Hercoga prātuļojumi par jauna datora meklesanu

Kompis ir neatņema dzīves daļa.

2 Likes

Ja spēles pārsvarā ir padomā - vai tiešām nepieciešams portatīvais dators? Laptops jebkurā cenu kategorijā iepaliek kādi 4 gadi galddatora jaudai. Kad pirku 2020. gadā laptopu, tad viņš strādāja aptuveni tikpat labi, cik 2016. gadā likta kaste.

Un ja budžets ap 500 eiro - varbūt Steam Deck OLED vai Switch 2 ir relevantāki.

1 Like

Nav gluži tik traki tagad ar gaming laptopiem.

2 Likes

Izdevīguma ziņā kasti, protams, nepārspēsi. Tās dzīvo ilgi un tām var mainīt detaļas. Es savu pirmo kasti pirku 7 gadus atpakaļ un tās detaļas vēl projām ir aktīvā gaming lietošanā. Ja sāk rēķināt cik izmaksāja viens mēnesis datora lietošanas, es nebrīnīšos ka pa gadiem aptuveni sanāca mazliet virs 10 EUR mēnesī. Teju tik pat cik par interneta pieslēgumu. :D

Cilvēki arī mēdz pirkt kastes pa taisno no lielajiem veikaliem, nekas pašam nebūs jāliek un tu dabū pilnu garantiju. https://www.1a.lv/p/stacionars-dators-intop-ryzen-5-5600gt-amd-radeon-rx-vega-7-16-gb-500-gb/uyjo?cat=2tf&index=3
Mazā Micro-ATX kastīte. R.E.P.O. vilks, bet atšķirībā no portatīvā datora tev jebkurā brīdī būs iespēja tur iestūķēt nedārgā gala video karti un kapāt ko vien vēlies.

1 Like

@H_Hercogs, ja mēs atejam no filozofijas un pieķeramies konkrētiem ieteikumiem. Ar 500 EUR budžetu un dzīves stilu kurā dators nav pirmās nepieciešamības lieta. Es viennozīmīgi ieteiktu ņemt lietotu.

Variants ko meta @Shitbird ir labs, tur pat piegāde ir cenā. Visdrīzāk to kasti tu vēl gadiem ilgi varētu mocīt. Šobrīd uz tāda strādās viss.

Cik es skatos no portatīvajiem tu tajā budžetā vari dabūt mobīlo RTX 3060 6GB

Vienīgi portatīvie tajā pašā cenu kategorijā būs švakāki nekā kastes, kā arī 3-4 gadi lietota kaste nav nekas īpašs, taču tāda paša gadagājuma portatīvais tomēr skaitās palietots. Kastē pat, ja kaut kas izdomā atmest kājas un doties pie elektrības dieviem, tās viegli jaucās ārā un visdrīzāk būtu jāmaina viena no komponentēm.

@H_Hercogs ko tur niekoties, jāparsit tev visi forumieši un viss. Skaties ko man reklāma izmeta FB joslā. :D
https://www.1a.lv/p/portativais-dators-msi-titan-18-hx-285hx-64-gb-18-melna-en-pl/udgk?cat=2t6&index=1

Bet. Tāds kompis un ar kvadraitono ekrānu, ha. Nu nosacīti 16:10, bet tas ir briesmīgs izmērs, kā outdaded kvadrāts.

Joks tik tajā, ka tur ir tikai integrētā video karte. :D

1 Like

Da labi, nevar būt nebija šiem 5090? Varbūt specifikācija aizmirsa noradīt.

Rekur lētāks ar 5090.
https://www.1a.lv/p/portativais-dators-msi-stealth-18-hx-ai-275hx-64-gb-2-tb-18-nvidia-geforce-rtx-5090-melna-en-pl/uefa?cat=2t6&index=2

Šitam jau no RGB touchpada vien puse cenas veidojas :joy:

1 Like

Bet ar tādām iekšām laptops, kā tādiem ar karstumu interesanti :D Protams tur jauda nebūs kā desktop, bet vienalga

Te jāatceras, ka mobīlajos čipos var pat būt pavisam cits produkts nekā desktop. Nvidia abos gadījumos to sauc par RTX 5090, taču mobilajai versijai ir cits čips un cita specifikācija. Teiksim kodulu tur ir divreiz mazāk. Mobīlās versijas TDP ir 95 W, turpretī desktop 575 W. Procesoram arī pat ne tuvu nebūs desktop TDP. Visdrīzāk tur beigās ar karstumu ir visai līdzīgi kā pārējiem portatīvajiem, tik tam sanāk padarīt vairāk darba, ražojot to pašu karstumu. :D

1 Like

Mam liekas 5090 laptopiem bija 175w gpu? Protams ar desktop atpaliek jebkurā gadijumā.
Ja 3060, 3070 ir 130w variantiem

Kā saka RGB nekad nevar būt par daudz :smiley:

Rainbow Intensifies GIF by CORSAIR

1 Like

Top specenēm laikam bija, jā. 95 W tas gan jau ir pamata.

Nvidia lapā, kad aiziet uz garo specifikāciju sarakstu man vispār izmet pagājušo paaudzi. :D

Pat te var redzēt, ka atšķirība starp top karti un vidus galu nav ļoti liela.

Ja es pareizi atceros, tur specifikācijā maksimums bija kādi 115W. Ražotāji dabū gatavu tos 130W pieskaitot klāt dinamisko būstu 115W+15W. Teorētiski kaut kādos īsos brīžos tā karte var vilkt 130w. Praksē gan portatīvajiem ar 100-115W jau ir teju viss izspiest ko no tām kartēm varēja izspiest. Vismaz esmu redzējis apskatus kas nonāk pie tāda secinājuma. Varbūt es tik jaucu paaudzes, iespējams šo skatījos 40 sērijai.