mājmācība (ar montesori metodi) vai montesori skolas - esmu lielā sajūsmā, ka beidzot šādas mācību metodes sāk likties norma. mana mamma ir skolotāja montesori skolā, tāpēc tiešā saskarsmē arī redzu kādi aug bērni tādā vidē un kā viņi atplaukst, kādi izaug un kā viņu tiny brain redz pasauli!
Nu es tomēr uz to skatos kritiski. Ja pareizi esmu sapratis tā visa montesurī padarīšana ir “bērns mācīsies to ko gribēs mācīties”. Puse manas lauku skolas tad ne mācītos neko bet tikai pīpētu, dzertu un kautos, tas ka katru dienu bija jāiet un skolu un jādara to kas nepatīk (surprise, that’s the adult world) imo bij vienīgais kas šos noturēja no kriminālās pasaules
tu tad neesi pareizi sapratis, jo nē, Montesorī metoda nav, ka bērni mācās, to, ko grib. viņiem tiek dota brīvība izvēlēties darbības noteiktās robežās. Montesori metode balstās uz strukturētu vidi, brīvība ir saistīta ar atbildību – bērns izvēlas aktivitātes no sagatavotās vides, bet viņam jāievēro kārtība, jārespektē citi un jāpabeidz iesāktais darbs. šādi bērni attīsta pašdisciplīnu, koncentrēšanās spējas un cieņu pret apkārtējo vidi.
sākotnēji Montesorī bija paredzēts bērniem ar īpašām vajadzībām, bet kad “tādi bērni” sāka pārspēt “normālos” bērnus mūzikā, mākslā, matemātikā utt, pieaugušiem bija “oh dis shit works for everyone un resultāti ir labi”, davai tad jātaisa tādas skolas visiem
Nu no izlasitā, kad jaukā metode esot pret berniem. Tā reali dzivē nenotiek, esmu jau redzējis daudzi pieaugušie sāk izturēties pret saviem berniem kā pret pieaugušo. Kas manam pratam ir nesaprotami. Uz šitā vel izdomā skolas sistēmu partaisīt. Uzskatīt kad berns ir pieaugušais, sorry nekad.
šim es piekrītu, bet cik es zinu, Montesorī tā gluži gan nav, tas ir ekstrēms “noapaļojums”.
Es domāju, ka tu piekritīsi, ka bērniem ir jāiemāca atbildības sajūtu un spēju pieņemt būtiskus lēmumus, tas nav nekas slikts.
Berni ir gudrāki nekā iedomajamies. Viņi ļoti labi prot abuse system. Vienīgi iemacīt bernu par atbildību ir sodot. Tad berns saprot, savu darbību labi.
nu man liekas, ka tev trūkst zināšanu šajā jomā, Montesori metodei ir savs veids, kā rīkoties ar bērna nepaklausību, taču tā nav tradicionālās sodīšanas tehnika.
tā vietā Montesori pieeja koncentrējas uz cieņpilnu komunikāciju, robežu nospraušanu un bērna uzvedības izpratni, piemēram, bērns var būt nepaklausīgs, jo ir noguris, izsalcis, pārāk stimulēts vai viņam trūkst autonomijas.
tādos gadījumos skolotājs vai vecāks mēģina noskaidrot uzvedības iemeslu un atbilstoši reaģēt, nevis sist pa muti vai pakaļu, kas noved loģiski pie pretreakcijas, ka bērns raud, ir haoss, viņam ir baill un nevienam no tā nav labi.
tā vietā, lai sodītu vai kliegtu uz bērnu, pieaugušais ar mierīgu balsi pasaka, kas ir nepareizi, un piedāvā alternatīvu. tici vai nē, bet kā tu pats teici - bērni visu ļoti labi saprot. sodīšanas vietā tiek piemērotas loģiskas sekas, kas palīdz bērnam saprast savas darbības sekas.
savukārt, sodi veicina ārēju motivāciju (piemēram, bailes no tā, ka dabūs pa dirsu), nevis iekšēju vēlmi uzvesties labi.
ja tev pirmais, kas nāk prātā, ir uzšaut bērnam (parasti vecāku bezspēcības kalngals), tad jāsāk ar sevi un jāmāca pacietība sev un jāprasa sev, kāpēc bērna rīcība tevi ir tā sakaitinājusi, ka pacel roku.
jau pašos pamatos - sist mazāku un vājāku, jo viņš “runā pretī” vai “neklausa tam, ko es saku” vai “nedara tā kā es gribu” parāda vecāku bezspēcību, viņu aizskarto ego un teiksim kā ir, aprobežotību un nepacietību (vieglāk tak ir uzist pa dirsu, vai ne? nevis saprast, kāpēc bērns tā vai citādi rīkojas).
ļoti bieži bērni ir pārprasti. neaizmirstam, ka viņiem viss ir pirmo reizi.
sitot bērnus, tas izraisa bailes, bet nekādā gadījumā nenovērš uzvedības problēmas ilgtermiņā.
Okei, labi tur nav tik liela brīvvaļa kā biju pēc nostāstiem dzirdējis, bet vai šīs prasme tāpat neiemāca ar klasisko skolas struktūru lielā mērā? It īpaši pēc izglītības reformas, kad tu vari izvēlēties kurus priekšmetus apgūsi padziļināti takā universitātē
Ja ir runa par fiziskiem sodiem, hell nah. Ja runa ir par visādiem ierīču liegumiem piespiedu rokdarbiem, utt, tad piekrītu. Mani pašu māte šitā sodīja - ja es kautko saplēsu, man bija tas jātrādā, kaut ko citu salabojot. Sasitu šķīvi - jāpalīdz lāpīt caurums tēva darba kombinzonā, un tas nebija apspriežams. Ritīgi iemācīja cieņu pret objektiem un lietām
Šitas jau skan labi, ja ir runa par maziem ķipariem, tur pirmā otrā klasīte. Ar pusaudžiem, kas dažs labs jau 15 gados nievājioši skatijās uz mācībspēku un fiziski bija galvastiesu garāki par vidējo skolotāju šitas vairs neies krastā. ticis man tu nesāc mazgadīgajiem tirgot zāli dēļ izsalkuma vai noguruma. Tās problēmas tur iet krietni dziļāk, un skolotāja pienākums nav tās šķitināt, bet gan nodrošināt, lai šitie kadri neapdraud pārējos skolēnus. Un sodam jau nav jābūt fiziskam, it īpaši mācību iestādē. Atskaitīšana, atstāšana uz otru gadu… utt
cik sapratu viņi arī veidoja reformu ar līdzīgiem pamatprincipiem kā montesorī, tā kā sure, ja parastās skolas kaut vai drusciņu izmanto no montesorī idejām - tas jau ir nenormāls progress ;3