TikTok vs YouTube - īsais pret garo - kas ir labāks?

Jūsuprāt kurš uzvarētu šajā titānu cīņā starp īsiem vertikālas malu attiecības video un gariem platleņķa video?
Šī salīdzinājuma pēc manuprāt pat nav tik būtiska platforma, pa lielam visi lielie soc. tīkli ir uzlekuši virsū short video žanram. TikTok der vislabāk salīdzinājumam kā lielākā platforma kas fokusējas tīri uz īsformātu, nu un YouTube ir milzis, kura visas alternatīvas ir krietni mazāka izmēra.

Manuprāt abos žanros ir pa pilnam samazgu un smadzeņu puvekļa. Protams, arī netrūkst labas mantas.

TikTokā labā lieta ir tajā, ka šķietami vairāk uzdarbojas vietējo satura veidotāju, ir vieglāk uzlekt uz vietējā satura algoritma plūsmas. Ne tik ļoti tajā man patīk spiediens lietot galveno lentu, meklētājs ir visnotaļ otrajā plānā. Man kaut kā tur ir pagrūti kontrolēt to ko es redzu. Saturs tur kopsummā ļoti sliecas uz izklaidēšanu, ažiotāžas kurināšanu - īsā formātā var reti kuru tēmu labi pasniegt, tādēļ kvalitāte mēdz klibot. Bieži vien dzirdēsi kā kāds izkliedz kādu viedokli un kāpēc un priekš tas ir jākliedz paliek neatbildēts. :D

YouTube lielākā maģija manuprāt ir 2-3 stundu garos video kur industrijas pārstāvji niansēti cepjas par kādu nišas tēmu, vai arī kāda dažas stundas gara video eseja, kurā kāds enduziasts cepjas par tēmu. Otrā spektra pusē arī ašiem apskatiem un ieskatiem nav ne vainas. Latviešus gan ir grūtāk uziet vadoties pēc algoritma. Arī YouTube līdzīgi kā TikTok mēģina tevi uzsēdināt uz savas algoritma lentas, taču meklētājs ir ļoti lietojams un tavu abonimentu sadaļa vēl eksistē. Tomēr ir vieglāk piesekot konkrētiem satura veidotājiem un neredzēt visu pārejo piedāvājumu. Pats pa sevi YouTube ar netrūkst pilnīgu samazgu un click bait.

Pagaidām esmu YouTube cilvēks. Tas dod plašākas iespējas satura veidotājiem izteikties un man kā skatītājam kontrolēt kam es sekoju. Tur arī ir iespēja uziet kādu video kas spridzinās dažas stundas, TikTok tu uziesi ko labu uz kādām 60 sekundēm, bet nosēdēsi tajā stundu meklējot. :D

100% youtube ieskaitot shorts, bet tikai no abonamentiem.

Reizēm nākas ilgāk pameklēt no ieteiktajiem video ko jaunu, bet vismaz nenāk pilnīgi atkritumi pretī.

2 Likes

abiem savi plusi un mīnusi un abi man vienlīdz labi patīk. piem tt var uzķert fresh highlights no kaut kāda garāka yt video. nereti ir bijis, ka sēžot tt atrodu labu filmu, ko pēc tam noskatos, vai ir atrasti forši youtuberi, kuriem pēc tam piesekoju yt.
tt ir vairāk tāds - pasēdēšu uz poda un kamēr sēžu, nevis lasīšu atsvaidzinātāja sastāvu, bet tt will work, kamēr yt ir tāds fine dining brīdis, kad pie saviem kartupelīšiem ar kotleti kaut ko fonā paskatos!

1 Like

YouTube man tikai drusku kaitina tie šorti kuriem ir pievienots video links, taču tas ir no pavisam cita video nekā šorta izgriezums.

1 Like

Shortiem ir tā īpašība reizi pa reizei iemest tev ar pilnīgi jaunu video bez skatījumiem, un tur dažreiz tādas dīvainības var uzķert :joy:

2 Likes

Man pa retam YouTube mēdz iemest arī tādus parastos video. Vienreiz tik bija laba manta. :joy:

Es arī esmu primāri tikai YouTube cilvēks, bet man shorti ne visai. Ļoti reti. Man patīk uzslēgt YouTube, lai tas ietu fonā, kad daru ko citu - primāri savās radošajās lietās. Protams, katru otro nedēļu parādās kāda jauna tēma, bet parasti pieturos arī pie kanāliem, kurus abonēju.

