeit un tagad- piecus, desmit, piecpadsmit gadus vecas? Jo vai nu viņas nokauj, vai ļauj dzert tikai teļam, un viņas cieš/mirst no iekaisuma jo teļš var izdzert tikai 1/3 no tā ko viņa ražo.
Un ne jau visas šķirnes tiek spiestas uz maksimālo piena apjomu. Holšteinas melnraibā patiešām ir viena nelaimīga govs-ir iemesls kāpēc kopš mana pēdējā traģiski nomira es vairs viņas negribu turēt-, bet to jau daudzi sākuši saprast, un sarkanraibo, Latvijas Brūno un Latvijas Zilo govju mazajās un vidējās saimniecībās paliek arvien vairāk. Viņas ir vairāk tendētas uz treknāku pienu un ilgāku mūžu.

Piekrītu ka tas ir skumji un nav labi, un laikam te tā lielā ideoloģiskā atšķirība arī ir- vai ir ok ka daļai jāmirst lai pārējie var dzīvot.
Tas atsaucas arī uz vecmāmiņām un nokaušanu. Jo kaut arī mums, paldies dievam, trušu nekad nebija, mana ome arī bija diezgan nežēlīga likvidācijas ziņā, bet var jau viņas saprast, jo viņas dzīvoja laikos kad bija vairāk jāuztraicas par savu izdzīvošanu un tādā situācijā empātija tiek atsviesta pirmā un tas paliek uz mūžu. Ne jau velti nabadzīgajās valstīs pret dzīvniekiem izturās visbriesmīgāk. Var kaut vai paskatīties uz Ukrainas teritorijām kur ir aktīvs karš, un to, cik nenormāli trausla ir tā barjera starp moderno dzīvesveidu un attieksmi pret dzīvniekiem, un to, kas notiek kad pastāvošā kārtība sabrūk.
Par to sekcijas teļu- nu nav tā normāla prakse, īpaši ja tā bija slimība nevis kāds ģenētisks defekts vai lauzta kāja. Kāpēc ne iemidzināts? Noteikti ka tāpēc ka atrada naktī un nebija pie rokas ne veta ne mednieka kas nošautu, tici man neviens no brīva prāta baigi negrib griezt teļiem rīkles. Varu iedomāties dažas lielfermas kur tā darītu, bet es biju praksē ~600 govju fermā un mēs patiešām karojām par katru teļu, vienīgais ko uz vietas nokāva kamēr es tur biju bija govs ar neapturamu dzemdes asiņošanu.

Internetā pa reizei gadās, amerikāņi it īpaši mīl aiziet augstos toņos :joy: Bet nu dzīvē arī nav īpaši gadījies sastapties ar ideoloģiskajiem vegāniem, tikai tādiem kas veselības dēļ.

Jā es augstskolā braukājot pa fermām redzēju arī tādas, un tas patiešām ir cūciski. Tas ir daudz atkarīgs no saimnieka un tā kādus cilvēkus tu dabū par strādniekiem. Tāpēc man lielfermas arī personīgi ne visai, jo tas kontingents kas ar mieru strādāt fermā lielākoties nebūs ieinteresēts rūpēties par dzīvniekiem, bet tu viens pats ar ģimeni nevari visu padarīt.
Bet es esmu bijusi arī daudzās lielajās fermās (kā jau minēju biju arī praksē slaucamo govju lielfermā) kur govis pie mums masveidā skrēja laizīties un draudzēties.
Tajā kur es biju praksē dzīvoja arī liels, vecs, draudzīgs Holšteinas vaislas bullis, kuram pielaida teles un govis, kuras vairākkārt nevarēja apsēklot mākslīgi, lai dotu viņām iespēju nevis uzreiz nokautu kā neauglīgas. Viņš bija tāds kā mascots un strādnieki pīppauzēs gāja viņam kasīt aiz auss.

Once again, es nevienu neaģitēju ēst gaļu un dzert pienu, tikai cenšos kaut kā parādīt kā tas izskatās no otras puses.

