[2024-04-03] Teātra izrāde "PAR LABĀKU PASAULI"

https://git.lv/lv/events/view-public/1091

Rolanda Šimmelfenniga lugas “Par labāku pasauli” darbība risinās džungļos, nebeidzama nākotnes kara apstākļos. Kara cēloņi ir nesaprotami, un tā dalībnieki nezina, par ko viņi cīnās: tā ir distopiska stagnācija, kurā cilvēki arvien pieaugošā gaisa un tīra ūdens trūkuma apstākļos piedzīvo psiholoģisku identitātes krīzi. Izrādes galvenā tēma ir cilvēka identitātes krīze militāro konfliktu un vides problēmu kontekstā. Saskaņā ar Austrālijas Starptautiskā ekonomikas un miera institūta datiem tikai 11 valstis pasaulē pašlaik nav iesaistītas nevienā politiskā konfliktā, lai gan šis gadsimts tiek raksturots kā viens no miermīlīgākajiem cilvēces vēsturē.

Neraugoties uz kara nodarīto globālo kaitējumu, kara nepieciešamība sabiedrībai tiek pasniegta rafinētā, maskētā veidā, un tiek atrasti dažādi iemesli, lai to attaisnotu: kari tiek pasniegti kā neizbēgams pašaizsardzības akts, kā vēlme saglabāt teritoriju. Režisors Artūras Areima izrādē attīsta ideju, ka cilvēkam jāmeklē dziļāka saikne ar dabu, jāskatās uz to nevis no iznīcināšanas, bet no saglabāšanas perspektīvas, jāuztver sevi kā tās daļu, nevis noteiktas teritorijas īpašnieku. Viena no lugas pavadošajām tēmām ir psiholoģiskais kaitējums, ko karš nodara tajā iesaistītajiem karavīriem: izrādes varoņi nonāk ekstrēmos, traumatiskos, sapnim līdzīgos psiholoģiskos stāvokļos, kas liek apšaubīt savu identitāti, savas rīcības pamatotību un tās radīto pasauli. “Par labāku pasauli” ir fantastisks stāsts, kas aicina skatītāju paraudzīties uz cilvēces mūsdienu sociālo un psiholoģisko realitāti un saskarties ar cilvēka bezatbildības iespējamām sekām.

Izrāde saņēmusi 2020. gada Lietuvas augstākā teātra balvas “Skatuves zelta krusts” nomināciju kategorijā “Labākā videogrāfija”.

Vai kāds vēl nav ieinteresēts uz ko tādu aiziet? Izklausās diezgan sakarīgi, vienīgi izskatās, ka tur speciāli jāreģistrējas viņu mājaslapā, lai nopirktu biļeti; ne Biļešu Servisā, ne Biļešu Paradīzē šīs izrādes nav. Nu un droši vien var arī klātienē nopirkt. Diemžēl izskatās, ka bez reģistrēšanās nav iespējams apskatīties citu seansu datumus…

Vai esi ieinteresēts iet uz šo izrādi?
0 voters