Vai jūs vairs redzat jēgu pirkt jaunus telefonus?

Atceros es 2018. vai 2019. gadā izdomāju uzdzīvot un pa lielo piķi - 300 EUR nopirkt telefonu. Tam bija AMOLED ekrāks, pirksta nospieduma skeneris zem ekrāna un pašīšu kamera, kas izbrauca ārā no korpusa. Kopš tā laika esmu lietojis divus krietni jaunākus 2023./2024. gada telefonus. Vienu vidus gala, otru flagmani. Jāsaka pēc sajūtas tas ir tas pats 2019. gada telefons. It kā jā, tagad visiem ekrāns atsvaidzinās ar 120 kadriem sekundē un kameru apstrādes algoritmi ir acij tīkamāka. Lai gan arī vecais telefons deva ārā tik pat lietojamus attālus, vienkārši jaunie ir lietojami un mazliet skaistāki. :D

Vai kādam no jums jauns telefons vēl ir liels notikums?

1 Like

Atceros, ka Nokia telefoni izsauca saviļņojumu cilvēkos. Bet noteikti nē. Es pats tikko nopirku lietotu iPhone mini versiju, jo neredzu jēgu pirkt jaunu. Man telefons parasti ir tik ilgi, ka vairs neatļauj veikt updates :sweat_smile:

1 Like

noteikti finansiālā lēmuma smagums nomāc visu sajūsmu ja tiešām jāpērk jauns, kaut gan esmu jaunu tehnoloģiju fanāts, vairumā gadījumu tā pat izsšķiros lietotu modeļu labā.
Uzskatu ka telefons ir ilgtermiņa ieguldījums un ir jātēmē uz labāko iespējamo variantu attiecīgajam budžetam ar nolūku savu mazo silikona stikla plāksnīti likt pie darba 3-5 gadus.

un atkarībā tieši par jēgu: drīz kad SiC akumulatori paliks izplatītāki kombinācijā ar LTPO: tad manuprāt būs visai sakarīgi lielai daļai pāriet uz jaunāku tālruņu paaudzi.

Kameras un procesori parastiem lietotājiem ir ne-fu-fu. vienalga vairumam, no Amoled gan ir visai grūtāk atgriezties pie IPS, un pēc pis gadiem ar ātro uzlādi ir visai jocīgi sadzīvot ar mazākas jaudas standartu.

1 Like

Kādreiz Android telefonu pasaulē, tas galīgi nebūtu ilgi. :D Tagad gan ir ok, jau ir bariņš ar modeļiem, kam tiek solīti 7 gadi atjauninājumu. Pirms tā atjauninājumi bija milzīgs iPhone pluss.

Man vienmēr prātā sēž apziņa, ka tas ir aprāts, ko es daudz lietošu, taču tai pat laikā varu jebkurā brīdī sasist. Vienmēr tos esmu pircis pa tādu naudu, lai sasitot sirsniņa nesāp.

No viedokļa, ka to nevajag, noteikti. Man gan ir sajūta, ka kad kādam ir 1000+ EUR telefons, tad tas tiek bieži pamatos ar kameru. :D

ko lai saka…
Untitled-2

tā pat vien iemetīšu domugraudu, ko domāju vairums par neapsver:

pirms telefona iegādes ir jāizpēta tīkla veiktspēja, kā piemērs- nesenais Samsung flagmanis daudziem tiešām mocījās ar savienojumu.

1 Like

Tikai tādā ziņā ka viss atkal jāliek iekšā. Liels notikums ne pozitīvā ziņā

Ar telefoniem ir tā ka iekšas jau pa lielam ir vienādas un nav vairs tā pārsteiguma efekta. Pogājamajiem tur visādi gimiki bij sabāzti iekšā. Tās uzvelkamās klaviatūras, dažādu tastatūras un ekrāna savienojuma veidi, tagad ir vnk plastmasas taisnstūris A un plastmasas taisntūris B.

Nav tur tā - “o šitas geigera skaitītājs ir iebūvēts!” Vai " o te te ir lāzerrādītājs ielikts" vai kkas tamlīdzīgs

3 Likes

Lai arī cik daudz esmu cepies par dzelžiem, tīkla veiktspēja nekad nav bijusi nopietns apsvērums. xD Tur vēl vispār vajag atrast kādu respektablu apskatnieku, kas to notestētu.

