Strīds par Witcher visumu un raganām

https://thumbs.gfycat.com/JaggedRareCusimanse-size_restricted.gif


Raganis nav vīriešu dzimtas Ragana, Sorry.

Tam ir vairāki iemesli:

  1. Raganis galina raganas un necenšās ar tām draudzēties. Uzskata tās par tādiem pašiem monstriem, ka Vampīri vai guļļi.
  2. Cirilla, ka vienīgā sieviešu dzimtas pusraganis, tiek dēvēta par Witcheress (Poļu valodas variantu, diemžēl, nesaņēmu un arī, saprotamu iemeslu dēļ, nespētu izlasīt), kad parastas raganas, tiek dēvētas par Witch. So, basicly ragainis nekādīgi neder.

Dziļi roc Ragaņa visumā. Es teiktu, ka ragaņi ir stipri stilizētas raganas. Sapkovskis ir lielos apmēros iedvesmojies no pasakām un nostāstiem, bet ar labu daudzumu savas interpretācijas, dažviet aizejot līdz pat apzinātas parodijas līmenim.

Tas par neko neliecina. Ragaņi ir algotņi, kuru darbs ir galināt moškus un ne moškus. Ka arī citā daiļradē raganas bez problēmām galina viena otru.

Te tu piekasies valodai un saki, ka latviešu tulkojumi ir nepareizi. Ja tas ir tā, viņus būtu jāsauc par “ragaņotājiem” vai līdzīgi. Pēc būtības - raganu eksperti, atbrīvotāji no raganām, at-ragaņotāji.

Nedomāju, ka te ir kļūda. Ragana - wiedźma. Raganis - wiedźmin. Nerunāju poļu valodā, bet te ir skaidri redzams, ka vārdos tikai mazliet pamainās galotnes.

1 Like

Tad kāpēc godājamais Raganis nenogalināja Cirillu bērnibā?

Ciri poļu versijā tiek saukta par “wiedźminką”.

Lai vai ko tu censtos izdarit, tu piedursies pie diviem faktiem:

  1. Eksistē Cirilla
  2. Ragaiņi kļūst par tādiem pēc mutācijām, Raganas ir Relikts un ir tādas no dzimšanas. Tu taču nebūsu stūrgalvigs un akls un neteiksi man, ka Šarleis (monstrs no Blood & Wine arēnas spēlē) ir Geralta radinieks?

Jo varoņi nav zaudējuši brīvu gribu un dara ko vēlas. :face_with_raised_eyebrow:

Jā, ragaņiem neatbilst vairākas raganu klišejas, bet es tos arī neredzu kā tīras raganas un neapgalvoju, ka tie ir kanoniskas raganas. Autors ir radījis savu variāciju raganām un it īpaši izcēlis vīrišķos aroda pārstāvjus. Uz šādu secinājumu mani vedina citi pazīstami personāži autora stāstos, kā arī tas, ka autors izmanto raganas vīrišķo locījumu, lai apzīmētu savus varoņus. Redzu to kā mājienu no autora, jo, ja ragaņus sauktu vienkārši par briesmoņu medniekiem, mēs nebūtu spiesti tos asociēt ar raganām.

Vecīt, beidz! “Locijumu” un tas ka vārds ir tikai līdzigi, tas galīgi nav arguments manās acīs. Pec tādas loģikas kinologiem vajadzētu cirst Zelta Palmas Kannas festivālos.

Buus vien jaapiekriit @m1raz, ka Witcher nav tas pats, kas ragana. Nosaukums liidziigs, jaa, bet tas ir tas pats, kas spaanj valodaa izmainot vienam burtam apostrofu no vaarda “teevs” sanaak “anaals sex”.

Kaut vai tajaa pashaa speelee tiek skaidri pateikts, ka Witcher nav nekaadas radnieciibas ar raganaam.

