Man jāuztaisa būs studentiem piparkūku gatavošanas pasākumu, bet, mums pāris no studentiem norādījuši šādas alerģijas - olas, rieksti, alkohols, laktozes nepanesamība.
Biju iedomājies, ka tiem, kam ir alerģija pret olu un laktozes nepanesamība, varu nopirkt vegānisko piparkūku mīklu (šo), bet nezinu, vai šo pašu mīklu varētu arī piedāvāt cilvēkiem, kam ir alerģija pret riekstiem?
Aa ko darīt ar glazūru? Tur jau olas baltums ir. Vegānu glazūru (var uztaisīt, protams - ar akvafabu), bet vai varētu kur nopirkt?
vaitat piparkūku mīklā standarta konfigurācijā vsp rieksti ir?
jo nu muskatrieksts nav rieksts, tāpēc nezinu vai cilvēkam ar riektu alerģiju tas kaitītu. Unless tur konkrēti no muskatrieksta ir alerģija
nu mūsmājās mēs vsp glazūru neizmantojam bet dekorējam ar riektiem un sēklām pirms cepšanas, kas šajā gadījumā laikam nederēs…
Ne vīnogu kauliņi, ne muskatrieksts neskaitās rieksti. Vienīgi šajā gadījumā nevar zināt kādos apstākļos ražotājs gatavo, pēc iepakojuma drīzāk pamats uztraukties par to krustenisko piesārņošanu, ja smags alerģijas veids.
Tuvākais ko esmu manījis oficiālam “bez riekstu” marķējumam ir teikums parasti aiz produkta sastāva. “Produkts var saturēt riekstus un to daļiņas”. Labāku marķējumu par to neesmu manījis.
Man ir no lazdu riekstiem. Tos ēdot niez mute. Bet nu paciest var, jo lazdu riekstu šokolāde ir . Tā alerģijas stiprība ir kā kuram cilvēkam - dažam tā var būt lielāka, dažam mazāka. Par laimi lazdu rieksta alergēns (kas ir sastopams arī citos ēdienos) sadalās termiskās iedarbības rezultātā, jeb cepjot/vārot. Taču mandelēm un lazdu riekstiem ir divi dažādi alergēni. Kā ir ar mandelēm man nav ne jausmas. Kopumā ja sastopos ar kādu ēdienu pasākumā kuru nevaru ēst dēļ alerģijām, tad samierinos. Nav ko sirgt ar alerģiju .
Vienmēr ir iespēja vienkārši pagatavot pa parasto tā lai vairumam der. Cilvēki ar alerģijām gan jau ka būs jau samierinājušies.