6 Likes

Mēs laikam nekad neuzzināsim nabaga teļa bojāejas apstākļus, bet pieņemot slimību ar scenāriju kur jākauj uz vietas, tā secība varētu būt tāda:

1. Teļš ar kādu smagu, galīgās stadijas iekaisumu/caureju/vírusu un dehidratāciju izskatās apmēram šitā- ķermenis ļengans, acis iekritušas, sāk raustīties un sviest galvu atpakaļ, kakls stīvs, viņš sāk agonijā skaļi gārgt, acīmredzami mokās
  2. Kaut kādu iemeslu pēc nav cita veida kā viņu nobeigt. Kā minēju iepriekš- ir divi naktī, saimnieks nav mednieks, veterinārārsta kaut kādā sakarā nav. Iemidzināšanas zāles zemnieks parastais man liekas nemaz bez veta nevar tā iegādāties, turēt un špricēt kā pats grib.
  3. Saimnieks vai strādnieks izpilda vienkāršāko nokaušanas veidu un griež rīkli lai tas teļš beidz mocīties.
    Jautājums kāpēc teļš savā teorētiskajā kaitē aizgāja tik tālu- visticamāk ka tāpēc ka liela ferma, vienas maiņas strādnieki nepamanīja ka slims, nākamajiem bija par vēlu glābt.

Saimnieks nebija viņš pats kad bija izsalcis :smiling_face_with_tear:
Protams es te aģitēju par savu saimniekošanas veidu, bet ir daudzi tādi kas bez problēmām un sirdsapziņas pārmetumiem ēd savus audzētos bullēnus. Bet pietiekami daudzi ir kas neēd- paskat SS.com pie mazu teļu sludinājumiem ir stingri pieteikts tālākai audzēšanai.

4 Likes

Un tas ir labi :smiley: Dažreiz ir nepieciešami ieskati no citiem perspektīviem. Tas ir tas, kas ļauj mums augt un saprast citu raizes.

Bet teiksim godīgi - ir cilvēki, kam dzīvnieku labbūtība neinteresē (tikai peļņas), un ir tādi, kas dod dzīvniekiem to labāko dzīvi, vai cenšās. Ja redzu, ka izturās pret dzīvniekiem slikti, tad noteikti pats iejaucos un aizrādu - ar kātu pa muguru uzšaut. Man jo īpaši nepatīk, ja ir tūristi kuri kāp virsū uz koraļiem vai nerespektē dzīvnieka teritoriju un lien kur nevajag. Gadu nostrādāju arī dzīvnieku patversmē un tur ieraudzīji suņus, kuru dzīves tiešām tika iznīcinātas, salauztas sirsniņas.

Uzaugot ar lopiņiem, Tu skaties uz visu citādāk. Tu saproti, kāpēc tas tika darīts pirms tam (vecmammas laika) un ko vari mainīt pats. Man ir pašam, ka lietoju daudzus alternatīvus - ir neliela laktozes nepanesamība, izvēlīgs attiecībā pret miltiem, gaļu ēdu limitēti, un atvērts prāts pret to, ko ēdam diendienā.

Vai nākotnē būs citādāk? Noteikti! Ņemot vērā kādi alternatīvi tiek piedāvāti, tad ticu, ka ēdienu klāsts, kas aizstātu gaļu / dzīvnieku produktus tikai augs. Un būs arī lietas, kas vairs nebūs pieejamas - piemēram, interesanti, bet šokolāde nākotnē varētu kļūt par luksusa produktu, ko nevarēs atļauties daudzi.

1 Like

Tas neskaitās. :D Pēc tā ko tu raksti man rodas priekšstats, ka tu gana saprātīgi un apdomāti pieej šim jautājumam. Manā prātā riktīgs radikālists ir pret mājdzīvniekiem kopumā. Kolīdz mājdzīvnieki ir pieņemami tā jau ir ne tik strikta nostāja un pieejas jautājums.

