Jūsuprāt kurš uzvarētu šajā titānu cīņā starp īsiem vertikālas malu attiecības video un gariem platleņķa video?
Šī salīdzinājuma pēc manuprāt pat nav tik būtiska platforma, pa lielam visi lielie soc. tīkli ir uzlekuši virsū short video žanram. TikTok der vislabāk salīdzinājumam kā lielākā platforma kas fokusējas tīri uz īsformātu, nu un YouTube ir milzis, kura visas alternatīvas ir krietni mazāka izmēra.
Manuprāt abos žanros ir pa pilnam samazgu un smadzeņu puvekļa. Protams, arī netrūkst labas mantas.
TikTokā labā lieta ir tajā, ka šķietami vairāk uzdarbojas vietējo satura veidotāju, ir vieglāk uzlekt uz vietējā satura algoritma plūsmas. Ne tik ļoti tajā man patīk spiediens lietot galveno lentu, meklētājs ir visnotaļ otrajā plānā. Man kaut kā tur ir pagrūti kontrolēt to ko es redzu. Saturs tur kopsummā ļoti sliecas uz izklaidēšanu, ažiotāžas kurināšanu - īsā formātā var reti kuru tēmu labi pasniegt, tādēļ kvalitāte mēdz klibot. Bieži vien dzirdēsi kā kāds izkliedz kādu viedokli un kāpēc un priekš tas ir jākliedz paliek neatbildēts. :D
YouTube lielākā maģija manuprāt ir 2-3 stundu garos video kur industrijas pārstāvji niansēti cepjas par kādu nišas tēmu, vai arī kāda dažas stundas gara video eseja, kurā kāds enduziasts cepjas par tēmu. Otrā spektra pusē arī ašiem apskatiem un ieskatiem nav ne vainas. Latviešus gan ir grūtāk uziet vadoties pēc algoritma. Arī YouTube līdzīgi kā TikTok mēģina tevi uzsēdināt uz savas algoritma lentas, taču meklētājs ir ļoti lietojams un tavu abonimentu sadaļa vēl eksistē. Tomēr ir vieglāk piesekot konkrētiem satura veidotājiem un neredzēt visu pārejo piedāvājumu. Pats pa sevi YouTube ar netrūkst pilnīgu samazgu un click bait.
Pagaidām esmu YouTube cilvēks. Tas dod plašākas iespējas satura veidotājiem izteikties un man kā skatītājam kontrolēt kam es sekoju. Tur arī ir iespēja uziet kādu video kas spridzinās dažas stundas, TikTok tu uziesi ko labu uz kādām 60 sekundēm, bet nosēdēsi tajā stundu meklējot. :D