Tie man ir - history (vai nu arī pašreizējie notikumi atspoguļoti ar infogrāfikām), travel vlogs (vai cilvēku ikdiena, kas nav saistīta ar ceļojumiem - piemēram, paša sava ciema izveidošana), cooking, miniature painting, kaut kas ar vecu mantu atjaunošanu vai tieši kā jauna izveidošanu, criminal investigation u.c.

Man vienkārši patīk garāki video - un ja fokusējas uz konkrētu lietu.

2 Likes

Tiktok

Yt skatos tikai mūzikas video un asmr long videos pārsvarā

1 Like

Nu tas topic title ir vnk “flame war GO!”…

It’s because of engagement. Īsi video - more clicks, more engagement, more commenting. Platformai galu beigās neinteresē paša video saturs, viņus interesē savas metrikas.
Tāpat platformu neinteresē īsu video negatīvais iespaids uz cilvēkiem - attention span sabojāšana -, kā arī, vismaz, bet ne tikai, tiktoka gadījumā, acīmredzami nospļauties uz satura kvalitāti.

Pēc maniem novērojumiem vairums tiktoka satura ir tendēts uz cheap, lazy entertainment. Jā, ir labi satura veidotāji, bet tiem ir arī youtube kanāli, kuros viņi veido nopietnākus video. Bet vairums parasto tiktok lietotāju posto pilnīgāko huiņu, e.g. “ko es šodien darīju”, kaut kādi vnk random garlaicīgi momenti no dzīves (kurus viņi ar varu mēģina padarīt more engaging, spiežot iekšā kaut kādus debīlus jociņus, vai liekot virsū stulbus filtrus), make-up rutīnas, brainrot memes, shit like that.

Youtubē, turpretī, ir zināms spiediens taisīt 10+ minūšu garus video (neatceros precīzo iemeslu, maybe kkas ar reklāmām), un tur jau attiecīgi gribot negribot kaut kāds effort ir jāpieliek.

Es gan teiktu, ka abās platformās esmu mācējis savanģot algoritmu, jo paskrollojot tiktoka For You feedu, man baro vienu sakarīgu video pēc otra, bet rekomendācijās blakus video gan ir visāds trešs. Visvairāk gan kretinē tas, ka desktopa pārlūkā tiktoks neļauj atvērt vairākus video jaunos tabos - jo neviens rekomendētais video nav links, tos var atvērt tikai ar left click.

Principā ir tā, ka tiktoku atveru tikai tad, ja kāds kaut kur ieposto linku, pats tā vnk nekad neveru vaļā. Youtube gan skatos katru dienu entās stundas, tipiski 15-30 minūšu garus video, pa retam kaut ko īsāku vai garāku. Youtube shorts skatos ļoti maz, varbūt kāds 1-2% no visiem skatītajiem video.

Agrāk youtubē skatījos gandrīz ekskluzīvi subscribed kanālu video, bet pēdējā gada+ laikā esmu pārslēdzies uz primāri jaunu kanālu rekomendācijām, un to nenožēloju, jo tādējādi redzesloks ir krietni paplašinājies, iemācos daudz kā jauna.

Random dzīves momenti un makeup rutīna ir for relate purpose un terapeitiski :sweat_smile: labāk nekā kkāds 10 min garš boring vlog

Kad lieku pati meikapu no rīta man palīdz saņemties uzlikt strīmu kur kāds arī liek meikapu, katra sekunde jau nav jāskatās

Ir pa pilnam arī effortful un good content, just quick and precise and not wasting your time of your only life like yt where u have to watch 10-20 minutes to get a basic point :sweat_smile: in tiktok u get all u need in 1-2 minutes :3

1 Like

Bet tie ir interesanti ja tas ir kāds kas vienkārši rāda savu darbiņu. Interesanti ielūrēt pa svešu logu kā top Dairy Queen saldējuma tortes vai kā mehāniķis cieš.
Protams nav interesanti ja tas ir ofisa drons #36889, vai kaut kāda LA nepo-beibe.

