Nesen te atvēru sociālos tīklus un skatos, ka man izlec Asus jaunākā ARM darbinātā datora reklāma, kur to jau var pasūtīt vietējos veikalos. Spriežot pēc veikalos norādītā piegādes datuma, kompjus pie mums jau varēs dabūt šī mēneša beigās. Kā es saprotu reālu apskatu vēl nav, taču tiem vajadzētu iznākt jau diezgan drīz. Būs labi vai slikti, redzēsim, taču Snapdragon X ir kaut kas jauns un aizraujošs Windows datoru starpā. Ja kādam vajag portatīvo, varētu būt vērts kriksīti nogaidīt un paskatīties kā ir.
Windows īpaši izceļ un spiež kaut kādas jaunās Copilot+ AI fīčas, kuras es diži neesmu pētījis. Pēc idejas dažās aplikācijās šur un tur parādīsies AI fīčas, kas tiks darbinātas lokāli, nevis mākonī.
Pēc ilgiem gadiem beidzot Apple ARM darbinātajiem datoriem parādās konkurents. Līdz šim, ja vēlējies ARM datoru bez lieliem kompromisiem, pa lielam vienīgais ceļš bija Apple. Iemesli pāriet uz ARM ir gana saistoši priekš portatīvā datora - maz karšanas no kā izriet klusāki datori un pats galvenais krietni ilgāks darba laiks no vienas akumulatora uzlādes.
Atradu šo sarakstu ar datoriem:
Acer Swift 14 AI
ASUS Vivobook S 15
Dell XPS 13, Inspiron 14 Plus, Inspiron 14, Latitude 7455 un Latitude 5455
Ka tik šajā gadījuma AI nebūs artificial idiocity. Tik gudrs būs ka absolūti nepielietojams. Gribēsi atvērt task manager un šis sāks filozofēt par varaskāri un vēlmi pēc absolūtas kontroles
AI šobrīd ir karstākais reklāmas vārds elektronikā. Jūs pārāk par to nestresojiet, jo tur galīgi var nekā nebūt. Ķipa Paint un Windows meklētājs paliks kriksīti gudrāks, kurus jūs tā pat neizmantojat ikdienā.
Tā gan. Procesors gan jau ir labs, lielais jautājums vai Windows iesākumā nebūs karsts kartupelis. :D Apple tomēr ir lielāka kontrole pār savu ekosistēmu. M1 izlaišanas brīdī lielās aplikācijas jau bija vai strauji tika portētas uz ARM, kā arī x86 emulācija bija gana laba lai tiktu galā ar vairākumu pārējo aplikāciju.
Droši vien ir nākotne (CPU, nevis AI), bet paies daži gadi līdz programmatūras atbalstu piedzīs. Kā jau ar lielāko daļu pirmās paaudzes produktu, labāk nogaidīt.
Baigi atkarīgs cik labu proci Qualcomm ir sagatavojis. Tā kā viņi nāk iekšā tirgū piedāvājums varētu būt pat visnotaļ sakarīgs. Manuprāt Apple M1 savulaik bija labs.
Ja pats CPU ir labs, ar softu vēl var domāt noriskēt, jo tas laika gaitā uzlabosies. Tas ar nosacījumu, ka viss ko tev vajag ikdienā strādā, taču ir robežgadījumi ar lietām, ko tev ievajagas dažas reizes gadā.
Cik saprotu, ir x86 emulators, kam vajadzētu lielāko daļu programmu palaist, bet tur jautājums, cik labi, un droši vien kaut kādas lietas zaudē, kā hardware acceleration. + laikam nevienai no ierīcēm nav dedicated GPU, secīgi atsevišķi pielietojumi izkrīt. Bet ja specifisku un prasīgu programmatūru darbam nevajag, tad droši vien ir ļoti sakarīgi kaut vien baterijas laika dēļ, kādas divas vai trīs dienas vispār nelādēt izklausās vareni.
Būtu super forši nāktonē redzēt Steam Deck ar qualcomm procesoru un dienu vai divām baterijas.
Kā saprotu ir iznācis ASUS Vivobook S 15, no tā ko es esmu dzirdējis jaunais Snapdragon X ir aptuveni tik pat jaudīgs kā esošā proču paaudze, taču ar kripatiņu labāku akumulatora darbības ilgumu, lai gan pēc idejas tam būtu jākonkurē ar nākošo paaudzi…
Ož, ka procesors ir normāls, ne līderis, taču datori būs pārāk dārgi, lai būtu tiešām interesanti.
Spriežot pēc šī raksta, Qualcomm varbūt vinnēs efektivitātē tikai Intel un AMD. Apple jau tagad ir līderis. Raksts arī izceļ to, ka Apple daļu savu datoru dzesē pasīvi, ko šobrīd nedara neviens dators ar Snapdragon tajā.
Šā vai tā Windows/Linux pusē Qualcomm šobrīd ir mūsu labākā cerība dabūt ko energoefektīvu un varbūt pat pasīvi dzesētu nākotnē, kaut kādā formā vai versijā.
Jautājums arī par cenu, pasīvā dzese ir labi, bet droši vien izmaksā dārgāk sakarā ar nepieciešamajiem metāla materiāliem un custom dizainu. Labi qualcomm datori sākas ap 1200EUR un ap to cenu diapazonu izkonkurē Apple RAM un SSD lielumā. Pēc viena no pēdējiem Dave2D video, jaunajiem Windows datoriem ir labāki OLED ekrāni par Apple piedāvāto (arī par Pro labāks). Vismaz Lenovo Yogai, kas būs pieejams aptuveni sākot no 1200-1300 EUR.
Pēc idejas ARM procesoru pasaulē pasīvā dzesēšana nav nekas jauns un īpašs. Tak telefoni un planšetes tiek pasīvi dzesētas. Kamēr vien tie čipi neizdala daudz siltumu tur nevajag nekādu ekstravaganto dzesi.
Windows datoru pusē tā pat nebūtu pirmā reize. Savulaik man mājās bija viena Intel x86_64 planšete un arī pēc tam ķīniešu portatīvais, kas bija pasīvi dzesēti. Neatceros vairs kā tās sauca, taču Intel ap Windows 8 laiku bija izlaidis dažas energoefektīvas procesoru paaudzes.
Mums vēl jāredz kas būs pieejams Qualcomm procesoru budžeta galā, lētākos portatīvo korpusos. Ja es pareizi saprotu, tagad pa priekšu tiek izlaist tikai dārgākais Snapdragon procesoru gals, kas visdrīzāk arī nav pats energoefektīvākais.
Lielāks formāts ar citām jaudām. Pie programmēšanas un citiem smagiem darbiem pasīvā dzese var nepietikt. Ir redzēts, ka applisti ar sūdzas par temperatūrām laptopiem.
Manam darba MacBook Pro ir aktīvā dzese un kad kaut kas tāds reāli nopietns griežas, tad tā turbīna skan tā, ka liekas - tūlīt pacelsies gaisā. Needless to say, korpuss arī uzkarst tā, ka metāla daļām knapi var pieskarties. Bet tas ir “late 2019” modelis, so = sūds.