Hm… liekas es tikai vienu reizi esmu sastapis ne ideoloģisku vegānu, pat dzīvojot vegāniskā kopienā. Neatceros precīzi kas par kaiti toreiz bija, bet tā bija reta un nopietna padarīšana. Pēc idejas loģiski, tev jābūt vienai niknai nepamesamībai, lai nevarētu ēst dzīvnieku izcelsmes produktus. Skaidra lieta internetā ir pipari, kas ir vegāni veselības dēļ, bet es internetam ne pārāk uzticos. xD
Pārējiem visiem lielākā vai mazākā veidā ir žēl dzīvnieciņus vai arī ekoloģiju, ar uzskatu, ka dzīvnieku audzēšana nav laba priekš tās. Pēc maniem novērojumiem vegānisms savā pamatā balstās uz empātiju un raksturīgs jūtīgāgiem cilvēkiem. Vēl neesmu sastapis vegānu kam empātija būtu ķieģeļa līmenī. :D

Te gan jāpiemet tas, ka man kā cilvēkam ar vismaz vienu lielo ēdiena nepanesamību, mēdz mesties acī vaļīga vegāniskā diēta. Teiksim, gadās tā, ka cilvēks neēd gaļu, piena produktus, bet dzīvnieku izcelsmes saldumi ir ok.

1 Like

nesaistīti ar tēmu attiecībā par ētiku, bet aizdomājos par pašiem terminiem vegan, vegetarian, pescatarian utt. savulaik, atceros, ka par veģetāriešiem sauca visus, kas neēd un nelieto dzīvnieku produktus tai skaitā gaļu, pienu, olas, medu, savukārt, vegāni bija tie, kas lietoja pārtikā tikai svaigos augu valsts produktus, proti, neceptus, termiski neapstrādātus produktus. tā man atmiņā bija palicis.
taču skatos, ka, laikam ejot, ir sadalījies vairākās apakšdaļās, piemēram:
vegan, kas ir tieši nekādi animal products, tai skaitā arī leather, vilna utt.
tad ir raw vegan, kas tikai fresh plant based,
tad ir vegetarian, kur galvenais ir neēst dzīvnieku valsts produktus (bet visbiežāk gan asociējas, ka neēd gaļu un zivis, bet var ēst olas, sieru utt (lai gan nezinu nevienu veģetārieti, kas ēd olas, bet neēd gaļu un sevi sauc par veģetārieti, i dunno tur ar tā visādi apakš-sadalās).
tad ir pescatarian, kas ēd augus un zivis, pat piena produktus, bet neēd gaļu.
tad ir flexitarian, kas pārsvarā ēd augu valsts produktus, bet pēc noskaņojuma var uzēst gaļu šad tad.
tad ir omnivore, kas ēd gan augu, gan dzīvnieku (tai skaitā zivju) valsts produktus.
gan jau ir vēl kādas, bet njā, piemēram, man ir baigi par maz dzelzs organismā (jādzer preperāti), un pat iesaka lai lopsēju gaļu, spinātus un visu, kur sastāvā ir dzelzs.
kā ir citiem ar minerāļu, vitamīnu un vielu uzturēšanu organismā, lai viss ir pa veselīgo un netrūktu nepieciešamais?

manuprāt tu kko biki jauc.

Cik vien es varu atcerēties, veģitārieši vnk neēda gaļu, turpinot lietot pārējos dzīvnieku valsts produktus un cik var noprast ka tā ir izmirstoša grupa

vegāni ēd tikai augu un sēņi valsts produktus, vienalga svaigus, fermentētus vai eļļā vārītus

tie kas ēd tikai svaigus, termiski neapstrādātus produktus vnk ir svaigēdāji, un ja nemaldos tie ne obligāti bija vegāni. Lielākoties, bet esmu redzējis pietiekami daudz jēlas gaļas baudītājus.

