Ētika ap dzīvnieku izcelsmes produktiem

Varam arī pārbaudīt mūsu šī brīža tolerances līmeni. :D Sliktākajā gadījumā es visus sarāšu un pārcelšu cepienu izolācijā uz off-topic.

Atgādinu visiem, lai gan mums patīk spēles, anime, grāmatas utt. tai pat laikā mēs esam cilvēki ar pretējiem dzīves skatījumiem. Tā tas ir un ar to viss ir kārtībā. Nav vajadzības arī kādu pārliecināt vai kādam pierādīt savu skata viedokli. Ja kāds dabūs pērienu, tas būs uz necivilas uzvedības pamata, nevis uz to kam bija taisnība. :grimacing: Civili cilvēki cieņpilni izsaka savu viedo, nevis kādam citam brauc augumā par tā viedokli.

Morālei ir liels spektrs. Pa manam radikālistus mierīgi var saprast, kuriem arī idīliska ome laukos ar govi jau ir pa daudz. Ne no tādas puses, ka tas jau ir pa daudz, bet vairāk no skata leņķa, ka drošs paliek drošs, labāk atturēties no jebkādas dzīvnieku turēšanas. Kā kaut kā tāda bez kā var iztikt mūsdienās.

Tai pat laikā es stipri šaubos, ka pie mums ir kāds tāds radikālists. :D

4 Likes

Es gan nešaubos, diemžēl.

