Nekustamā īpašuma pirkšana, pārdošana un īre

Izskatās ka viņiem bija gadījums kur kāds iekakāja izlietnē.

image

Te viss atkarīgs no īpašnieka pilsonības, tiklīdz ārzemnieks tā cena kosmoss. Visi bezmaz guļamrajoni 90. iztirgoti ārzemju pensiju fondiem tur arī cenas sviestā tas nekas ka žurkas pēdās kož gultā un blusu pilna kāpņutelpa. Tikmēr vietējo īpašnieku mājās īres cena zem 100 eiro renovētā ēkā ar “čipiem”, videonovērošanu, videodomofonu un centralizētu apsrdzi un ugunsgrēka signlizāciju…

Ar tā ierīkotu liftu gan neesmu bijis nevienā mājā. Pat interesanti tur tika sašaurināti dzīvokļi vai arī tās tur iepriekš bija koplietošanas telpas.

Varēja būt pat orģināli projektēts. Varbūt sākumā kā kaut kāda kravas transportēšanas šahta

1 Like

Tēma sāpīga. Ļoti sāpīga.

Pašlaik tieši meklēju trīsistabu dzīvokli Liepājā (nu vai plašu divistabu, jo ir kas pārprojektēs). Par māju pilsētas robežās pat nesapņoju. Cenas trīs gadu laikā uzkāpa x2. Centrā x2-x3. Pats sāpīgākais ir tas, ka iepriekš jau dzīvoju Rīgā kādu laiku… un dažreiz ieskatos kā Rīgā viss iet - tur tikai nedaudz cenas uzkāpa, pieņemu, tāpēc, ka x2 vai x3 celt cenas Rīgā vienkārši nevar… jo nav jau pirktspējas cilvēkiem.

Jo īpaši smieklīgi ir lasīt novērtētāju dzīvokļu/māju novērtējumus kaut vai tajās pašās izsolēs - daži no tiem godīgi raksta, ka dzīvokļa/mājas vērtība ir tikai un vienīgi tirgus cenu kāpuma rezultāts. T.i. nevis stāvokļa, lokācijas, ērtību u.tml. dēļ, bet tikai tāpēc, ka tirgus ir sagājis sviestā.

Hipotēkas ciest nevaru un jau biju pietiekami uzkrājis, bet tagad liekas, ka tomēr vajadzēs ņemt pirkšanai hipotēku, savukārt uzkrājumus novirzīt uz remontu pēc savas gaumes. Kā nekā nevaru pieņemt visus tos gaišos un saulainos dzīvokļus, man būs sava melni-pelēka paradīze :smiling_imp:

Redzēju, ka iet saruna par “vecie projekti vs jaunie projekti”. Iesaku iepazīties un parunāt ar projektētājiem. Praktiski visi pateikts, ka ļoti-ļoti-ļoti-ļoti kritiski jāvērtē jaunie projekti. Jo būvē pārdošanai, kas nozīmē “uzbūvēt maksimāli lētāk un pārdot maksimāli dārgāk”. Jā, protams, fasādes taisa smukas, lai pievilinātu pircējus, bet iekšā viss ir… nekāds. Nesaku, ka visi ir slikti - bet lūdzu nedaudz domājiet, nevis uzticaties savām acīm. Galu galā, ja runa ir par 100k-150k dzīvokļa pirkšanu, tad atdodied kādam ekspertam (reālam ēku būvdarbu vadītājam, projektētājam, būvuzraugam) pāris simtus uz rokas, lai viņš uzdotu pareizos jautājumus kaut vai tiem pašiem aģentiem/mākleriem.

Nedaudz cits stāts ir tad, ja būvē valsts/tiešās pārvaldes iestādes, vai ja tiek piesaistīts ES fondu finansējums. Tad sanāk kaut cik kvalitatīvi.

Es jau esmu kaut cik patriotisks un ceru, ka valsts beidzot saņemsies un sāks graut un būvēt no jauna, vai kārtīgi pārbūvēt (nevis tikai atjaunot) vecās ēkas - bet nu… itkā jau vairāk kā 30 gadus kliedzam kādi mēs esam politiskie upuri, bet visu vāciešu/krievu infrastruktūru turpinam izmantot uz nebēdu. Tā kā cerības mazas.

3 Likes

I can’t fucking wait! Tik daudz graustu apkārt, kurus sen vajadzēja vai nu renovēt vai jaukt nahuj nost… Nesaprotu, kāpēc šajā jautājumā absolūti nekas netiek darīts. Valsts budžetam tādai vienai ēkai būtu jābūt sīkumam, bet pienesums ir būtisks. Vajadzētu departamentu, kurš tikai ar to vien nodarbojas - ņem graustus un taisa normāli. Bet tā tiešām normāli, jo te atkristu jautājums par “make cheap, sell high” - nekādas pārdošanas nebūtu, tāpēc arī par peļņu diži runāt nav jēga, it’s sunk cost for the sake of the country/city. Vajag taisīt kvalitatīvas daudzdzīvokļu mājas, kuras stāvēs ilgi un dikti.

Būtu es bagāts, es pats ar to nodarbotos, mani tā tēma ļoti interesē, es par to esmu jau daudzus gadus domājis, kā un ko es celtu.

