DiviViens pret linux - kurš kuru?

Ahoy!

Kādu laiku atpakaļ iemēģināju savu veiksmi Linux pasaulē. Palietoju to nedaudz un nezināmu iemeslu dēļ pārgāju atpakaļ uz Windows. Vakar pienāca tā diena, kad nospraudu sev mērķi - vairs nekāds dual boot, vienkārši dzīvo ar Linux!

Pirmais solis ir izdomāt kādu Linux distrobution izvēlēties. Sortiments ir ļoti liels un dažāds. Līdz manam pirmajam mēģinājumam iemācīties Linux biju lietojis tikai Ubuntu un man nepatika to lietot. Kā tādam OS nebija ne vainas, bet nebija pa manai gaumei. Pēc izmeklēšanās internetā, atradu, ka geimeriem un iesācējiem varētu patikt Manjaro. Ņēmos vērsim pie ragiem un instalēju Manjaro. Nepagāja ne stunda, kad jau biju nobrikojis savu OS. Kā man tas sanāca? Nav ne jausmas. Problēmatiski bija sagatavot bootable USB ar OS, jo visi mēģinājumi beidzās ar kļūdām, kurām risinājumus nevarēju atrast. Kā pēdējais izmisīgais solis - lejupielādēju visparastāko OS - Ubuntu un mēģināju instalēt to. Par brīnumu sanāca arī. Tiku vaļā no Manjaro un atkal varēju izmantot datoru.
Pēc nepatīkamās Manjaro pieredzes uzgāju Linux Mint. Lejupielādēju, pamēģināju - nepatika. Neatceros precīzi kas, bet viņš arī nebija pa manam.
Pēc tam otro geimeru distro ko uzgāju bija Pop!_OS. Lejupielādēju, instalēju, lejupielādēju arī spēles un biju patīkami pārsteigts. Performance spēlēs nebija tik labs salīdzinot ar Windows, bet varēju spēlēt savas spēles neatsakoties no manām augstajām prasībām - 2k rezolūcija un high settingi.

Tad man pirmais Linux posms kaut kā pārgāja un aptuveni uz 3 mēnešiem atgriezos pie Windows.

Vakarnakt izdomāju, ka ir vēlreiz laiks mēģināt pāriet uz Linux. Šoreiz arī izmeklēju internetu, parunāju ar cilvēkiem un nonācu līdz secinājumam, ka varbūt man vienkārši GNOME sistēmas nepatīk. Cilvēks ieteica pamēģināt KDE. Tā arī darīju. Lejupielādēju Kubuntu, palietoju to un bija okay. Patika labāk par dažiem citiem distro. Nospriedo, ja reiz patīk visparastākais KDE distro, tad varbūt ir arī kaut kas labāks.
Cilvēki bija diezgan sajūsmā par openSUSE un ķēros tam klāt. Uzreiz pēc instalācijas mani sagaidīja nepatīkams bugs, kas traucēja lietot divus monitorus ar dažādām rezolūcijām. Nācās 2k monitoru izmantot uz full hd, lai spētu vispār palietot šo OS. Protams, uzreiz meklēju nākošo kandidātu, nākamais KDE sarakstā bija Fedora KDE.
Par nelaimi, es nonācu līdzīgā situācijā kā ar Manjaro. OS varēju lietot, bet nevarēju izveidot jaunu bootable USB. Mēģināju dažādākos tūļus, mēģināju sadraudzēties ar Zypper, bet neveiksmīgi. Aptuveni 5h pavadīju mēģinot sagatavot derīgu bootable drive. Bija jau pieci naktī un nospriedu, ka laiks iet gulēt.
No rīta pamodos ar svaigu ideju - ja nu tomēr Ubuntu atkal izglābs? Tā arī bija, spēju instalēt Ubuntu un uz mūžīgiem laikiem atvadīties no openSUSE.

