Protams, jaunie procesori, kas ir jaudai optimizēti iespējams var tikt pasīvi dzesēti, bet domāju, kas tāpat ir dārgāk, nekā iemest pāris plastamas ventilatorus. Pasīvā dzese parasti prasa dārgākus metālus.
Jā, bet ventilatori arī prasa heatsinkus, ventilatori+heatsinks aizņem vietu, un tā vieta, ko tie aizņem, prasa lielāku korpusu, kas arī izmaksā vairāk.
Pasīvā dzese ir tikai alumīnija un/vai varša heatsink, kas prasa vairāk metāla. Ja aktīvā dzese ir dārgāka, tad tāpēc, ka ir kustīgas detaļas. Either way, tikai heatsink nekad nevar paveikt aktīvās dzeses darbu, lai cik kruti tas nebūtu uzdizainēts.
Ventilator noise is the cost of performance, nopietnam darbam vajag nopietnu dzesi, kas in most cases nevar būt pasīva.
Es atbildēju konkrēti par šo. Cenā neietilpst tikai ventilatori paši, bet gan viss pārējais, ko nepieciešams pielāgot, lai tiem+heatsinkiem atrastos vieta. Pasīvā dzese aizņem krietni mazāk vietas, un, attiecīgi, vismaz teorētiski ir arī lētāka. Ja vien netiek izmantota kaut kāda mega liela pasīvā dzese.
Protams, pasīvi dzesējot maksimālo veiktspēju nesaglabāsi ilgtermiņā. Man gan pašam tas it nemaz netraucē ne datorā, ne telefonā. Es kādu gadu, gadu ar pus sēdēju uz Macbook Air M1 un viss bija bumbās. Esmu gatavs pagaidīt drusku ilgāk renderu, ja kompis sēž klusu nevis mēģina aizlidot no galda virsmas. :D
Es ar priektu esmu gatavs upurēt jaudu par labu klusumam, Windows/Linux datoros šobrīd bēdīgi ir tas, ka pasīvās dzesēšanas piedāvājums ir švaks.
Ziemā toties varēja normāli pirkstiņus sildīt. :D Tas, protams, riktīgi mēģināja paceltos no galda, taču tā aizstāvībā manuprāt ventilatoru dūkoņai it nebūt nebija tas sliktākais tonis. Man ir bijuši portatīvie, kas dūc krietni nepatīkamāk.
Tur nekas netika slēgts ārā. Vienkārši salīdzināja kas notiek izmantojot dažādus Windows strāvas vadības iestatījumus un aplikācijas - x86_64 vai Arm bāzētās.
like overclocking while running os? Intresanti būtu salidzināt strāvas vadības aplikācijas starp windows un linux. No kura vari vairāk izspiest. My bet is linux, but its personal opinion. Linux is about freedom, kuru mūs musdienās mēģina atņemt aizvien vairāk.
Tas pats vien būs, ja es pareizi saprotu kā tas strādā. Lielu māku nevajag pateikt CPU, ka tas var lietot cik vien daudz strāvu tas kāro. Tas pats Overclock diži nenotiek operētājsistēmas līmenī. Viens un tas pats procesors vienā un tajā pašā šasijā uzvedīsies vienādi.
Nē, tehniski tas nav overclock, jo procesori strādā ražotāja noteiktajās robežās. Overclocking sākas, kad tu lien ārā no ražotāja garantētajām robežām un skaties vai procis vēl ir stabils.
Ņemt tik vērā, ka visa šī te CPU maksimālās jaudas sacensība daļēji ir prikola pēc. Entuziastiem patīk salīdzināt ciparus. Tu kā gala lietotājs varētu negribēt ikdienā laist procesoru uz pilnu klapi.
Spicie satura veidotāji ar sāk kaut ko publicēt. Te Vendels vairāk skatās uz Windows ARM atbalstu no izstrādātāju skata leņķa. Citējot, “Its a dumpster fire for ARM launch”.
Īsumā galīgi varam negaidīt, ka softa pārejas pieredze būs tāda kā bija Apple m1 izlaišanas brīdī.