3 Likes

Bet nejau visi grausti pieder tieši valstij. Un privātajos zemesgabalos kka iejaukties ir čakars labākajā gafījumā vai nav pat vispār atļauts labākajā gadījumā

Es jau protams neesmu eksperts NĪ jautājumos bet nu ja jau ar vētras nolauztiem kokiem ir tāds čakars tad kur nu vēl ar mājām

Tā arī ir problēma. Es uzskatu, ka graustus vajadzētu atņemt īpašniekiem, jo tie acīmredzami neko ar tiem nedara. It īpaši, ja pieder jau vairākus gadus. Ja vēl tikko nopirkts, tad vēl nevar zināt, moš tuvākajos gados kko renovēs, bet ja pieder 5+ gadus un īpašumā absolūti nekas nav uzlabojies, tad nahuj valstij atdod. Man pie dirsas, par cik nopirkts, vai nu dari kaut ko, vai arī pats vainīgs, ka nopirki kko, ko nespēj apsaimniekot. Un ja nopirki tīri zemes vērtības dēļ, lai pēc tam uzvārītos, tad tu esi morāls kroplis, un tev nedrīkst vispār ļaut pirkt īpašumus.
Paredzu, ka par atņemšanu uzreiz tauta dirsīsies, ka omfg kā atņemt, tā tak “dzīva” nauda (no it’s not, it’s fucking DEAD Jim! been dead for years!)!!!one Labi, par kkādu minimālo cenu, oriģinālā pirkuma cenu (ja īpašums pirkts un ir papīri) varbūt atpirkt. Bet ja īpašnieks entos gadus dzīvo ārzemēs un neliekas ne zinis - huļi ar tādiem auklēties?

2 Likes

Man tāda sajūta, ka atļauties nekustamo īpašumu nekad nevarēšu. Katru reizi, kā manāmi paceļas mani ienākumi, tā notiek arī kaut kas cits - pandēmija, karš, veselības problēmas, traģēdija ģimenē, inflācija, etc, etc.

Par graustiem ir jāmaksā lielāks zemes nodoklis (3%) un administratīvais sods. Tas gan jau ka iet šo cilvēku lietās un tas būtiski apgrūtina šiem cilvēkiem dzīvi Latvijā, jo tad bankās un valsts iestādēs šie sodi uzrādās.

Kas ir fascinējoši, ka šos īpašumus pēctam ir grūti pārdot, ja nodoklis netiek maksāts, jo neviens nevēlas ņemt ēku, kam ir parādi. Attiecīgi, ne šis ne tas.

Cita runa ir par īpašniekiem, kas dzīvo ārzemēs…tiem ir pilnīgi vienalga par to, kas notiek ar savrupmāju Rīgas centrā.

Attiecīgi…es tev piekrītu, ka varbūt valstij vajadzētu atsavināt šādus īpašumus, jo valsts diezgan cītīgi jauc nosts šīs ēkas

2 Likes

Suns uz siena sodu kaudzes.

Dzìve ir brutāla, bagātie bagatāki, nabagi nabadzigāki. Robin hood is fairy tale, neviens neko izdarīt nevar. Karoč viss dirsā.

Tapēc jau visi ņem kredītus, cerību atpelnīt.

Visi neņem. Nekad mūžā neesmu ņēmis kredītu, fuck that shit.

Cik es saprotu Liepājas situāciju, pilsētas ekonomika aug, cilvēku skaits aug un sāk relatīvi trūkt nekustamais īpašums. Tas dzen cenu uz augšu. + lietuvieši arī mazliet iepērk īpašumu. Pieprasījums ceļ limitētā piedāvājuma cenu.

Rīgā nekāda īpaša cilvēku pieplūduma nav, īpašumu ir daudz un pa druskai tiek celti jauni. Pats pa sevi cenas arī kāpj, bet tas vairāk varētu būt uz inflācijas rēķina nevis pieprasījuma kāpuma.

Viena lieta ir agresīvāka grauztu politika. Es gan neredzu, ka valdība iejauksies tavā privātīpašuma renovācijā tik tālu kamēr tas nejūk kopā un tādā gadījumā tu arī dabūsi liegumu lietot māju, nevis bezmaksas remontu. :D No pozitīvās puses, ir kaut kādas līdzfinansējuma iespējas, ko var dabūt. Esmu redzējis gan siltināšanas, kad mājas fasādes atjaunošanas projektus ar līdzfinansējumu. Bet nu tā pat fundamentāli tā ir īpašnieku atbildība.

Tas ir mūsu pieejamākais segments un ne visi to lieto aiz lielas vēlmes un patikas. Kamēr celt jaunu nekļūst lētāk nekā uzturēt veco tauta sēdēs vecajās mājās līdz pēdējam. :D Liekas visai šai vecajai infrastruktūrai ir tāda blakne, ka pie mums ir salīdzinoši liels nekustamā īpašuma īpašnieku skaits.

*Nesamazinās

Interesanti gan, būtu varējis derēt, ka man kāds liepājnieks stāstīja par pieaugumu. Sanāk pie pieprasījuma kāpuma nav vainojas iedzīvotāju pieaugums.

Protams, cenu kapums ir tapēc kad visam cenu kāpums.

image

4243 (square feet) =

394.187599 square meters

jeb kā 150 gadu grausts maksā reizes lētāk,pat būdams antikvariāts nekā jaunais proekts.lv

2 Likes