Nopirku Terry Pratchett “Discworld” noveles

Būdams Nīderlandē, pastaigāju pa grāmatnīcām ar - viņiem ir pāris, kur pārdod tikai grāmatas angļu valodā. Pat veseli 4 stāvi :sweat_smile: Gāju ar vienu mērķi - nopirkt Terry Pratchett “Discworld” noveles. Pāris ieķēru. Patīk pasaule, kas uzbūvēta un izcils humors autoram.

6 Likes

totaly not jelly. nope not a bit

5 Likes

Ja ir vēlme, man ir 4, kuras esmu izlasījis. Noteikti varētu aizlienēt kādu (man ir Hogfather, Mort, Guards Guards!, Small Gods).

a viņām ir noteikta secība kā jālasa?

jeb tur ir takā fate fračīzei, sāc ar ko gribi

Nope. Tā ir tā burvība šajā DiscWorld pasaulē. Tur ir apmēram 53 noveles, bet vari sākt ar jebkuru - tām nav noteikta secība. Bet, protams, katrā no tām tomēr parādās kāda atsauce uz citām (vai nu zini vai nē). Bet, daudzi jau iesaka sākt ar “Mort” vai “Guards, Guards!” arī ļoti labs sākums. Jo tajās ir vairāk worldbuilding un Tu iepazīsti, kas tā par pasauli vispār ir.

aaa…viņa ir tik gara…god damn… zinot kāds completionist attiecībā uz grāmatām esmu, šitas būs pasmagi

It īpaši jo beidzot esmu sācis savu fantāziju likt uz papīra, negribu zemapziņā neko baigi nospert

1 Like

Going Postal arī ir labs sākums :) Par čali kas gribēja tikai scammot naudu, bet tīši, netīši viņu ieliek visādās atbildīgās pozīcijās. Tad nu viņš taisa visādas inovācijas - ar viņa palīdzību izgudro telegrāfu, papīra naudu, pēc tam arī vilcienus. Riktīgi wholesome

Nav jāizlasa visas, grāmatu notikumi atstāj iespaidu uz pasauli tālāk ejot un tēli mainās, bet lielākoties gandrīz viss ir standalone stāsti. Jāizvēlas tik kāds žanrs/tēla tips patīk

2 Likes

what do you mean, nav jāizlasa visas. es traks palikšu zinot ka esmu tik 10 procentus no visas pasaules iepazinis XD. Jo nu…es pret žanriem nediskriminēju, man der brutāli gabali kur pašdestruktīvi detektīvi ķer sērijveida slepkvakas drūmos norvēģu ciematos, un man der arī tukšī cheesy feel good story par maziem lauku kafūžiem. der arī slimi suņa murgi

2 Likes

Man tās 53 noveles ir nākamo 5 gadu mērķis :smiley: Būs grūti, bet burvīga pasaule izveidota.

Pasaules karte izskatās šada:

Tā ir kā alternatīva zeme, bet apaļa, plakana un atrodās uz bruņurupuča muguras, kurš ceļo caur kosmosu.

Piemēram, mans mīļākais tēls, hands-down, ir Nāve (ar izkapti, melnu kapuci, skelets). Apveltīts ar humora izjūtu, cilvēku izjūtām un lomu spēlē daudzās novelēs (kad viņš runā, teksts grāmatā nomainās uz CAPS LOCK). Daudzi ir prātojuši, ka no šīs pasaules sanāktu arī labas filmas / seriāli, bet, ņemot vērā, ka tika PAMATĪGI sačakarēta “Guards, Guards!” adapcija (nu būtībā pilnībā izmainot pasauli no orģinālās un mainot tēlus kā pašiem gribās), tad Terry Pratchett ģimene tur važas uz šo īpašumu.

Bet bija viena jauka filma ar Nāvi - “Hogfather”, kas iznāca sen sen:

3 Likes

nepareiza karte, ziloņus neredz xD

1 Like

Šis no augšas :smiley:

Bet taisnība. Pasauli tur četri ziloņi, kuri atrodās uz bruņurupuča:

1 Like

Kādreiz bija arī piektais, taču tas ir miris. Ko rūķi pazemē rok? Piektā ziloņa taukus :disguised_face:

1 Like

šito domā?