Mani divi centi (preface- nerunāju par factory farms, Latvijā tādu riktīgu ar 1000+ govīm nemaz nav tik daudz)
Redz ideālā pasaulītē man ar būtu animal sanctuary kur mēs ar visām govīm un buļļiem laimīgi spriņģotu pa pieneņu pļavu līdz viņas nokristu aiz vecuma.
Reālā pasaulē, ja govis nebūtu ražojošie dzīvnieki, mēs viņas redzētu varbūt tikai zooloģiskajā dārzā un dažiem bagātiem cilvēkiem pagalmos, jo sagādāt tik lielam dzīvniekam barību ir dārgi. Mājlopi ir atkarīgi no cilvēka, mēs viņus esam tādus izveidojuši, ja visi momentā pārstās ražot pienu un gaļu protams vajadzēs izkaut visus esošos lopus pēc kārtas, jo kā savādāk viņas ziemā pabarot? Tajā skaitā jaunas teles kam visa dzīve priekšā un vecas govis ko saimnieki tur kā mājdzīvniekus. (Piemēram manai neražojošajai pet cow ir 19 ar astīti)
Par teļiem- pirmkārt, Latvijā mazo teļu kaušana pat lielajās fermās nav modē, viņi aiziet uz nobarošanu un nodzīvo vismaz gadu vai divus. Mani bullēni aiziet uz blakus bio saimniecību, kur tante viņus audzē.
Par atņemšanu mātei- slaucamās govis nekad nav tikušas selekcionētas pēc mātes īpašībām, tāpēc ir kopumā diezgan draņķīgas mātes. Gaļas govs pie nedzīvi dzimuša teļa var stāvēt dienu un raudāt, slaucamā arī dzīvu var pamest uz lauka un mierīgi atnākt uz kūti lai viņu slauc.
Viņas pēc tā teļa bļauj tik ilgi, kamēr tesmenis pilns, kad izslauc tad teļu vairs nevajag. Manējām pa lielam vairāk par teļu interesē saldenais vitamīnu dzēriens ko dabū pēc dzemdībām. Teļam pašam jau no sākuma par māti ir diezgan pof, jo teļam māte skaitās tas, kas baro.
Pie tam vēl aizvien ir arī saimniecības, kur ļauj teļiem nozīst pienu un slauc atlikušo. Vidējā slaucamā govs saražo 3x vairāk piena nekā viens teļš var apēst, ja tesmeni neiztukšo sāksies mastīts, tāpēc ir pilnīgi reāli dalīties pienā ar teļu.
Par sēklošanu-“izvarošanu”- nez vai tie kas šito saka ir labi apskatījušies kā tas notiek dabiski. Tonnu smagais miesas blāķis ko mēs pazīstam kā bulli nenāk ar puķu pušķi un konfekšu kasti un zemā balsī nedūdo “Oh, my Queen, do you consent?”. Bullis nāk un lec virsū vai govs to grib vai nē, vecāks, gudrāks vismaz pagaida lai viņa paspēj piecelties kājās, jaunākam vienalga ko viņa dara. Un ja jau mēs lietojam cilvēku terminus dzīvnieku jautājumos, par age of consent nemaz nerunāsim- ir iemesls kāpēc telītes pēc 7 mēneši gaļas ganāmpulkos ar steigu aizvāc prom no papuča. Ar mākslīgo apsēklošanu traumu nav un tele tiek sēklota tikai tad, kad ir izaugusi līdz attiecīgajam izmēram un vecumam.
Aizdomājos arī vai daudzi šeit ir redzējuši kā tāds liels dzīvnieks kā govs mirst dabīgā nāvē? Jo tas nav tā ka viņa apguļās zaļā pļavā, aizver acis un aiziet. Parasti tā ir kāda vecuma kaite kas izskrien ārā, vai vienkārši kaut kas notiek ar kājām un viņa krīt. Man bija 20+ gadus veca gaļas govs, kurai kaut kādās garajās brīvdienās pēkšņi kuat kas notika mugurkaulā un paralizēja pakaļkājas. Veta nav, kas nošauj nav, jo mednieki ballējās, un tu mēģini tam nabaga lopam dot kaut kādu paleatīvo aprūpi uz lauka, un viņa acīmredzamās sāpēs, neēd, nedzer, tik izmisīgām acīm skatās uz tevi un tev nav pilnīgi nekāda veida kā izbeigt viņas mokas. Un kad viņa nomirst pienāk klāt jaunais bullēns un sāk lekt virsū uz līķa.
Es protams varu piedāvāt jebkuram interesentam kādu vecu govi par baltu velti, ar garantiju ka viņa varēs komfortā nodzīvot savu mūžu, bet tad ar visu veterināro aprūpi un labu barošanu, un nenogrūst uz Lietuvas saudzētavu, lūdzu, bet audzēt mājās ar sirdi un dvēseli.
Nemēģinu visiem piena nedzērājiem iesmērēt pienu, katram sava darīšana, bet ibio nu neesmu es slepkava, izvarotāja literally Hitlers, dēmonlords un vēl nez kas.
Piedošanu par emocionālu palagu, pašlaik esmu viena hormonāla mātīte :sweat_smile:

10 Likes

Tas noteikti tāds nav. Tu pastāsti kā cilvēks, kuram ir tieša saskarsme ar šo un zina noteiktās detaļas, ko mēs daudzi nezinām, un izlasām tikai konkrētās vietās. Tā “first-hand” pieredze ir nenovērtējama un arī tā, kas ļauj saprast, kā viss darbojas.

Kā var noprast, arī mums bija vistiņas (līdz saviem 70 gabaliem aizgāja). Neraizējāmies, ja tās nedeva oliņas - bet tās vienmēr bija bonuss. Mums bija noslēgta tāda ka mutiskā vienošanās ar vienu bērnu dārzu un slimnīcu, ka viņi neizmet ēdienu miskastē, bet atdod mums. Tās bija vietas, kur arī nelika atsevišķas garšvielas - tādēļ mēs vistām devām griķus, rīsus, makaronus, putras, vārītus dārzeņus, kas bija palikuši pāri. Mēs tad palīdzējām citiem, kamēr viņi palīdzēja mums. Un laidām pa dārzu staigāt, paēst kukaiņus un sauļoties.

Protams, mums bija momenti, tiklīdz izauga gaiļi, mēs tos atdevām vai kāvām (jo drīkst būt 15 vistas uz vienu gaili). Bija daži kuri tad izdzīvoja līdz sirmam un mirstamam vecumam.