Un tad pa lielam ir tie kas nodarbojas ar carnivore diētu, kur lielākoties ir tikai gaļa un olas. vainu veselības dēļ kā mūsu pašu @Arnissan (ja atmiņa neviļ) vai kaut kāda “Unga bunga” mačoisma vadīti

2 Likes

Nu šis jautājums vien jau ir atsevišķa topika vērts.
Es neesmu nekādas analīzes veicis un testus pildījis; alerģijas pret ēdieniem man it kā nav, laktozes nepanesamība ja ir, tad netraucē, tiesa, pēdējos gados esmu ievērojis, ka šad tad, apēdot pavairāk gaļas, it īpaši liellopu, reizēm uznāk baigais miegs, ko es kaut kā neesmu ievērojis ne no viena cita ēdiena. Varbūt tas tā ir vnk tāpēc, ka tipiski, kad ēdu daudz gaļas, tad vnk visa porcija kopumā ir diezgan liela un attiecīgi prikols varētu slēpties pilnā kuņģī, nevis pašā gaļā, bet ej nu sazini. Katrā ziņā pārstāt ēst gaļu neplānoju.

ko tieši es sajaucu?

reāli to arī uzrakstīju:
tad ir vegetarian , kur galvenais ir neēst dzīvnieku valsts produktus (bet visbiežāk gan asociējas, ka neēd gaļu un zivis, bet var ēst olas, sieru utt

raw vegan , kas tikai fresh plant based,

bet ir vēl protams atsevišķi raw foodists, kas ir tie, kas ēd visu tai skaitā dzīvnieku valsts produktus, galvenais, lai nav termētiski apstrādāti.

un carnivore es vnk neieliku, kas ir gaļēdāji

Man atkal tikko ienāca prātā- a kā īsti ir ar vegānu mājdzīvniekiem? Jo daudziem ir kaķi un suņi, bet vismaz internetā tie gaļēdāji ko baro ar tīru vegānisko diētu neizskatās pārāk veselīgi.
Pat papagaili nevar īsti turēt pilnīgā vegānismā, jo viņiem ~reizi nedēļā priekš proteīna ir jādod ola, un ja paveicās tikt pie papagaiļu granulām, kas ir teorētiski labākais uzturs, tur sastāvā ir zināms procents olu pulvera.

1 Like

Es neticu visām vecajām metodēm, es uzskatu ka var izgudrot visu ko un ir jāizveido dzīvnieku sterilizācijas sprejs vai vakcīna un tad dzīvnieki būtu apkopjami

Migrēšana man neinteresē, dzīvnieki to dara apstākļu spiesti, nodrošinot viņiem labu secluded no citām species habitats jeb tādas kā sanctuary, fermu, zoo tipa areas tas nebūs vajadzīgs

Gaļas bizness un slaughterhauses ir hitlers pret innocent dzīvniekiem

Piena produktus varētu lietot vismaz par 90% mazāk un as long as nobody gets hurt or killed mēs varam daļu pienu savākt šad tad, bet atstājot teļam. Piena produkti tāpat nav baigi veselīgi un piemēroti cilvēka organismam tpc viņus var lietot nuuuu reizi nedēļā mayb kā treat?

Lai nu kā drīz nogaršošu vegānu sieru un pastāstīšu kā garšo, bet ja kas nevienam nav liegts uztaisīt garšīgāku pašam ir miljons receptes

Vienīgā problēma ir zivis, tiešām nez kā pasargāt, so nu as long as they are killed quick un torture free (mētāties pa konteineru bez ūdens un suffocate agony) mayb mēs varam sacrifice them uff :pensive:

1 Like

atceros kaut kur bija video ar dāmu, kura teica, ka viņas suns ir vegetarian un tad deva izvēlēties:

3 Likes

es tieši pa pašu sākumu domāju

1 Like

man atkal sterilizācija liekas predabiska, kāpēc mums cilvēkiem ir jāizlemj kurš dzīvnieks var vai nevar vairoties? atgādina kā dažās āfrikas tautās savulaik sievietēm izkropļoja kliktorus, jo viņas nav pelnījušas orgasmus. tad nu mēs ķipa dievu vietā izlemjam, kura stirna vai meža cūka būs vai nebūs māte.

4 Likes