Tieši man arī bija “hold up, wait a minute”
Un attiecībā par to:
Es kaut kur redzēju video, laikam tiktokā, ka leilākā daļa “dārzeņu” nemaz nav dārzeņu vai ka tādu dārzeņu nemaz dabā nav, ka dārzeņi ir tikai kulinārijā. Nezinu cik patiesi un nepatiesi tas īsti ir.
Dārzenis - aug zemē vai tuvu tai.
Oga - apļveida auga auglis kas lielākoties sastāv no ūdens, neliela izmērā.
Auglis - aug kokos.
Puts on the biologist hat
Tieši tā. No botānikas viedokļa skatoties tādu dārzeņu nav. " dārzenis" ir vārds ar ko apzīmējam dažādu augu dažādas daļas kuras pa lielam izmanto pamatēdienos
Tie var būt kāti kā kātu selerijai, saknes pārveides kā burkāni, bietes, kāļi un pastinaki, vasas, jeb auga virszemes daļas pārveidnes - kartupeļi, sīpoli, kolrābji, lapas kā spināti, salāti un kalē, vai arī augļi kā gurķi, paprika, tomāti, cukini, čili pipari utt utt. No bioloģijas viedokļa visus šos saista tikai tas ka tās ir auga daļas
Also, augļu( botāniskā)klasifikācija pati pa sevi ir traka padarīšana.
Rupjos vicienos ir vienkārši augļi, un divu tipu salikti augļi, aggregate rodas no viena zieda, compossite no vairākiem ziediem
Ja interese te visai feina prezentācija angliski kas un kā
Botāniski - zīle ir auglis, magones pogaļa ir auglis, grauds ir auglis…
te jau full on diskusija uzaugusi par augļiem un dārzeņiem un dārzeņiem, kas nemaz nav dārzeņi ;DD
Cilvēki ir īstie dārzeņi.
Pirms datoriem bija profesija - kalkulators. Cilvēks kas veic aprēķinus.
TIL: Aspāzijas pseidonīms nāk no senās Grieķijas.
@H_Hercogs can you explain this? Lapas taču pašas dabiski pārstrādājas.
Sadalās un pārstrādājās pašas- bet savā teritorijā nedrīkst tās atstāt saskaņā ar teritoriju apsaimniekošanas saistošajiem noteikumiem - konkreti 4.1.1. un 4.2.1. punktiem. Līdz ar to lapas ir obligāti jānodod lai to dabiskie procesi norisinās citur un nebojā skatu. Vainu ved uz Getliņiem, vai arī ja izmantos SIA “Tehniskais dienests” pakalpojumus uz viņu kompostēšanas laukumu Spilves lidlaukā
Joptvaju, cik izlepušam dīkdienim ir jābūt, lai piekasītos pie lapu čupu izskata svešā sētā?
You’d be suprised XD
Bet nu either way te ideja ir vairāk par pilsētas Kopējā skata nebojāšanu. Saistošajos piemēram arī zāles pļaušana, grafiti utt ir atrunāts
Muskatrieksts ar it kaulenis patiesībā(augļa žāvēto mīkstumu arī izmanto ka garšvielu, sauc par mace)
Nu tā jau ir tāda konkrēti gurmānu tēma. Es praktiski izmantoju tikai sāli, retos gadījumos garšvielu maisījumu. Tjipa nopirku reiz veselu čupu visādu garšvielu, bet tā arī stāv plauktā neatvērtas…
Ar indijas riekstu vsp… paša rieksta augļapvalks ir indīgs, to izmanto medicīcā, savukārt augļa kāts pilda uzkrājējfunciju( laikam)un ir pamatīgi uzblīdis, atgādinot deformētu ābolu. Tomēr šis nav auglis, jo taja nav sēklas. Šo "ābolu arī izmanto kulinārijā. This shit is wild
Nu es esmu gurmāns
Man var nebūt gaļa, piens vai olas, bet garšvielu plaukts vienmēr būs uzdevuma augstumos. Koriandrs, kumīns, kanēlis, timiābs, rozmarīns utt utt