2 Likes

Tātad ragani nav nekādas raganas, jo:

  • “Raganis” apzīmē kaut ko pavisam citu, lai gan vārds ir līdzīgs “ragana” vai pat šī vārda vīrišķais locījums;
  • spēles atšķir raganas no raganiem;

Mans arguments ir tāds, ka autors veidojot šos varoņus ir galvenokārt iedvesmojies no raganām. “Raganis” par to spilgti liecina, bet to var arī aizmirst. Ragani tiek radīti dziru, maģijas, rituālu un apmācības ceļā. Tā rezultātā tie iegūst pārdabiskas spējas, ilgu dzīvi un tie var lietot rūnu maģiju. Ragani ir visai atstumti no sabiedrības, tiem ir dziļa saikne ar dabu un pārdabisko, tie lieto dažādus artifaktus. Pēc paša Geralda vārdiem šis ir arods, nevis iedzimtība vai kaut kas cits.

Sapkovska ragaņi ir hibrīds starp raganu un nezvēru mednieku. Gan raganas, gan nezvēru mednieki Ragana visumā pastāv arī tīrā veidā. Kā zināms raganas tradicionāli ir sievietes, viņa ragani ir skatījums kā varētu izskatīties vīrieši raganas.

Es to arī nevelku ārā no zila gaisa. Sapkovskis ne vienu vien reizi savos darbos pa savam ir pārveidojis pazīstamus varoņus. Piemēram, Ragaņa visumā ir sniegbaltīte. Vienīgi mednieks viņu izvaroja pirms palaist vaļa, pēc tā viņa kādu laiku nodarbojās ar prostitūciju, līdz savāca savu bandu un sāka terorizēt vietējo apkaimi. :laughing: Tie stāstu krājumi ir narkomānija.

Skatos, baigo sāli izbēru ar savu zīmēšanas izaicinājumu…

3 Likes

Gan jau tas nav sāls. Šī ir viena no tām retajām reizēm, kad forum sāk pildīt savus mērķus. :smiley:

Ja mēs tomēr atgriežamies pie vārda Ragana, tad veicu nelielu pētījumu (tāda sajūta, ka drīz sākšu saprast poļu valodu…). Vārds Wiedźma vēsturiski izveidots no diviem vārdiem, kuru nozīme ir Zinoša māte Wiedź Matko, kas tiek traktēts, kā sieviete, kura ir tuva ar dabu, kura dzīvo tuvu mežam un kurai ir vairāki bērni.

Ragaiņi pēc šīm kritērijām neatbilst:

  1. Ragaiņiem nevar būt bērni
  2. Ragaiņiem nepiemīt atrasties uz vietas, tie ir klaiņotāji
  3. Ragaiņi kaut arī ir piemīt alķīmijas pamati, toties tā nav viņu pamatdarbībia
  4. Ragaiņi nav sievietes. (Femenistes, sor)

Next One: Ja Ragana ( Wiedźma ) ir sieviešu dzimtas Wiedź Matko, tad loģiski pieņemt, ka vīriešu dzimtas analogs skanētu, kā Wiedźoj - Wiedź Ojcze, kas tomēr neskan tāpāt, kā Wiedźminie. (Sor, ja te ir kāds Polis :smiley: ) Jebkurā gadijumā, Geralds izskatās pēc viduslaiku Ekzorcista versijas Polijas reālijas, vai arī klaiņojoša artistu ar nelielu maģijas piemaisijumu, bet iedziļinoties jautājumā, starp Raganu un Ragaini kopīgs ir tikai skanējums, kas pilnībā neko nenozīmē.

P.S. Teikt, ko vēlējās Sapkovskis mēs tomēr nevaram, kā minimums, tāpēc, ka neesam runājuši ar pašu Sapkovski. :wink:

Sapkovskis vispār noliedz spēli un uzskata, ka tā ir izkropļojusi viņa darbu. Praktiski, tad būtu jāpēta pirmavots, kas un kā, pretējā gadījumā abi daiļdarbi jānošķir viens no otra strikti.

Es par spēli arī nerunāju. Visa informācija principā tiek ņemta no Krievu valodas grāmatas versijas un Poļu Fandoma wiki lapas. (Diemžēl, ja būtu pietiekamas zināšanas Poļu valodā, tad varētu visu atrisināt ātrāk) Bet, saukt ragaini par raganu tikai vārda līdziguma dēļ nu nekādīgi nevar.

Pieskaitīt viņus pie raganā tikai vārda pēc būtu neinteresanti.

Ja nu tikai saknes pēc ^^ bet, tā protams, dāžadas sugas - tas būtu kā sliņķi salikt ar gliemezi - abi taču lēni.