1 Like

Cik grāmatas esi izlasījusi? Un vai ir kāds mīļākais tēls? :eyes:

Whaaat? To gan vēl nezināju :smiley:

Yup. Būtībā pēc Terry Pratchett nāves, studija izlēma, ka tas ir “FREE REAL ESTATE” un laiks bija daudz ko mainīt… (nu primāri, lai būtu vecā labā “diversity” - tur arī ir transrūķis :sweat_smile:) jo vairs nebija, kas viņus ierobežotu. Ģimene ko tādu necienīja un pasūtīja piecas mājas tālāk jebkādai nākotnei.

Šo bija meita atbildējusi:
Pratchett’s daughter Rhianna diplomatically summed up the situation on Twitter as, “it’s fairly obvious that The Watch shares no DNA with my father’s Watch. This is neither criticism nor support. It is what it is.”

Ughh - es saprotu, ka ir pāris lietas jāpamaina priekš adapcijas, bet pilnībā izķēmot kāda cita radošo darbu un saukt to par savējo… Nu vai zin… tādus pie sienas un visus no visa spēka ar koka pletni (ar to, kurai caurumi kokā).

2 Likes

nu par cik es par orģinālo neko nezinu, šitas likās vnk mid fantāzijas gabals bez nekāda konkrēta redzējuma vai idejas kas tas ir

(tho the medival punk astētika bij interesanta, nedaudz Nimona atgādināja

1 Like

Oj, smags jautājums. Vispār iesāku ar Tiffany Aching, kas ir young adult stila sērija. Mazie Brīvie Ķipari kādu laiku bija vienīgā, kas bija izdota latviešu valodā. Parāva. Tālāk ar vārdnīcu un trešās klases angļu valodu mēģināju burtot pārējās oriģinālvalodā :sweat_smile:

Esmu iesākusi visus storylines, bet ne visas līdz galam, Nightwatch un Wizards patika vislabāk. Arī daudzas no standalone grāmatām ir lasītas. Moista sērija nav pabeigta, jo imo pie Raising Steam var jau just ka Terijs nav pie labas veselības un kvalitāte klibo.

Bet kad ir labi, tad ir afigena. Nesen Guards, Guards! pārlasīju, un bez maz vai katrs teikums ir divējādi interpretējama vārdu spēle
The Simpsons Kiss GIF by FOX International Channels

Nu tas nav tik strauts no oriģināla, visiem rūķiem ir bārdas un viņi izskatās kā vīrieši. Ja laulības rezultātā rodas bērni, tā ir laimīga sagadīšanās, 50/50 iespēja xD

Un vienā no Nightwatch grāmatām tas ir story points, rūķi izlien no savas pazemes, pārvācās uz pilsētām un tur ir kultūras sadursme starp vecajiem, tradicionālajiem rūķiem un jauno paaudzi, kas sāk pieņemt cilvēku kultūras normas. Te nu rūķu meitene no Nightwatch ir izlēmusi ka valkās sieviešu drēbes un tad tur iet balagāns un drāma par to.

2 Likes

Atceros šo - manuprāt, viņi iztulkoja trīs grāmatas, ne?
Tiklīdz tās ieraudzīju veikalu plauktos, bieži prasīju grāmatnīcā, vai ir citas Pratchett grāmatas angļu valodā… Uz ko vienmēr atbildēja noraidoši. Žēl - bet nu, tādēļ man visi izbraucieni uz Rietumeiropu beidzās ar grāmatnīcu apmeklējumu, lai nopirktu ko jaunu :sweat_smile:

Uu - tad jau paspārnē ir daudz stāstu? Vai lasi kā e-book vai arī - fiziskas kopijas?

Piekrītu! Man ļoti patika Nobby un Colon. Tie bija vissliktākie policisti ever, bet humors ar viņiem vienmēr vietā.

1 Like

Par to es atceros - ka gan sieviešu rūķiem, gan vīriešu rūķiem bija bārdas un nekad īsti nevarēja pateikt, kurš ir kurš :smile: Tas viss bija feini, bet cik nopratu filmā, viņi to rūķa tēlu pārtaisīja par cilvēku, jo viņi nevarēja atrast non-binary aktieri ar dwarfism.