Ahoy!
Kādu laiku atpakaļ iemēģināju savu veiksmi Linux pasaulē. Palietoju to nedaudz un nezināmu iemeslu dēļ pārgāju atpakaļ uz Windows. Vakar pienāca tā diena, kad nospraudu sev mērķi - vairs nekāds dual boot, vienkārši dzīvo ar Linux!
Pirmais solis ir izdomāt kādu Linux distrobution izvēlēties. Sortiments ir ļoti liels un dažāds. Līdz manam pirmajam mēģinājumam iemācīties Linux biju lietojis tikai Ubuntu un man nepatika to lietot. Kā tādam OS nebija ne vainas, bet nebija pa manai gaumei. Pēc izmeklēšanās internetā, atradu, ka geimeriem un iesācējiem varētu patikt Manjaro. Ņēmos vērsim pie ragiem un instalēju Manjaro. Nepagāja ne stunda, kad jau biju nobrikojis savu OS. Kā man tas sanāca? Nav ne jausmas. Problēmatiski bija sagatavot bootable USB ar OS, jo visi mēģinājumi beidzās ar kļūdām, kurām risinājumus nevarēju atrast. Kā pēdējais izmisīgais solis - lejupielādēju visparastāko OS - Ubuntu un mēģināju instalēt to. Par brīnumu sanāca arī. Tiku vaļā no Manjaro un atkal varēju izmantot datoru.
Pēc nepatīkamās Manjaro pieredzes uzgāju Linux Mint. Lejupielādēju, pamēģināju - nepatika. Neatceros precīzi kas, bet viņš arī nebija pa manam.
Pēc tam otro geimeru distro ko uzgāju bija Pop!_OS. Lejupielādēju, instalēju, lejupielādēju arī spēles un biju patīkami pārsteigts. Performance spēlēs nebija tik labs salīdzinot ar Windows, bet varēju spēlēt savas spēles neatsakoties no manām augstajām prasībām - 2k rezolūcija un high settingi.
Tad man pirmais Linux posms kaut kā pārgāja un aptuveni uz 3 mēnešiem atgriezos pie Windows.
Vakarnakt izdomāju, ka ir vēlreiz laiks mēģināt pāriet uz Linux. Šoreiz arī izmeklēju internetu, parunāju ar cilvēkiem un nonācu līdz secinājumam, ka varbūt man vienkārši GNOME sistēmas nepatīk. Cilvēks ieteica pamēģināt KDE. Tā arī darīju. Lejupielādēju Kubuntu, palietoju to un bija okay. Patika labāk par dažiem citiem distro. Nospriedo, ja reiz patīk visparastākais KDE distro, tad varbūt ir arī kaut kas labāks.
Cilvēki bija diezgan sajūsmā par openSUSE un ķēros tam klāt. Uzreiz pēc instalācijas mani sagaidīja nepatīkams bugs, kas traucēja lietot divus monitorus ar dažādām rezolūcijām. Nācās 2k monitoru izmantot uz full hd, lai spētu vispār palietot šo OS. Protams, uzreiz meklēju nākošo kandidātu, nākamais KDE sarakstā bija Fedora KDE.
Par nelaimi, es nonācu līdzīgā situācijā kā ar Manjaro. OS varēju lietot, bet nevarēju izveidot jaunu bootable USB. Mēģināju dažādākos tūļus, mēģināju sadraudzēties ar Zypper, bet neveiksmīgi. Aptuveni 5h pavadīju mēģinot sagatavot derīgu bootable drive. Bija jau pieci naktī un nospriedu, ka laiks iet gulēt.
No rīta pamodos ar svaigu ideju - ja nu tomēr Ubuntu atkal izglābs? Tā arī bija, spēju instalēt Ubuntu un uz mūžīgiem laikiem atvadīties no openSUSE.
Pēc tam sekoja Fedora KDE. Instalēju un vizuāli patika. Bija savas nianses, kas nepatika, tai skaitā fakts, ka viņam spēļu atbalsts nav tas labākais.
Atkal nācās atmest tam ar roku un mēģināt atrast ko citu. Aptuveni stundu pavadīju meklējot jaunu distro, jaunus veidus - varbūt kaut ko esmu palaidis garām. Pēc manas izmeklēšanās sapratu vienu, jāmēģina atkal Pop!_OS.
Instalēju OS, instalēju sev nepieciešamāš programmas un lejupielādēju šī brīža aizraušanos - Path of Exile. Biju pārsteigts, ka mazliet paspēlējoties ar uzstādījumiem, performance bija pat labāks nekā Windows. Saglabāju 2k rezolūciju, high settingus un fps bija daudz stabilāks par Windows. Priekš manis tas bija ļoti negaidīts pavērsiens, jo pirms tam vienīgā FPS prasīgā spēle, ko biju mēģinājis uz Pop!_OS bija Apex Legends un tam bija savas problēmas. Spēlēt varēja, bet ne baudāmi.
Tā nu mans ceļojums šobrīd ir apstājies pie PoP!_OS un pašlaik plānoju arī palikt pie tā. Kādu laiku palietošu un mēģināšu updeitot tēmu ar to kā man sokās.
Vai es ieteiktu Linux citiem? Eh. Kinda jā, kinda nē. Ja neesi gatavs čakarēties ar vairākiem distro un uzstādījumiem, tad būs draņķīgi pavadīts laiks. Ja vajadzētu casual lietošanai, es varbūt izvēlētos Debian (citi varētu mēģināt Ubuntu) un dzīvotu laimīgs, bet no manas pieredzes un manām vajadzībām atbilstošākais bija Pop!_OS. Ja man nāktos no pieredzes ieteikt kādu distro, tad neskaitot Ubuntu/Debian, ieteiktu tikai Kubuntu vai vairāk spēlēm orientēto Pop!_OS.
PS. Tiešām lieliem ekstrēmistiem varētu ieteikt Arch Linux. Neesmu personīgi lietojis, bet ja varu nobrikot sev sistēmu ar vienkāršākiem OS, tad ar Arch Linux tiešām ietu jautri. :D