Vakar beidzot uzbūvējām jaunu superkompjūteru

Nez, es jau kkurā citā tēmā teicu ka onkulim ieliku pirms ~6 gadiem un vēl dzīvs, nekādas skaņas neizdod un temperatūra tikpat zema kā kad tikko uzbūvēja, tāpēc man nav tādas baigās neuzticības viņiem, plus viņš ir tāds patīkami kluss, bet nu gan jau jaunie gaisa dzeses ar nav vairs skaļi.
Galu galā noplīsīs nopirks jaunu, nav jau videokarte :sweat_smile:

Kas viņiem interesanti var sākt pirmais tecēt, pumpis vai radiators? Ja jauns tek tad jau teorētiski vēl nav traģēdija jo it kā jau tam šķidrumam jābūt nevadošam, tāpat kā parastās ūdens dzeses premiksam, bet nu vecam ir kā ir.

Protams, manējais vecais arī izvilka 4,5 gadus. Ražotājam garantija bija 5 gadi kā rezultātā ALSO rma dod kredītnotu 40 eur apmērā. Bet tik un tā, negribās pirkt dzelzi, ka lietojamais mūža ilgums ir ierobežots.

Starp citu, augstā gala dzesētājiem ir standarta prakse, ka no ražotāja ir iespējams bez maksas dabūt fitiņus striprinājumiem priekš jauni iznākušajiem cpu. Tādēļ, piemēram, Noctua kūleri var būt aktuāli ļoti ilgi.

1 Like

Tecēšana mazākais. Parasti nobeidzas pumpis, kam par pamatu ir 2 lietas: 1) šķidrumā iedzīvojas baktērijas, kas to pārtaisa par bioloģisku zieķi; 2) metālu korozija, oksidēšanās, savstarpējā nepanesamība, kā rezultātā arī sķidrumā veidojas gruži.

1 Like

Oho mums ir viens agrīnās nāves upuris! Kāda ražotāja tas bija?

Corsair H100i. Nezinu kā ir tagad, bet 10 gadus atpakaļ visam AIO segmentam produktus ražoja 3-5 kompānijas, manējo taisija CoolIt. OEMs & Brands: Who Actually Makes Your Liquid Coolers? | GamersNexus

1 Like

Bļin es jau domās liku naudu uz Thermaltake :joy:
Moš trāpījies uz nosacītā brāķa? Parasti šitiem ilgmūžības ziņā ir diezgan labas atsauksmes. Žēl ka nav jaunākas ražotāju listes, būtu interesanti paskatīties, bet liekas ka vismaz Asetek vēl arvien strādā ar +/- tiem pašiem.
Tev tas mironis bija jāsūta atpakaļ, vai varēji izpreperēt precīzu nāves cēloni?

1 Like

Iespēja ir ļoti minimāla, bet pastāv ražošanas brāķa vai neuzmanīgas instalācijas rezultātā. Parasti tur, kur truba iet vai nu pumpī vai radiotorā. Kā Larzs minēja, pumpja atteikšanās ir daudz iespējamāka, bet tā kā tev korekti viņš instalēts, es par to baigi nesatrauktos.

Es personīgi neatstātu ar ūdeni dzesētu datoru bez uzmanības, bet tas katra paša ziņā. Ir bijuši abi varianti un būtu ņēmis ūdeni, bet standarti tieši nomainījās un AOI, ko man dateks atsūtīja uz papīra bija saderīgs, bet realitātē nebija vajadzīgie stiprinājumi. Un Asus man neatbildēja support requestam.

Beigās paņēmu Noctua gaisa dzesi un ar to tagad dzīvoju ar dalītām jūtām - top of the line CPUs gaisa dzese nespēj tik labi dzesēt kā ūdens, baigais ķieģelis, kas liek stresu uz mātes plati, un pie RAM netieku klāt bez dzeses noņemšanas. Pārvācoties ar visdrīzāk būs jāņem nost, lai mātes plati nesalauž.

1 Like

Man vispār nav bijis gaisa dzeses kopš bērnības datora, ja neskaita laptopus tāpēc man bik bias uz otru pusi :sweat_smile: Kad būvēju savu lielo personīgo pirms ~8 gadi, ieliku EK ūdensdzeses kitu un tagad tikai periodiski apmainu suslu un trubas.