Pēdējo reizi es saslēdzu ar kabeli savu jauno telefonu ar veco un visi mani faili maģiski pārceļoja uz jauno. Super nesāpīgi.

Nu… vispār… par geigera skaitītāju nez, bet lāzerādītāja attāluma mērs, siltuma kameras vai sensori gan mēdz būt. :D

Faili ir mazākais

Bankas lietas, smart id, eparaksts

2 Likes

Nu kā tad tā? Jārūpējas par savām mantām!
Es nevienu savu telefonu nekad neesmu sasitis vai saskrāpējis, vienīgā lieta, kas notika iepriekšējam telefonam burtiski pēdējā lietošanas mēnesī (no 6 gadiem), bija - sēdēju parkā un telefonu biju uzlicis uz ceļa, tur kaut kādu beisbolam līdzīgu spēli spēlējošie indusi uzsita bumbiņu manā virzienā, es tad steidzos ķert, un telefons nokrita uz asfalta. Pavisam maza šķembiņa noplīsa no paša stūra, pat tā uz ātro nevar pamanīt, jāieskatās.

Es vadījos pēc:

1. baterijas ietilpības (lādēju telefonu reizi nedēļā, pa retam bik biežāk, ja kaut kur izbraucu un sanāk daudz lietot, bet tbh vienalga liekas par biežu, jo 99+% screen off, nav ne jausmas, kas to baču rij)
  2. ilgtermiņa update atbalsta - 5 gadi (vai varbūt pat 6?)
  3. kameras - platleņķa lēca un 100x zoom (platleņķa izmantoju daudz, 10+x zoom arī šad tad)
  4. mitruma/ūdens aizsardzības - IP68 dust/water resistant (up to 1.5m for 30 min)
  5. STYLUS!!! Šamējam tāda feina fīča, ka var ar stylusa pogu uzņemt foto, tas ir labi, kad vajag super stabilu kadru vai nofočēt sevi no malas, jo ar pirkstu spiežot pogu, tu tomēr bik pakustini telefonu, un tehniski kamerai nākas iedarbināt OIS = attēls nav tik ass
  6. ekrāns ar HDR10+ atbalstu un labu max brightness
  7. daudz RAM (mūsdienās jau aplikācijas pavisam netiek optimizētas…)
  8. ātra iebūvētā atmiņa (UFS4.0, teorētiski šim vajadzētu nodrošināt ātru failu kopēšanu no telefona uz datoru, kas bija bottleneck ar manu veco telefonu)
  9. 4k60/8k30 video (8k esmu gan izmantojis tikai vienreiz, čoma kāzās, un sanāca sūdīgi, jo bija baigi tumšs…)
  10. iebūvētie spīkeri ir sakarīgi, vajadzības gadījumā nav kauns kaut ko atskaņot.
  11. 5G. Bet stulbi tas, ka ieslēdzot baterijas taupīšanas režīmu, jeb, pareizāk sakot, gandrīz nekad to neizslēdzot, ir tikai 4G…
  12. NFC - iepriekšējam telefonam bija, šim arī obligāti vajadzēja. Izmantoju pārsvarā RIMI kartiņai, bet liekas, ka kaut kad ir sanācis arī citām lietām.

Bet praktiski bija diezgan underwhelming, kad visu saštellēju. Ar visu to, ka pārgāju no 6 gadu veca telefona, kuram max android versija bija 9 (noteikti var atrast kaut kādu svaigāku custom buildu, un nebūtu slikta ideja, tikai bača jau baigi bēdīga), vienalga sajūta bija tāda - nu, visas aplikācijas pārliktas, back to the usual - barely using it :smiley:

2 Likes

Jaunu telefonu pirkt ir kā jaunu auto - pēc gada 30-40% vērtība kritusies un atsķirības starp šī gada un pagājušā gada flagmani minimālas.

Uz akciju paņēmu jaunu S21 par 700 vai nu cik bija 21. gadā. Vēl iet labi, baterija velk divas, trīs dienas pie mana lietojuma. Lietošu vēl vismaz divus gadus, maybe ilgāk. Kam man jaunu? Bildes izskatās gana labi, ir 5G, aplikācijas visas nepieciešamās pavelk.

