Ehh, es domāju tādā ziņā, ka neinteresē pirkt*.
Tehnoloģiju ziņā ok, ir maaazbik interesting, bet… Nu kkā tā, uz pusstundu bija interesanti un viss.
Kādu “70” sērijas karti es vēl apsvērtu pirkšanai. Nez vai bija jēga, bet es te lēnām sāku atjaunot savu kompi.
Kā jau parasti ar jaunu video karšu paadzi. :D Noskaties divus video kad iznāk kartes un ir labi. Es tik laicīgi sāku par tām interesēties, jo man tikko vajadzēja ieteikt kādu video karti pirkt.
Provizoriskās cenas, kas ielistotas amerikāņu, spāņu un vācu interneta veikalos ir vairāki simti virs MSRP. Šie vēl covid laikos dzīvo.
AMD izskatās ieslēdza atpakaļgaitu, kartes gaidāmas jau vairs tikai Martā. Gan cena, gan veiktspēja vēl projām ir miglā tītas.
https://videocardz.com/newz/amd-confirms-radeon-rx-9070-series-launching-in-march
Moš ieraudzīja, ko cilvēki domā par NVidia, un saprata, ka bik vēl jāpapulē.
Precīzi neviens nezin, pēc žurnālistu viedokļiem un baumām spriežot, AMD izošņāja ko grasās prezentēt Nvidia CES un šie izlēma sist pa bremzēm. Nvidia varētu būt bija agresīvāka cenā un solījumos nekā prognozēja AMD.
Kā baumo, RX 9070 kartes jau daļēji ir piegādātas veikalu plauktos Eiropā un Amērikā, taču to cenrādis bija jūtami augstāks nekā tam vajadzētu būt, lai konkurētu ar Nvidia solīto cenu. Ja es pareizi saprotu, arī galīgi nav skaidrs vai FSR 4 vispār ir gatavs iznākt tirgū uzreiz kopā ar kartēm.
Gan jau AMD noteikti neko neizziņos līdz pirmajam Nvidia karšu apskatu vilnim.
AMD nav CUDA softam, manāmi atpaliek raytracing performancē un fīčās, FSR netur līdzi DLSS un mazāk spēļu supportē svaigākas FSR versijas. Personīgi, man 0 iemeslu skatīties uz AMD. Dzelži varbūt ar ok, bet ekosistēma smagi atpaliek.
Fani, kā parasti, cer uz to labāko šajā paaudzē. Redzēs vai AMD sanāks kaut kādos aspektos sadzīt Nvidia. Pa manam FSR galīgi nav jābūt labākajam, pietiks ar to, ja tas būs gana labs - tā lai uz pirmo acu skatienu tu nevarētu atšķirt to no DLSS.
Par Cuda runājot, to it kā tagad var palaist uz AMD. NVIDIA CUDA Can Now Directly Run On AMD GPUs Using The "SCALE" Toolkit
Es domāju ka var palaist ir ļoti tālu no integrēts pēc noklusējuma.
Short Answer: SCALE doesn’t magically make all CUDA apps run on AMD cards. It’s aimed at HPC workloads, translating certain CUDA operations for AMD GPUs. Some features or libraries may be unsupported, performance can vary, and it’s not a simple drop-in replacement for everything CUDA. Think of it as a tool that helps HPC teams port CUDA-based code to AMD—not a universal fix for all CUDA software.
Izskatās pēc risinājuma AI jomā superdatoriem, manai video renderēšanai, fotošopam, utt, nepalīdzēs.
Tas gan, kamēr nav reāla aplikāciju atbalsta, mums no tā ne silts ne auksts. Es gan nezinu, varbūt AI tieši šobrīd ir CUDA karstākais pielietojums, ko visiem vajag.
Manā pieredzē CUDA ir super specifiska padarīšana, kuru es pat nezinu kas lieto ekskluzīvi un kas nē. Dažus gadus sēdēju uz savas iepriekšējās lētās AMD video kartes, kad pārgāju uz Nvidia vispār nepamanīju nekādu atšķirību multimēdijas darbā. Man Photoshop pat vienmēr normāli ir ripojis uz integrētās Intel grafikas. Video rediģēt gan bija jūtami švakāk uz Intel grafikas nekā atsevišķas grafiskās kartes. AMD un Nvidia tas pats vien bija.
Hm What Is CUDA? | Supermicro Te vispār pa lielam pie izmantošanas piemēriem gandrīz tikai ir zinātne un AI ar vienu video apstrādes pieminēšanu.
Is CUDA only for scientific computing?
While CUDA is highly beneficial for scientific computing, its use extends to various domains, including machine learning, deep learning, video processing, and more, where high computational power would be beneficial. Additionally, CUDA accelerates tasks in AI by enabling faster model training and inference, making it a crucial tool for developers and researchers working in the field of AI and data science.