1 Like

Un kā tu nonāci pie tā slēdziena, ka vajag pārslēgties uz ūdeni?

Tbh vienmēr ir paticis kā izskatās, un pēc ilgiem gadiem tiekot pie īsta dzīva datora nevis mūžīgi pārkarstoša laptopa, gribēju arī nedaudz izmēģināt overclocking. Tā nu viņš man sēž un es priecīgi skatos kā pumpītis stādā. Man liekas šitā izpaužās mana zemapziņas vēlme pēc akvārija :sweat_smile:

1 Like

Iedomājies uztaisīt tādu ūdens dzeses rezervuāru, kurā zivis peldētos :smiley:

Don’t do it, fish make the water dirty, it would be ruined very quickly.

1 Like

Tev jāpamēģina minerāleļļas risinājums.

2 Likes

1 Like

Gaisa dzese būs baigi skaļā, ja tur ir ielikti ventilatori ar augstu maksimālo apgriezienu skaitu. Visas mātes plates ar kurām es esmu saskāries, pa lielam atļauj ventilatoriem močīt uz 100%, kad procesors tiek lietots. Ja tu BIOS pārraksti ventilatoru darbības vērtības līdz pieņemamam skaļuma līmenim, tad gan viss ir bumbās.

Joks tajā, ka temperatūras var nemaz tik ļoti neatšķirties starp “es to knapi dzirdu” un “ak dievs, tas mēģina lidot”. :D

Jautājums tik vai tev objektīvi to papildus kriksīti dzesēšanas jaudas vajag. Cik es esmu skatījies salīdzinājumus, temperatūras cipars atšķiras starp dzesēm, taču CPU veiktspēja ir tā pati. Respektīvi, kamēr tu neskaties uz temperatūras ciparu, pieredze ir tāda pati. :D

Man CPU thermal throtlo pie slodzes, ūdens garantē to, ka temperatūra tik strauji nelec, kā ar gaisu, un secīgi gala iznākumā vajadzētu būt arī performancei nedaudz labāk. Bet man vairāk bažas par mūža ilgumu, ne performanci.

Vajadzēja sākumā uzlikt to intel CPU rāmi, ko neizdarīju, tagad man viņš ir, bet garantija visam beigusies. Bažas, ka kaut kas noies greizi, ja likšu virsū un termiņi šobrīd spiež, nevaru atļauties bez PC palikt un sēdēt ar nu jau 4 gadus veco laptopu.

1 Like

Nē nu, ja tev procis met nost jaudu pie slodzes, tad gan tā ir cita runa. Intel laikam skaitās karstāki.

Man budžeta Thermalright gaisa dzese bez redzamām problēmām tiek galā ar AMD Ryzen 9, piedevām tas ir tas modelis ar 120W TDP.

Tu domā to dzesētāja nobīdes rāmi?

Uh, labi, ka man nekas rijīgs nav jādara. Man uz visa būtu ok, kamēr vien tur ir vismaz mazliet brīva RAM.

1 Like

yeap

1 Like

Yoooo, nebiju pamanījis tēmu. Nu apsveicu ar salikto kompi!

Pašlaik tieši sev lieku jaunu. Personīgais quest-s ir atrast katru komponenti kaut kādā pēcpusē, nu bet kaut cik uzticamā pēcpusē, un pasūtīt visu atsevišķi. Pragmatiski - hell no (no drošības viedokļa), bet izdevīgi un kādu laiku mani uzjautrinās. Pašlaik izskatās kaut ko no leišiem arī ņemšu.

Baigi gaidu kamēr Ryzen 7 7800X3D vēl neeeeeedaudz nokritīsies. Ja nenokritīsies, nopsihošu un paņemšu 9800X3D.

3 Likes

Baigi daudz jau nevajag. Man sanāca salikt datoru no kādām 4 pēcpusēm.

2 Likes

Es pašu dārgāko - GPU - gribu paņemt baigi questionable vietiņā. Bet mani te cenšas atrunāt, tā kā nezinu. Ja kaut kas pa 200 euro aizietu, štrunts ar to, bet 1k pa burbuli nolaist… būtu sāpīgi.

Btw, jautājums tiem, kas varbūt vairāk datoru komplektēšanas tēmā - vecām komponentēm noiets kaut kur ir, izņemot ss-us kaut kādus? Man divi PC stāv, viens pavisam aizvēsturisks, viens vēl tīri tā neko.