Ētika ap dzīvnieku izcelsmes produktiem

AI is learning to speak chicken!

Scientists have developed a system that decodes chicken clucks to detect emotions like hunger, fear, and contentment — unlocking a whole new way to understand animals.

The future of animal communication might just be… one cluck away.

šeit gan ir laiks man iebilst. Pārzveja ir problēma un gan okeāni un jūras smagi cieš visdažādākajos veidos tieši no liela mēroga zvejas.

vislabākasi veids kā izbeigt gaļas parētiņu ir samazināt pieprasījumu (demand) un tad tam sekos arī piedāvājums (supply). Nevajag nekādas pārmērīgi sarežģītas teorijas lopu atsavvaļošanu, pietiks ar patstāvīgām izmaiņām kultūrā un plaši pielietojamu altenatīvu produktu pieejamību.

2 Likes

nē tā viena cūka kurai bija jāmirst didnt care par lil izmaiņām kultūrā, kapēc tieši viņai bija jāmirst?? bet pārējām nē?

cūciņas grib šādu dzīvi, bet ko mēs viņām dodam? hell, terror un agony, pat slepkavām cietumā nav tik skarbi kā viņām.

nu par zveju es neko nezinu, bet nu jā protams, jāsamazina tā zveja

Ir opcijas, bet dārgi. Galvenā - NEGANTIgardi

2 Likes

Man šis nemaz neizskatās dārgi, it īpaši ņemot vērā, ka “ētiski audzēta” un “BIO”. Piegādes izmaksas arī nav lielas, vienkārši jāpasūta uzreiz pietiekamu daudzumu kādai nedēļai vismaz, nevis katru dienu:

1 Like

Es tā saprotu šis ir viņu galvenais BIO saimniecības sauklis. + viņi tās govis barojot pļavā un ar pašu audzētiem graudiem. Par ētiskumu īstenībā neko nemanu.

@Shitbird @Glorpshidded
Vai tā saimniecība te vispār dara kaut ko iespaidīgu?

2 Likes

image

Cik ētiski ir apēst tarakānu?

Retoriski jautājumi, bet pašiem jānovelk sev robežu, kuras ietvaros vai ārpus tās, jūtamies komfortabli un nemaitājam citiem prātus ar savu taisnību.
Nereti pēdējais ir tas, kad gribētos, ja būtu vaļa iedot pa pakausi tiem dažiem, kuri uzskata, ka viņi dēļ tā kad ir “ētiskāki” ir labāki.
Ja tu uzskati, ka nogalināt cūciņu ir slikti, tavas tiesības. Tai pat laikā apgalvot, ka tā ir vienīgā patiesība - nevar. Protams, mēs vēl nedzīvojam laikmetā, kur gaļu printē ikdienas apstākļos, varbūt pēc gadiem 20 būs. Jo tai pat laikā aizsēt visu ar soju un ūdenszālēm arī nenesīs labumu. Te jābūt balansam.
Protams, kā reizēm tur dzīvnieciņus ļoti sliktos apstākļos ir fakts. Un patlaban, tā vien liekas, kūtī detās oliņas nu jau ir pieejamās cenās kā sprostos. Protams savvaļā - tur kodīgāk. Cena arī nosaka savu ētiku, diez vai ja dzīvosi zem sliekšņa, tevi interesēs vai šai cūciņai bija vārds un cik dabiski viņa nomira.
Bet pie noteiktiem apstākļiem ētika tik ļoti kļūst mazsvarīga, ka pat divkājainais potenciāli kļūst tīri neko.
Tai pat laikā kāds Indijas mazā miestiņa Alī ar Zanzibāras iedzīvotāju skatās un domā, ko tie baltie tur ņemas. Protams Indijā govs kotletes neatradīsi dažu iemeslu ietekmē.
Mūsu ieaudzināšana, ko vecāki pasnieguši. Tai pat laikā, ja vegānu vecāku bērns sāks ēst gaļu - viņu mīlēs kā bija, vai tomēr atteiksies? Ir bijis reāls gadījums tāds.

