Nespīd. Māksliniekiem ir tikai divi varianti - vai nu strādāt analogajā vidē t.i. dzīvajā, vai arī pielāgoties izmaiņām digitālajā vidē un taisīt kaut ko, ko netaisa AI.
Nu gan tu pozitīvs. Man gan şķiet ka mēs maucam uz ekokatastrofu, kur nekāds AI un mareriāl zinātne neglābs un sabiedrība sasķelsies sīkās motorizētās hunter gatherers looter ciltīs
Nē nu ir arī radikālāki risinājumi, izskaust AI rīkus ar ieroci devam pie pieres spiežot neatgriezeniski izdzēst projekta failus ja šis maita grib dzīvot piemēram
Ayo, chill!
No, no, he’s onto something
Kaut kad nesen redzēju tādu interesantu domu saistībā ar AI
Tie darbi, kurus cilvēki pagātnē domāja, ka AI izskaudīs t.i saucamie “melnie” darbi, probably šobrīd ir tieši tie drošākie. Un tie, par kuriem neviens pat īsti neiedomājās - everything to do with art šobrīd ir īpaši apdraudēti.
Protams tulkošana pati par sevi ir bijis riskants lēmums jau 10 vai pat vairāk gadus atpakaļ, tā kā šaubos vai kāds ir īpaši pārsteigts, ka šī sfēra izmirs visātrāk.
Tur jau tā sāls. Riska kapitālisti šobrīd tēmē ne uz tehnoloģiju izmantošanu lai atvieglotu cilvēku dzīvi - automatizējot darbus ko cilvēki nelabprāt dara un nodrošināt pamatvajadzības. Tā vietā AI izmanto lai atņemtu cilvēkiem lietas ko mēs izbaudām, radīt mākslu, mūziku, prozu.
Un kā dēļ? Lai taisītu sūdīgus komerciālus produktus un uzvārītos?
Nē, nu tehniski neviens jau neliedz radīt mākslu, tikai tas, ka ar to drīz nevarēs pelnīt iztiku un neviens bez tevis to nespēs novērtēt, un domās, ka eh, ganjau AI… which arguably is just as bad as banning art
Es arī gan gluži nepiekrītu, ka AI kaut ko cilvēkiem atņemtu. Vai tas apgrūtina peļņas iztiku, radošā darba darītājiem? Protams, bet man tajā laikam ir tāds nedaudz boomerisks skatījums - Radoša darba darītāji, var iemācīties darīt jebko citu un pelnīt, bet pretējais gan ir daudz grūtāks. Es kā cilvēks kuram ir 0% mākslinieciska izjūta un spēja kaut ko radīt šajā sfērā novērtēju, ka AI var man palīdzēt.
It sucks, ka kāda izvēlētā profesija vairs nebūs tik ienesīga, bet es nejūtos vainīgs vai aizskarts par viņiem tā pat kā es nekad neesmu juties vainīgs vai aizskarts, ka manis iepriekš minētā tulku profesija ir kļuvusi par dead end
Īsti nepiekrītu tam, ka radošumu nevar uztrennēt, jo tā fundamentāli tomēr ir prasme, un visas prasmes pa lielam ir grūtākā vai vieglākā ceļā uztrennējamas. Jo radošums, tas nav tikai vecmeistaru gleznas vai Mozcarta mūzika. Radošums sākas kaut vai ar plaukstošu zaru izkārtošanu vāzē
Nesaku, ka nevar, taču tomēr piekritīsi, ka tas ir daudz grūtāk izdarāms, nekā māksliniekam iemācīt excelī pāris cellus modificēt.
Mani pārsteidz kāds “cepiens” ir par to, ka AI tiek ar vien biežāk izmantots tā saucamās radošās sfērās. Liela daļa no mūsdienu tehnoloģijām aizvietoja kādu “vēsturisko” nodarbošanos vai būtiski samazināja pieprasījumu pēc noteiktām iemaņām/spējām. Daudzas darbības, kas prasīja X cilvēku skaitu vai X laika, tagad var tikt paveiktas ar Y cilvēku skaitu un patērojot daudz mazāk laika.
Tagad vienkārši tas (visticamāk) būs attiecināms arī uz … māksliniekiem. Sorry, bet… un? Ja AI spēs apmierināt cilvēku vajadzības - why not? Tikai tāpēc, ka kāds jutīsies mazāk vajadzīgs, mazāk pelnīs?
Es baigi negribu kašķēties, jo tomēr jauks saulains dienas sākums, bet nu ir liela atšķirība starp to vai ražotnē, kur tu pa lielam tāpat funkcionē kā gaļas robots sekojot instrukcijām visu dienu, tevi nomaina reāls robots, vai to ka radošo sektoru, aizstāj algoritmi. Pirmais gadījums būtu tas uz ko AI vajadzētu virzīties, kā @WizardsWild minēja, izskaust tos netīkamos, monotonos darbus. Otrais ir…tumšāks, depresīvāks un reālāks.