Pēc tam sekoja Fedora KDE. Instalēju un vizuāli patika. Bija savas nianses, kas nepatika, tai skaitā fakts, ka viņam spēļu atbalsts nav tas labākais.
Atkal nācās atmest tam ar roku un mēģināt atrast ko citu. Aptuveni stundu pavadīju meklējot jaunu distro, jaunus veidus - varbūt kaut ko esmu palaidis garām. Pēc manas izmeklēšanās sapratu vienu, jāmēģina atkal Pop!_OS.
Instalēju OS, instalēju sev nepieciešamāš programmas un lejupielādēju šī brīža aizraušanos - Path of Exile. Biju pārsteigts, ka mazliet paspēlējoties ar uzstādījumiem, performance bija pat labāks nekā Windows. Saglabāju 2k rezolūciju, high settingus un fps bija daudz stabilāks par Windows. Priekš manis tas bija ļoti negaidīts pavērsiens, jo pirms tam vienīgā FPS prasīgā spēle, ko biju mēģinājis uz Pop!_OS bija Apex Legends un tam bija savas problēmas. Spēlēt varēja, bet ne baudāmi.

Tā nu mans ceļojums šobrīd ir apstājies pie PoP!_OS un pašlaik plānoju arī palikt pie tā. Kādu laiku palietošu un mēģināšu updeitot tēmu ar to kā man sokās.

Vai es ieteiktu Linux citiem? Eh. Kinda jā, kinda nē. Ja neesi gatavs čakarēties ar vairākiem distro un uzstādījumiem, tad būs draņķīgi pavadīts laiks. Ja vajadzētu casual lietošanai, es varbūt izvēlētos Debian (citi varētu mēģināt Ubuntu) un dzīvotu laimīgs, bet no manas pieredzes un manām vajadzībām atbilstošākais bija Pop!_OS. Ja man nāktos no pieredzes ieteikt kādu distro, tad neskaitot Ubuntu/Debian, ieteiktu tikai Kubuntu vai vairāk spēlēm orientēto Pop!_OS.

PS. Tiešām lieliem ekstrēmistiem varētu ieteikt Arch Linux. Neesmu personīgi lietojis, bet ja varu nobrikot sev sistēmu ar vienkāršākiem OS, tad ar Arch Linux tiešām ietu jautri. :D

5 Likes

Man customization beidzas ar fona attēla un krāsu gammas nomaiņu. Manuprāt man pat parastākais, 10gadniekiem domātais linux iedzītu izmisumā XD.

2 Likes

Savā ziņā forši iepazīt kādi vispār ir Linux distro dažādība. Bija kaut kādi education, kas vairāk tendēti uz mācīšanos, es parasti Linux, kas labi pildītu parasta portatīvā datora OS darbu, būtu daudz vieglāks par Windows.

Šis bija interesants video.

3 Likes

Aaa Microsoft office jau uz linux nevar palaist?
Visus outlook jn teams, un onedrive utt

Aha. Outlook, Teams, OneDrive AFAIK vari lietot caur browseri, bet <icrosoft office gan nebūs. Vai nu piemēram, google sheets, vai bezmaksas variantus (piemēram, LibreOffice). :D

1 Like

Tātad you tried you felt disappointed that first experience. Cookies for keeping giving tries. Esmu ar to pašu saskāries meh experience, arch feeling like prototype system ar mužīgajiem update un ubuntu legacy systēm. Tad paliek divas personiskās izvēles fedora un debian kuriem most stable shit, BET strongly recommend Nvidia driverus instalēt manuāli caur nvidia site kačajot nvidia linux driver un pēc tam dot tiesības būt executetable un instalacīju palaist no termināļa. As geimer myself i strongly recommend try Nobara linux distro oriented fedora based for geimers

1 Like

Mans, kā izstrādātāja, uzskats ir ka primāri jālieto Windows jo uz tā strādā MS Office, Autodesk, Adobe programmas un šai OS ir lielākoties labi iestatījumi un dizains, kas parastam lietotājam ir vairāk kā pietiek.
Taču Linux operētājsistēmu lielā priekšrocība ir to vienkāršais pielietojums programmatūras izstrādē. Tāpēc lietoju Windowsā iebūvēto Linuxu - WSL.

Strādā bez problēmām. Pa virsu vēl uzlieku Docker, lai būtu vēl ērtāka izstrāde. WSL ļauj palaist arī grafiskās programmas.

2 Likes

Tur uzreiz jādomā kāds. Afair tu biji pret open-source programmas izmantošanu, kas uzreiz ir sus. :D

MS office ir aizvietojams. No Adobe programmām uz windows tikai photoshop ir lietojams, pārējās vispār grēks lietot mūsdienās.

Definē kas ir labi iestatījumi un dizains. :D Parasts lietotājs varētu būt arī MacOS vai linux lietotājs, atkarībā kādos apstākļos tas ir uzaudzis.