Pašsaprotami aizdomājos par tādām lietām reizēm, jo īpaši, kad pērku saviem mincīšiem kudzēm ar gaļas izcelsmes produktiem. Bet tagad mēģināt barot kaķi vai suni tikaic ar dārzeņiem, ir tādi psihopāti , nekā laba nebūs. Ilgi nebūs jāgaida.

Ir veselīgi padomāt un apzināt produkta izcelsmi, kā viņš rodas, kādi procesi tam ir un ko tas priekš tevis nozīmē. Vai tu vari to kā ietekmēt, atbalstīt to vai citu veidu, patēriņa izmainīšana utt. u.c.

3 Likes

Kādā veidā tarakāns ir salīdzināms ar govi vai cūku?? Wtf :sweat_smile:

Ja es kļūtu par pasaules prezidentu es aizliegtu gaļu un dzīvnieku murder ar smagiem likumiem :3 varu derēt ka jūs negribat lai es kļūstu XD

Cilvēku mazuļi arī ir dumji un nevarīgi, viņiem arī ir garšīga gaļa (cilvēks garšo tapat kā cūkgaļa i found out) kpc mēs viņus neterorizējam un neēdam? Viņi ir neattīstīti kā dzīvnieki. Vel nav kļuvuši “vērtīgi” un “glābšanas vērti” tak

Risinājums līdz jaunas, nutritionally complete food izgudrošanas ir barot ētiski killed zivis.

Es nezinu kā var ētiski nogalināt tādu lielu dzīvnieku kā govi tho

1 Like

Ar ko tarakāns ir mazāk pelnījis dzīvot nekā citi dzīvnieki? Ar ko viņš ir sliktāks?

3 Likes

Ko teiksi par to pļavu, @H_Hercogs? :D

Ja tev būtu iespēja izglābt tarakānu vai cilvēku? Kuru tu izglābtu? Vai tarakāns ir mazāk pelnijis dzīvot kā cilvēks?

Nsva sanācis būt

Pārdod Latvijā savu gaļu :joy:
Principā ja tev ir sertificēts bio tu nemaz nevari pļavā nebarot, tas jau sevī ietver.
Par antibiotikām- man liekas Eiropā profilaktiskās antibiotikas ir aizliegtas visiem, bio ieskaitot. Ja viņi ārstējot nelietotu antibiotikas tur kur vajag, tas jau būtu nežēlīgi.
Bez hormoniem- ok fair enough, bet atkal tas jau ir iekšā bio pamatprasībās. Ja vets aļauj kādai noteiktai slimībai piemēram olnīcu cistai tad drīkst.
Savi graudi- tbh par to viņš ir pelnījis lai no viņa pērk, par to sāpi pakaļā kas ir izaudzēt bio graudus. Bet ja viņš pats neaudzētu, viņam būtu jāiepērk bio graudi un tāpat tās govis ēstu nemiglotus un nemēslotus.
Basically nekas savādāks kā citām bio saimniecībām, tikai cilvēks cenšas pārdot pa tiešo pircējam, ar visu izrietošo mārketingu

4 Likes

Govis kotletē neatradīsi, bet atradīsi veselu karteli kas par rietumnieku naudu spīdzina mērkaķus :pensive:

1 Like

man vispār patika tā filozofija, ka “es ēdīšu to, ko pats varu nomedīt/noķert” aka, ja nevaru paskatīties govij, cūciņai vai vistai acīs un to knac, tad to neēdīšu, ja varu nomakšķerēt zivi, paskatīties tai acīs un knac, tad to ēdīšu.

fyi, pie bada es varu jebko ;D

5 Likes

@haachikooo varētu būt viens no tiem gadījumiem “tu neesi tu, kad esi izsalcis(/-usi)”

6 Likes

2 Likes