Ja ir pārlieku daudz gaiļi, ir iespēja, ka vistas var aiziet bojā, jo daudzi gaiļi to vistu “izmantos”, ka nebūs vairs spālviņas, būs asinis u.c. Un ir gaiļi, kuri ir vienkārši kretīni pa dzīvi - mēs centāmies, lai mūsējie ir džentlmeņi un vistas aizsargā no plēsoņām (vanagiem un lapsām). Termins “pecking order” un “bachelor pad” (kad ir tikai gaiļi) nāk no vistām. Ir “alpha” vistas, kuras ēdīs pirmās un hierarhijā ir pirmās, kopā ar gaili.

Fun fact: Teiksim, ja vistai ir bijusi kāda infekcija olnīcās, ir iespēja, ka viņai varētu izdalīties vairāk testestorons, kas viņu pārmainīs uz gaili (tas ir - citas spalvas, un arī tās sāks šķībi dziedāt. Seksuālā funkcija nemainīsies. Vista būs wannabe gailis).
Vista arī sēdēs uz olām “angliski - broody”, pat ja gailis nav saimē. Tā arī var gadīties. Savas olas arī ēd (bet tikai tad, ja kaut kas trūkst ikdienas patēriņā).

Mūsdienās vistiņas vairs nav, bet olas patērēju tikai un vienīgi “free range” vai no zināmiem zemniekiem, ko sastopu tirdziņos un parunāju, jo krātiņus neatbalstu un kā nogalina vistas fabrikās, arī nē.

4 Likes

Galvenokārt, ko vēlos pateikt, un ko @Menestrels jau pieminēja - viedokļi un uzskati nekad nesakritīs. Nedzīvojam un nedzīvosim nekādā utopijā - viena lieta aizies, kāda paliks, un jauna nāks atkal klāt.

Forši, ka darām to, ko paši varām - vai nu atsakāmies no konkrētiem produktiem, atbalstām konkrētus uzņēmumus, iniciatīvas, bet nedrīkstam nosodīt citus, jo esam kaut kur tikai lasījuši, redzējuši, bet nekad neesam to izjutuši “first hand”. Neērtie jautājumi ir jāprasa, protams - un skataties un darīt to.

Arī man patīk eksperimentēt ar vegāniskiem produktiem un esmu tos iekorporējis uzturā. Bet viena lieta, kas mani visvairāk atbaidīs no kaut kā, ja to man piespiež vai apvaino. Šeit ir atkal “first hand” - universitātes laikā biju atbildīgs par vegānu studentiem pasākumos. Kamēr citiem bija subprodukti, viņiem taisīju dažādus plāceņus “from scratch”. Beigās bija tā, ka daudzi bija ininteresēti pamēģināt, jo redzēja ka cilvēki ņēma. Iepriekšējā darba vietā uztaisīju tvaicētās bao maizītes ar džekfrutu. Neteicu nevienam, ka tās ir vegānu sākumā. Cilvēki apēda, garšoja un pāris dienas vēlāk redzu, ka aizšāvuši uz vegānisko ēstuvi.

Cilvēki ir jāiedrošina ar pieredzi, nevis tikai vārdiem.

5 Likes

https://www.facebook.com/share/p/1LfB4WbaSu/
Omg watch all of this its too good XD

And

1 Like

Aitas jau no vilnas ciršanas cieš vismazāk imo. Tā vilna aug tādos tempos un apjomos ka tur zili brīnumi saķēra iekšā un lopiņš cieš.