2 Likes

Tāds bija arī mans mērķis - nopirkt labu, jaudīgu telefonu, kuram ir visas man nepieciešamās un vēlamās fīčas, lai tas man kalpotu maksimāli ilgi.

Jauns telefons not worth it, ja runa iet pa izlaiduma gadiem. Paris gadus vecāka izlaiduma jauns worth, jo karoč ratio normalāks starp naudu un jaudu. Savadāk maksā par tīri hype. Vispār neredzu jēgu baigi mainīt telefonus. Kamēr tev iet un vari sarunāties telefons pilda pamatfunkcijas, parējais tīri extras.

1 Like

Starp citu, ja kāds grib tieši Samsung un tieši no oficiālā veikala. Samsung lapā ir ne tik acīmredzami paslēpusies “outlet” sadaļa, kurā ar samazinātām cenām tiek pārdoti vecāki modeļi. Smartphones_copy Īstenība tikai drusku dārgāk nekā mazajos vietējos veikalos.

1 Like

Šausminos vispār pirkt jaunu telefonu. Kur šitādus ķiegeļus var ražot tik gigantiskāki un gigantiskāki paliek. Nepraktiski telefoni, ne kabatā ielikt, ne vienā rokā turot var aizsnieg telefona augšu, lai ko nospiestu, vienā plaukstā turi ar otru roku baksti.

Es atceros vecvecais bija 4 collas, tas bija ideāls. Kas tagad ir laikam ir 5.5 collas, vēl tā nav tik traģiski, bet arī knapi atradu pēc iespējas mazāku, nu kurš pluss mīnus normāls. Tagad jau skatos 6+ collas jāpērk. Nezinu ko ar tādu sūdu darīt, tik kā planšeti uz galda nolikt un viss.
Nevar ražot normāla izmēra telefonus. Kaut kādiem gigantiem laikam ražo. Ja ir kādi mazāki, tad tur galīgi nekādi telefoni, baigi krutu neko nevajag, bet nu galīgi tur kaut kādu apšaubāmas izcelsmes lēta gala ar negribas.

Bet nu telefonu pārsvarā izmantoju zvaniem, izziņas, whatsapp. Kāds vēl tur sīkums pa retam. Fočēt neko nefočēju speciāli, tā tikai, ja kaut ko ievajagas. Spēlēt ar neko telefonā nespēlēju.
Kamēr pašreizējais vēl iet, me happy :sugoi:

1 Like

Man ar manām pleznām šī nekad nav bijusi problēma, tieši tie mazie nepatika

1 Like

No šiem aprakstiem būtu interesanti jūs abus dzīvē redzēt blakus

Neatkarīgi modernais standarts ir 6.7" un mazākie modeļi vienkārši tiek izskausti jo tiem nav tirgus. Pēdējie mazie kas bijuši ir aktuāli ir asus zenphone un xiaomi 12x

2 Likes

Tas ir šausmas. Vajag uzreiz apsteigt modi un kādā 30 collu mazā tv androīdā ielikt sim karti un vadāt ratiņos :+1:

1 Like

Kā uz šo skatās. Collas paliek lielākas, taču mans 2015. gada 5,5" telefons ir praktiski tik pat liels kā mans tagadējais 6,36" telefons. Te jāņem vērā, ka gadiem ejot gandrīz visa telefona priekša ir viens ekrāns. Modernie 6,1" ir pat mazāki nekā 2015. gada 5,5".

1 Like

Tas jau bija baigi sen, kad vēl bija priekšā pāris podziņas, es pat ar tādiem nesalīdzinu. 10 gadus atpakaļ :D Tur jau nav ko salidzināt.
Te jau visiem tagad sen visa virsma ir ekrāns, tā maliņa tur plus mīnus milimetri.
Un 5,5 ir tāds vēl liels, kādas 5 collas būtu normāli. Nu 6.7, tas ir daudz par traku, dekorācija uz galda tikai, nevis ikdienā nesēt kaut kur. Itkā tādi giganti rokā nav turēti.

1 Like