Mana naivā cerība ir tāda, ka visas šitās AI ilustrācijas vnk tā pārsātinās tirgu, ka iznīcinās commodification of art( kas pati par sevi ir problēma), un ka reāla cilvēka radīti darbi, atkal kļūs par ko extra vētīgu ne-materiālā ziņā, vien dēļ tā, ka tā ir organically sourced creativity XD. Būs tie kas taisa Ai bildītes sistēmai, un tie kas taisa mākslu indivīdam
Es vienkārši nevēlos dalīt cilvēkus kaut kādās kastās. Tie “netīkamie un monotonie” darbi jau tiek nepārtraukti mehanizēti. Reāli non-stop. Neviens ne uz brīdi nenovirzījās no mērķa tādus darbus mazināt/atvieglot. Turklāt cilvēki ir dažādi - kaut kam “netīkamais” darbs ir tīkams. Pat sirdslieta.
Vienkārši tagad visiem šiem cilvēkiem (profesijām/sfērām) pievienosies mākslinieki. Un daudzi mākslinieki jau tāpat sūdzās, ka arī viņu darbs ir monotons, grūts, depresīvs u.tml. Viņi taču paši par šo joko un meme taisa.
Nedomāju, ka tas ir naivi. Tā arī būs. Tam taču ir simts-un-viens-pierādījums jau tagad. Eksistē tāda lieta kā “roku darbs”, piemēram, tajās pašās figūriņās, svecītēs un krūzītes (vienkārši visiem pazīstamie piemēri, jo šīs lietas bieži dāvina). Tikai mākslinieki gan spiež uz “extra vērtību materiālajā ziņā”. Bet tas ir visai pašsaprotami.
Izņēmums varētu būt tad, ja AI ražoto/darīto nevarēs atšķirt no “ar rokām” ražotā/darinātā.
Es nešaubos, ka tieši tā arī būs.
Runājot par AI mākslu…
Atnāca e-pasts no Forum Cinemas, tur viena no filmām, kuru reklamē, ir šī:
https://www.forumcinemas.lv/event/303804/title/lauku_ļaudis/
Noskatījos treileri un uzreiz bija skaidrs, ka te ir izmantots AI:
Ain’t no fucking way that they actually painted every frame using oil paints.
BUT.
I am not against it in this case. It looks interesting and different.
Pat ja visi apstāj braukt ar mašīnām šodien, tas tāpat mūs no klimata izmaiņām neglābs. AI pielikums piesārņojumam neko daudz nemaina arīdzan. Atbilde nav nogriezt tehnoloģisko progresu un atgriezties dzīvot viensētā. Atbilde ir straujš tehnoloģiskais progress, ko AI var paātrināt vairākas reizes.
Jauni bateriju veidi, istabas temperatūras supervadītājs, kodolsintēze, utt. Mēs esam tuvu vairākām tehnoloģijām, kas var pārvērst cilvēka ietekmi uz klimatu globāli dažu gadu laikā. Tās ir tehnoloģijas, kas būtu 50+ gadu tālā nāktonē, bet tagad ir potenciāls tās realizēt nākamajā desmitgadē.
Vidusmēra cilvēks rietumos dzīvo kā viduslaiku karalis pateicoties tehnoloģiskam progresam. Nekad vēsturē nav bijis tik droši un tik labi dzīvot, kā tagad. Īsti neizprotu regresīvu skatījumu uz tehnoloģijām. Jā, klimata izmaiņas ir problēma, bet tās notiek lēni - vairāku simtu gadu periodā. Tavā mūžā nekādas looteru bandas neskraidīs pa Latvijas laukiem. Klimats vienkārši paliks ekstrēmāks, bet relatīvi lēni.
Nebojā te manus pensijas plānus. Braukāšu apkārt ar modificētu padomju traktoru, ādas biksēs ar aļņa galvaskausu galvā un šaušu nost dronus ar armijai nozagto railgun XD
Un pa lielam tas ir uz attīstības valstu rēķina.
Actually wrong, pēdējos gados ir bijušas drastiskas izmaiņas klimatā, karstuma rekordi, kas pārsit iepriekšējos par vairākiem grādiem.
https://twitter.com/ScottDuncanWX/status/1764254749925204257
Make it a movie.
Bet arī attīstības valstīs cilvēki dzīvo arvien labāk.
Neviens slēdzi pēkšņi nenospieda, tas iepriekšējo 100 gadu cilvēka darbības rezultāts. Un looteru bandas nekur neredzu. Karstuma un aukstuma rekordi turpinās kāpt, bet apokalipse gluži nenotiks. Kā minēju, izmaiņas būs relatīvi lēnas un pakāpeniskas tāpat kā līdz šim.