Nu skaidrs ka tev šitais liksies huiņa jo tu tak galīgi neesi target audience :joy:
Man toties palīdz, daudzus dzīvi atvieglojošus sīkumus un derīgus produktus caur viņām var uzķert.

1 Like

Ok, correction - ar “ko es šodien darīju” es nedomāju lietderīga darba darīšanu, bet gan brīvā laika nosišanu.

Cik tad jums sievietēm vajag meikapa rutīnas video dienā? Katra otrā čiksa posto, bik par daudz, ne? It’s so fucking meaningless… Būtu labāk mācījušas, kā uzlabot ādas veselību dabiskā ceļā, nevis maskēties.

Tā nav maskēšanās :roll_eyes: man liekas es jau to padarīju par clear. Its a work of art and self expression.

Un dabīgās metodes jums tak nepatīk? XD visi teicāt ka tas ir fufelis un surgeries un influenceru matketings un whatnot

1 Like

Nu ir dabīgās metodes kam nevajag zarnu skalošanu ar svēto ūdeni un vibrējošos kristālus no Sahāras. Kaut vai fiziskās aktivitātes un atturēšanās no kaitīgām vielām

Bet tas ir cits topiks.

Par šo tēmu

Lielos vilcienos ir 3 iemesli kāpēc izmantoju youtube. Garās video esejas( it īpaši patīk par akadēmisko krāpniecību, dīvainiem jūras kustoņiem, kvantu fiziku) un mūzika kad nodarbojos ar rokdarbiem, tīru, gatavoju ēst. Video ap 20 min kurus skatos kad ēdu - crafter, recepšu video, kkas tāds. Un tad ir YouTube shorts, kad uznāk garīgais priekš doomscroll.

Es patērēju arī IG reels, bet nu neko vērtīgu tur neredzu. Tāda pati mentālā atslodze no darba kā blenzt ārā pa logu un garāmgājējiem.

1 Like

Moš jāceļ vaļā lielā meikapa debate? :joy:
Ir viena lieta ja tu lieto meikapu kā kruķi lai paslēptu sejas formu, slikto ādu vai vēl nez ko. Tas ir slikti, bēdz no realitātes utt, kā tās vecenes kas sataisīja drausmīgu brēku par to vienu aplikāciju kas noņem meikapu kad viņai iebaro bildi.
Ja tu nevari iziet no mājas bez, tā ir problēma. Bet no otras puses ja tu vienkārši gribi zīmēt sev uz sejas, kas tur īsti slikts? Tad jau par cosplay arī var sūdzēties.

1 Like

Kāds vispār kko ir teicis par svētajiem ūdeņiem un kristāliem? :roll_eyes: Gaslight af. Es ne ar ko tādu kā arī valerija nenodarbojas

Meikapu var lietot kā vien vēlas, slēpt vai neslēpt, tāpat noone is as edited and managed as anime women XD

1 Like

Here We Go Again GIF

4 Likes

Hai Hai, okey, pieturamies pie temata tauta

2 Likes

Esmu YouTube cilvēks. Pirmais saturs tiek pasniegts nesteidzīgi. Ļoti liels pluss vari tikt līdzi visam. Otrs saturs jeb feeds ir ļoti plašs bieži iemet man tēmas kuras pat neapzinājos kad eksistē. Trešais reali kad ienāku YouTube es jūtos kā digitalajā bibliotekā. Kluss mierīgi skatos ko gribu.

2 Likes

Man vairāk patīk youtube, tur var labus cosplay makeup tutorialus atrast, no turienes man Mi zīmēja seju Marin Kitagawa un Frīrenai, patīk paskatīties letsplay video, dažreiz labas animācijas, kad ir spēks un laiks, pati uzcepju savus letsplejus
No īsajiem video man patika instagramā, kad uzdūros reelos uz dažiem, kas taisa skečus no kaut kādiem nereāliem notikumiem, vai arī ar kospleja video, kur rāda, kā izskatās, man patīk atbalstīt kospleijerus :face_holding_back_tears:

5 Likes