Pa izklaidi piekrītu. Fuck that. Zoo gan ir edge case Jo daļa dzīvnieku būtu zuduši bez Zoo vairošanas programmām, bet ne visi ir vienādi. Bet cirki ar lopiem utt, nah, miss me with that shit

2 Likes

oh mēn, un es jau cerēju ;DD

Sad Cat GIF

6 Likes

Aitai ir tāda pati problēma kā slaucamajai govij- cilvēks gadsimtu gaitā ir izmainījis ģenētiku un viņa atpakaļ vairs neaizies un ir no mums atkarīga. Savvaļas aitām un šķirnēm kas ir tuvāk vilna nokrīt pati par sevi, bet pārējās IR jācērp, savādāk iznāk šitā, un tas ir tikai pēc viena gada:

Komerciālajiem aitu fermeriem vilna pat ir zaudējums jo vilnas cena visā pasaulē ir tādā kakā, ka cirpšana neatmaksājās, bet viņas vienkārši nevar necirpt.

3 Likes

Šī iemesla dēļ domāju, ka dzīvnieku audzēšana patēriņam ir ētiska tik ilgi kamēr dzīvnieks tiek turēts labos apstākļos. Dzīve savvaļā ir stipri ļaunāka par dzīvi fermā, tāpēc sniegt dzīvniekam labu dzīvi (i.e. dzīvniekam būt pabarotam, apkoptam, ar iespēju dzīvot brīvu dzīvi aplokā) un apmaiņā saņemt dzīvnieka resursu ir labs abpusējs darījums. Dzīvnieka audzēšana tajās briesmīgajās nebrīves fermās, kur katrs dzīvnieks pavada visu laiku ieslodzījumā spiežoties ar citiem dzīvniekiem padara šo darījumu vienpusēju. Tāpēc cenšos pirkt brīvībā dētas olas, pienu kas ir apzīmēts ar ES bio marķējumu. Apsveru domu piemeklēt gaļas izplatītājus, kas pārdod ētiski audzētu gaļu.

3 Likes

Vietējie mednieki arī teorētiski ir variants. Viņi tipiski nodarbojas ar populācijas kontroli, un to gaļu laist vējā nevar; piemēram, nomedī stirnas, kuras savairojušās, lai tās nenograuztu plikus laukus un uz to rēķina nesavairotos vilki, attiecīgi, ja vnk nošaut stirnu un atstāt uz zemes, tad mērķis nav panākts, jo vilki pabaroti, tie atkal vairojas un klūp virsū mājdzīvniekiem, kad stirnu aptrūkstās.
Pieņemot, protams, ka mednieki ir licenzēti, nevis kaut kāds random onkulis radinieks.

1 Like

Tieši tā, to laiku ko viņi ir pie tevis, tu dod viņiem pašu labāko dzīvi ko vien vari dot.
Tā nelaime jau ir ka daudzi pilsētnieki saskatās tiktokus un mazos/bio bāž pilnīgi vienā maisā ar factory farming. Reizi slaucot dzirdēju pa radio kā viens āksts, kurš nav laikam savā mūžā bijis dziļāk laukos par Ogri, aizrāvies stāstīja kā Latvijā vairs nav mazo saimniecību kur katrai govij ir savs vārds un katra tiek apčubināta.
Un tad tādi tiek pie likumdošanas un sit tādā veidā ka tas nosit nevis lielfermu bet to tantuku vai saldējuma mājražotāju ar piecām vecām govīm
.

Pa lielam mūsdienās gandrīz visi mednieki ir licenzēti, tik daži ir ieinteresēti lai vilku ir vairāk jo grib trofejas. Un piebarotu briežu bari izlaužas no audzētavām, klejo apkārt un iznīcina jaunaudzes un skābsiena rulonus, bet medniekiem pof, jo viņi šauj tikai tēviņus ar ragiem. Nu ne visi, protams, liela daļa ir sakarīgi, bet tā briežu problēma patiešām ir diezgan liela.

