Eh brīnišķā manga jeb nekustīgā, pelēkā anime. :D Ja tev tā patīk, vēlāk vai agrāk pienākt laiks aizdomāties kas ir labāk fiziska kolekcija vai arī digitāla lasīšana. Abām iespējām ir savi plusi un mīnusi, kā arī dažādi formāti.
Rakstot šo tēmu es neplānoju atrast konkrētas atbildes, te vairāk vienkārši būs apkopotas dažas pārdomas pat šo tematu. Kā arī es nekad neesmu pircis RU mangas tulkojumus un nepārzinu cik tie maksā.
Standarta mangas izdevumu papīrs nav tīri balts
Ja nekad nav rokā turēta un salīdzināta manga, tad varbūt nezināji, ka tajā izmantotais papīrs nav pašas augstākās kvalitātes. Tas ir rupjš un drusku dzeltas, taču gana biežs, lai nespīdētu cauri nākošā lapaspuse. Īpašajos mangu izdevumos papīra un drukas situācija var būt savādāka, taču tur īsti nekāda kopīga labuma standarta nav. Trīs vienā izdevumi ir paši švakākie papīra kvalitātes ziņā, taču arī paši lētākie.
Manga uz tīri baltas rūtiņu papīra lapas fona:
Manga uz datora monitora fona:
Manga blakus e-ink ekrānam ar ieslēgtu apgaismojumu un bez:
Papīrs pret klasiskajiem ekrāniem
Visdrīzāk katrs no mums ir vismaz mazliet kaut kad lasījis mangu no ekrāna. Labā lieta tajā ir tāda, ka mums jau ir viss vajadzīgais priekš tā. Kaut kāda veida vai formas dators un ekrāns. :D No pozitīvās puses attēliem uz ekrāna būs vislabākais kontrasts un lielākā bilde, ja runājam par monitoru. Uz telefona ekrāna izmērs ir tāds kā tas ir, protams, pietuvināt attēlu vajadzības gadījumā neviens nav liedzis.
Lasīt mangu no tā aparāta, kāds tev jau ir, noteikti ir pats budžetam izdevīgākais veids, taču tā galīgi nav tā pati pieredze tā pat kā lasīt fizisku grāmatu nav tas pats kā lasīt tekstu no ekrāna. Man, piemēram, ievērojami žūst acis lasot mangu no ekrāna, kas galīgi nav problēma ar papīru. Neaizmirsīsim arī par kolekcionēšanas faktoru, digitālo mantu skaisti uz plauktiņa nesaliksi.
Digitālais papīrs jeb e-ink ekrāni
Eksistē vidusceļš starp fizisko un digitālo, lai gan godīgāk būtu teikt, ka tas ir tīri digitālais lasīšanas veids - e-grāmatu lasītāji ar e-tintes ekrāniem! Tā ir ekrāna tehnoloģija, kas atdarina papīru. Es šo lasīšanas pieredzi raksturotu kā grāmatas lasīšanu no baltas plastmasas tāfelītes. Ekrāna tekstūra ir krietni līdzenāka nekā papīra, bet savādāk sajūta ir mats matā. To ekrāni gan arī parasti nav ideāli balti, tātad no kontrasta viedokļa to pieredze būs tāda pati vai labāka nekā mangai atkarībā no modeļa. Kā arī šādām ierīcēm akumulatora darbības laiks ir ļoti garš, to tur rējini nedēļās vai mēnešos, ne dienās.
Galvenais mīnuss e-grāmatu lasītāju izvēlē ir to cena, lielizmēra lasītāji izmaksās dažus simtus. Parastie lasītāji, kas maksā ap simtu ir lieliski grāmatu lasīšanai, taču to ekrāni ir krietni mazāki par standarta mangas lapaspusi. Izmēru var kompensēt ar lasīšanu horizontāli vai arī pietuvināšanu vajadzības gadījumā. Abos gadījumos tas ir mazliet lielāks čakars nekā fiziskā manga.
Toties vienā tāda grāmatu lasītāja var būt iekšā visa tava mangas kolekcija un tas aizņem mazāk vietas nekā viens mangas sējums.
Manga maksā naudu
Pašsaprotami, ka jebkādā fiziskā formā par mangu būs jāmaksā. Ignorējot variantu izprintēt lapaspuses no darba printera un pēc tam tās iesiet, jo rezultāts diez vai būs pielīdzināms oriģinālam. Kā arī, protams, šis neattiecas uz tiem kas peld digitālajā okeāna zem melnā karoga. :D
- Ļoti rupji rēķinot standarta sējums maksā 10-15 EUR.
- Nestandarta, piemēram, lielformāta izdevumi 15-45 EUR.( par piemēru ņemot lētajā galā Death Note Black Edition un dārgajā Attack on Titan Colossal Edition)
- Populārajiem Shonen eksistē arī trīs vienā izdevumi, kas ir viens resnāks sējums, kas sevī ietver 3 standarta sējumus to cena parasti ir īpaši izdevīga, jo to tā parasti iekļaujas 2 parasto sējumu cenā, taču piemēros ar ko es esmu saskāries papīra kvalitāte ciešs - tas ir dzeltenāks vai pelēkāks un plānāks.
- Iespējams pats izdevīgākais pirkšanas veids ir box set, kur tu vienā kastē vari nopirkt pārdesmit vai pat pār divdesmit sējumus mangas. Atkarībā ar to kā paveicas ar cenu, vienam sējumam vajadzētu maksāt lētāk šādā komplektā nekā pērkot to individuāli. Rupji rēķinot, var cerēt uz 7 EUR par sējumu, ja cena ir laba.
Cenas ziņā izdevīgākie būs box set komplekti, taču kvalitātes un pieredzes ziņā tos var pārspēt speciālie izdevumi. Tie mēs būt lielāki, labāk printēti un pat ar dāžāk rāsainām lapaspusēm.
Runājot par digitālo mangu un tās iegūšanu legālā veidā. Cik es esmu pētījis situācija nav spīdoša. Lielie abonementa servisi nav pieejami pie mums. Pat neesmu drošs cik ļoti pieejama pie mums būs digitālo mangas sējumu pirkšana, tie gan tev baigi neieekonomēs naudu, jo viens sējums maksā savus 7 EUR un tos visdrīzāk varēs lasīt tikai caur veikala aplikāciju.
Tātad, lai nebūtu pirātiskam mangas lasītājam pie mums Latvijā pagaidām ir jāiečakarējas. Tā pat kā ar dažādiem citiem servisiem - VPN + bankas karte, ko ņems pretī veikals. Ja to sanāk izdarīt cenas gan nav ļoti lielas 2-6 USD.
Kas ir labākais?
Tas paliek katra lasītāja pārziņā. Es personīgi kā savu ideālo mangas lasīšanas veidu izvēlētos lielekrāna e-gramatu lasītāju. Man nepatīk lasīt mangu no datora monitora vai telefona. Lai uzrīkotu tādu labu un ilgu mangas lasīšanas maratonu vajadzēs daudz mangas. Kas būtu gan sāpīgi maciņam, gan skapja vietai. :D Mangas sējumos ko es esmu lasījis ir vien kādas 4-9 nodaļas. Viens tāds sējums paskrien garām ātri.
Piemēram, šobrīd visi četri One Piece box set (kopā 90 sējumi) vācu Amazon izmaksātu 549 EUR un tas pat nav viss One Piece.