Es pats, kamēr neesmu sācis darīt kaut ko ļoti specifisku un varētu tieši pateikt, kas man strādās tikai uz Nvidia, baigi neiespringtu. Protams, ņemt Nvidia tīri “drošs paliek drošs” ir savs arguments. Ar pārliecību, ka tirgus līdera kartes šā vai tā atbalstīs viss softs.
Izskatās, ka Nvidia Rubin arhitektūras kartes būs tik 2026. gada beigās, vai 2027. gada sākumā. Būs grūti tik ilgi gaidīt.
Jopcik, vēl pat nav 50xx uz rokām, bet tu jau uz nākošo skaties???
Chill! ![]()
Gan jau zem tā apakšā ir doma, ka mainoties arhitektūrai varbūt būs jēga pāriet no 40xx kartes uz 60xx.
RTX 5090 pirmie apskati ir gaisā. Pa lielam viss kā baumoja, solis uz augšu jaudā. Spēlēs ļoti rupji 20-30% veiktspējas pieaugums. Apskati visai pozitīvi. Te gan jāsaprot, ka no 90. sērijas neviens nesagaida labu cenu - tā ir pati dārgākā un pati ātrākā video kartes, pats krējums. Gan jau pārējās kartes sekos piemēram - solis, ne leciens uz augšu veiktspējā + 4x frame gen.
Par jauno DLSS 4 visi atsaucas it kā pozitīvi. Par Frame gen arī atsauces gana pozitīvas - papildus veiktspēju tu ar to nedabūsi, taču uz augsta atsvaidzināšanas ātruma monitora spēlētājam ir izvēle dabūt līdzenāku bildi upurējot mazliet bildes kvalitāti. Ja tu spēlē uz 60hz monitora, pieņemu tev no šī te visa ir ne silts ne auksts - sādi un gaidi līdz arī tava vecā karte saņems DLSS 4.
Es gribu raytraced Cyberpunk 2077 spēlēt @ 2k un normālu framrate, ko mana 3070Ti nevar pavilkt. Jaunie DLSS brīnumi man ar iet secen. 50xx sērijas perf per watt ir lame, viss ko viņi dara ir 30% vairāk transistoru, 30% vairāk jaudas un aptuveni 20% lielāka cena praktiski jau eksistējošai arhitektūrai. Rubin būtu prātīgāks pirkums, bet divi gadi jāgaida, kas ir daudz. Tai pat laikā vienu paaudzi jau noskipoju, varbūt jāņem šie te jaunie brīnumi, lai gan nav cost effective. Vai jāpagaida Super/Ti varianti.
Raytraced CP2077 @ 2K mierīgi pavelk 4090. 4K būtu grūtāk, bet 2K mierīgi.
Bet, protams, apgreidot no 30xx uz 40xx, kad tūlīt nāks ārā 50xx, nav prikola. Bet ja tu gribi spēlēt, tad… dari, ko gribi.
50xx sērijas perf per watt ir lame
Salīdzinot ar ko?
Salīdzinot ar visām kartēm, kas eksistē. Konkrēto diagrammu vairs neizrakšu, bet redz kur viena cita no Hardware Unboxed:
Šis konkrēti ar skatās uz MSRP, kas nesakrīt ar realitāti.
Kā arī 4090 vairs neražo un maksā virs 2k jauna. Lietotu risks pirkt un ssā praktiski kā jaunas maksā.
Es domāju, ka Cost per Frame ir nu riktīgākā kapeikpišana un fufelis. Katrā spēlē ir savs FPS, un nākotnē nāks jaunas spēles, kuras būs optimizētas 50xx sērijai, t.i. šis grafiks nav future-proof, bet gan skatās tikai uz tagadni/pagātni (jo testētās spēles jau labu laiku ir iznākušas).
Vienkārši izvēlies labāko karti, kas ir tavā budžetā, un miers.
Es tavā vietā pagaidītu dažus mēnešus un paskatītos kur nostabilizēsies jaunās sērijas cenas. Laikam varam baigi necerēt uz lielām atlaidēm vecajai sērijai - gan jau tā pat būs izdevīgāk ņemt jauno.
Tīri intereses pēc, kādēļ tev šis interesē?
Es pats uz to skatos tikai no dzesēšanas/sistēmas skaļuma viedokļa. Efektīvāku karti būs vieglāk dzesēt un var cerēt uz klusāku datoru.
Tas ir mans mīļākais rādītājs. ![]()
Neviens grafiks tak nav un akli ticēt kompāniju nākotnes solījuemiem ar nav prāta darbs.
Nu tas galīgi nav interesanti. :D Citreiz sirds kāro pēc izdevīgākā darījuma nevis tīri maciņa atbrīvošanas no naudas.
There are better, WAYYY more useful things in life to think about.