5 Likes

Dzīvniekus ir jāsterilizē un jākontrolē nevis jāšauj wtf. Vajag pavisam jaunu dzīvnieku aprūpes sistēmu un likumus

2 Likes

Personīgi uz dzīvnieku produktu patērēšanu skatos ar domu - modernu dzīvesstilu dzīvojošam cilvēkam tas gluži vienkārši nav vajadzīgs lai nodrošinātu pilnvērtīgu uzturu. Pieradums un tradīcijas pa lielam ir tas iemesls kādēļ miljardiem kustoņu jācieš. To nedarīt ir easy choice kinda, sevišķu ja esi stūrgalvīgs un sapņo par ideālu pasauli :DD

2 Likes

Tagad man parādījās interese - kā to plānotu darīt? Nu, Tavuprāt, kā šis ir panākams? Kā sterilizēsi stirnas un vilkus?

Ir bijuši varbūt retas vietas, kur tas ir izdarīts, bet, zināmai populācijai un ļoti ierobežotā vietā - mērkaķi Indijā vai Kambodžā, piemēram.

Tur ir jāņem daudzi faktori. Nezinu, kāda ir Tava personīgā pieredze ar tiešo darbu ar dzīvniekiem, vai esi ko tādu vispār darījusi, bet lai veiksmīgi ko tādu izdarītu ir nepieciešams (@H_Hercogs, Tu zini vairāk par bioloģiju, saki ja kļūdos):

• Dzīvniekiem ar augstu reprodukciju (zaķi teiksim), apmēram 70% no visiem valsts zaķiem būtu jābūt sterilizētiem.
  • Dzīvniekiem, kā vilkiem un stirnām ir zema dzimstība. Tas ir - mazuļi seksuālo briedumu iegūst ļoti vēlu, var paiet gadi (pēc aša Google meklējuma - vilkiem 2 gadi, stirnām gads un tēviņiem 1,5 gadi). Tieši dēļ šī, šāda veida sterilizēšana, drīzāk novestu pie sugas izzušanas.
  • Un tomēr valsts teritorija nav piemājas mazdārziņa lielumā. Ir jāuzzina visas lokācijas, jāveido papildus speciāli aprīkotas komandas, trankvilizatori, kā arī jāņem vērā, ka sterilizācija var būt nesekmīga - jāuztur konstanta izsekošana.
3 Likes

Lai zaķus ar sterilizāciju no kontrolētu tur miljoni aizietu vnk

Valsts nav tik tiešām nav mazdārziņš, un dzīvnieku prāt valstu robežas ir dumjo cilvēku murgi. Zvēru starpvalstu migrācija ir faktors ko nedrīkst ignorēt un kas visu šo var izjaukt. Ko līdz likumu maiņa vienā valstī ja kaimiņam pofig un no viņiem nāk iekšā libido pilni četrkājainie imigranti un visi ntie miljoni vēja. Panāk ka visas valstis tagad draudzīgi vienosies par jebkādu vienotu rīcību ir vienkārši naivi.

Nemaz nerunājot par to kā sterilizācija būtu krietni intruzīvāka metode par medniecību.

Protams ideāla pasaulē dzīvnieki paši nodrošinātu populācijas izmēra kontroli caur barības ķēdi un tīri “izdzīvo piemērotākais”. Bet nu tāda pasaulē cilvēki būtu joprojām mednieki vācēji

3 Likes

Būtībā kā mēs varam novērot okeāna rifos, ne? Straumes kas iepludina planktonus, izveidojas korallis, parādās vežveidīgie un mazās zivis, tīrītāju brigādes, aļģes (un kelps, nezinu kā latviski), haizivis kas ēd slimo un vājo zivju populāciju utt

1 Like

Stirna tomēr ir diezgan liela, būs jākrauj visas fūrē un jāved uz Jelgavas zirgu klīniku lai droši un higēniski uztaisītu operāciju :thinking:

3 Likes

Diemžēl, arī piena govis.

Man tas jau ir par daudz. Bērnībā mana oma turēja vistas, trušus, pīles un kazas. Visi tika mīļoti un apčubināti, bet tik un tā, priekšlaicīgi nogalināti, un tas man personīgi ir nepieņemami.

Nu, es neesmu tālu no tā :D

1 Like