PS. Tev lols mirgo sarkans.
PPS. Tev nepareizs date formāts. :shushing_face:

1 Like

Nē, es biju teicis ka man nav iebildumu lietot ne-open source.

Protams ka ir arī Libre office vai Latex, taču tos lietot ir bik grūtāk nekā Office. Par Adobe nepateikšu necik daudz jo tos nelietoju. Tik zinu ka man pazīstamā lieto ilustratoru. No Autodesk produktiem lietoju AutoCAD un Fusion360. Tie gan ir diezgan svarīgi rīki man.

Tādi ka cilvēki tos lieto un ar to aprada. Kas strādā - strādā. Protams ka katrs atradīs savus robus. Bet nu ja ir vēlme pēc savas izcilās operētājsistēmas (lai kas arī būtu OS tā cilvēka izpratnē), tad jātaisa vien pašam.

Kāds ir pareizs?

DD-MM-YYYY

3 Likes

A ja tev vajag PDF rediģēt?

Open Office, bezmaksas pat.

Tik ļoti pierasts pie Windows OS, ka alternatīvus OS nekad negribētos lietot.

1 Like

@DiviViens, es pareizi saprotu, ka pa lielam tavi lielie meklējumi ir atrast OS vizuālo čaulu kas tev visvairāk patīk?

1 Like

Tas + lielākais atbalsts dažādām lietām, tai skaitā spēlēm + tādu, kas strādā, nevis nobriko visu sistēmu kā Manjaro vai openSUSE. :D

Par vizuālo grūti spriest, labākais atbalsts gan tev būs sēžot uz kaut kā populāra, kam ir liela lietotāju un izstrādātāju bāze. Tā kā tas tavs Pop!_OS ir uz Ubuntu bāzes, nevajadzētu būt slikti, ja tas pats Pops tiek uzturēts. Pārliecinies ka tev ir labākie video kartes draiveri un tu lieto jaunāko Proton versiju, lai gan man liekas par to Steam pats parūpēsies.

Es pats nekad neesmu līdis iekšā ar galvu visādās hipsterīgākās distribūcijās, tā pat tas viss tiek salikts kopā no ļoti līdzīgiem gabaliem. Ir daži lielie projekti un viss pārējais ir atvasinājumi no tā. Pagaidām viss ko esmu lietojis, man ir paticis. It īpaši ņemot vērā, ka tas ir bezmaksas. Man nav liela atšķirība kā izskatās sistēmas iestatījumu logs, rīkjosla un failu pārlūks, ja es tā pat lielāko laiku pavadu aplikācijās.

Vienīgais domu grauds ko es tev varu pasviest - SteamOS ir balstīts uz Arch Linux, ja nu tu vēlies būt maksimāli tuvu Geibenam, bet ne gluži SteamOS. :D Valve reāli ir izdarījusi masīvu ieguldījumu Linux geimingā ar Proton un Steam Deck. Es gan galīgi nesaku, ka tur kaut kas būs labāk salīdzinājumā ar Ubuntu.

1 Like

Yes, steams ļoti labi par to ir parūpējies.

Kas skaitās hipsterīgas distribūcijas? :D

Kas ir šajā sarakstā?

Ja tas ir tīri darbam, tad man arī būtu pilnībā vienalga, bet ja tas ir ikdienas lietošanai, tad jāiejūtās maksimāli ērti. :D
Teiksim savam otram datoram man virsū stāv visvienkāršākais - ubuntu server.

1 Like

Man tā ir visa kaudze ar mazpopulārajām distribūcijām, atvasinājumu atvasinājumiem.

Kaut kad drusku sēdēju uz kaut kā ļoti minimālistiska, bet vairs neatceros. No pēdējā Ubutnu, SteamOS, CentOS ir pieredzēts.

Donald Trump GIF by Election 2016

Tikai un vienīgi YYYY-MM-DD.

YYYY-MM-DD ir izdevīgs ja ikdienā sanāk ar lielu apjomu dokumentu, failu utt strādāt, jo tur vispirms parasti tiek kārtots pēc gada, tikai tad datums. DD-MM-YYYY ir izdevīgāks ikdienas lietojumam, jo svarīgāks ir kas pa datumu, nevis kurš gads pašlaik ir

MM-DD-YYYY ir ķecerība par ko ASv ir pelnījusi publisku nomētāšanu ar puvušiem tomātiem

3 Likes